Belediyelerin emlak vergisi vd. alacaklarında yapılandırma zorunluluğu

 

05.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 


Ekrem Sarısu - 05 Ağustos 2009 Çarşamba  - Posta

Soru: Kamuoyundan vergi ve prim borçlarına af getirilmesi tartışılmaya başlandı. Daha önce hem vergilere, hem de prim borçlarına af getirilmişti. Ancak, belediyelerin almakta olduğu vergilere ve diğer belediye gelirleri için af getirilmemişti. Oysa, af öncelikle belediye alacaklarına getirilmesi gerekmiyor mu? Bugün çalışanlarının ücretlerinden kestiği vergiyi ve primi devlete yatıran belediye mi var? Başta personeli olmak üzere piyasaya borcu olmayan bir tek belediye var mı acaba? Bazı belediyelerin bırakın yurt içini yurt dışına ve bankalara da milyonlarca dolar borcu olduğu halkın dilinde sakız. Gerek yurt içi gerek piyasaya borcu olmayan bir tek belediye gösterilebilir mi? Hazinenin finanse ettiği borç batağındaki belediyelerin emlak vergisi ve diğer gelirlerinden olan milyarlarca lira alacağı için af düşünülüyor mu?

ERKAN

Cevap: Son günlerde krizinde etkisiyle prim ve vergi alacaklarının toplamının 130 milyar TL yi bulduğu ve bu alacakların yeniden yapılandırılması gerektiği, toplumun tüm kesimlerince âdete söz birliği etmişçesine dile getiriliyor. Devletin kamu hizmetlerini borçlanarak finanse etme yerine, kendi alacaklarını tahsil ederek finanse etmesinin çok daha akılcı olduğunu ilkokul çocuğu dahi bilir. Çünkü, borçlanmanın hem geri ödemesi vardır. Hem de ciddi tutarda faiz maliyeti. Oysa, tahsil edilen vergi ve diğer kamu gelirlerinin geri ödemesi olmadığı gibi, maliyeti de yok denecek kadar azdır.

Sorunuzda belirttiğiniz gibi, son yıllardaki borç yapılandırmalarında Emlak Vergileri ve belediye gelirleri kapsama alınmayarak göz ardı edildi. Oysa çok az olan istisnalar hariç, belediyelerin tamamı borç batağında. Hazineye en büyük alacağı beledilerden. Cari harcamalarını bile, yatırmadıkları devlete ait vergi ve primlerle finanse ediyorlar. Alacaklarını kesin tutarı belli olmamakla birlikte, 22 milyonu aşkın mükellefi olan emlak vergisi başta olmak üzere, çöp vergisi, su parası, katılıp payları ve sayısız kalemden oluşan belediye gelirinden tahsil edemedikleri milyarlarca TL alacakları var. Bu kadar büyük tutarda alacağı olan belediyelerin, para kopartmak için hükümet yetkililerinin peşinde koşma saçmalığına son vermek için, alacaklarının tahsiline olanak sağlamak gerekiyor. Çok radikal bir yapılandırma düzenlemesiyle, haksız, adaletsiz ve yüksek oranlı yapısıyla borçları ödenmez hale getiren gecikme zammı, faiz ve cezadan vazgeçip, başta Emlak Vergisi olmak üzere, tüm vergi ve diğer belediye gelirlerinden olan alacakların hiç değilse aslının tahsil edilmesi, hem belediyeleri, hem Hazineyi hem de vatandaşı rahatlatacaktır.

Gayrimenkulün mirasçıya intikali Tapu Harcına tabi değil

Soru: Miras kalan gayrimenkuller için veraset ve intikal vergisi beyannamesi verildikten sonra, tapuda mirasçılar adına tescil edilmesi işleminde(intikalinde) ödenecek Tapu Harcının oranı nedir?

Ziya Süngü

Cevap: 27 Ocak 2009 tarihine kadar gayrimenkullerin mirasçılara intikalinde emlak vergi değerinin binde 9 u oranında Tapu Harcı alınıyordu. Ancak, 27 Ocak 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5831 sayılı yasanın 6 ncı maddesi ile, Harçlar Kanununa ekli 4 sayılı tarifede yapılan değişiklikle, Gayrimenkullerin mirasçılara intikali Tapu Harcı kapsamından çıkartıldı. Bu tarihten itibaren veraset yoluyla mirasçılara intikal eden gayrimenkullerin, tapuda mirasçılar adına tescilinde Tapu Harcı alınmıyor.

18 yıl süre ve 4000 gün prim ödemesiyle emekli olacak engelliler

Soru: Yüzde 62 engelli abim var. 2006 SSK girişi var. En erken ne zaman emekli olabilir?

Yiğit AKMAN

Cevap: Abiniz 2 nci derece özürlü vergi indirimi hakkı alırsa emekli olmak için; 18 yıl sigortalılık süresi ve 4000 gün prim ödeme şartına tabi. En az 4000 gün prim ödemiş olması şartıyla, 2014 te 18 yıllık sigortalılık süresini dolduracağı tarihte yaş şartı aranmadan emekli olabilir.

SSK ya ödediğiniz prim Bağ-Kura ödenmiş gibi dikkate alınacak

Soru: 1981 Adana doğumluyum. 24 Eylül 2003 tarihinden itibaren esnaflık yapıyorum. Vergi mükellefiyim. Minibüsümle servis yapıyordum. Krizden dolayı fabrika kapandı, işsiz kaldım. Şimdi bir şirkette sigortalı işe başlayacağım. Minibüsüm evimde boş yatıyor. SSK ile Bağ-Kur sigortası çakışmakta. Bağ-Kur memuru; vergi mükellefiyetini terk etmeden SSK sigortalı olsam bile, Bağ-Kura borçlanacağımı söylüyor.
SSK primimi (Bağ-Kura dilekçe verip) Bağ-Kura aktaramaz mıyım?

Mehmet NEVRUZ-ADANA

Cevap: Bağ-Kur sigortanızı sonlandırmadığınız sürece, bir iş yerinde çalışanız bile 4/a(eski adıyla SSK LI) olamazsınız. Çünkü; sigortalının aynı anda birden fazla sigortalılık hallerine tabi olması halinde, ilk başlayan sigortalılık hali esas alınarak sigortalı sayılmaktadır. Sigortalı olarak bir şirkette çalışmaya başladığınızda, ilk sigortalılık haliniz Bağ-Kur(yeni adıyla 4/b sigortalısı) olduğunuzdan, Bağ-Kur sigortanız devam edecektir. SSK ya ödemiş olduğunuz primler, Bağ-Kura sayılacak, sigortalılık sürenizde Bağ-Kurda geçen sigortalılık süreleri olarak değerlendirilecektir.(5510 s. K. Md. 53/5) Dolayısıyla, SSK ya ödediğiniz primlerin Bağ-Kura sayılması için dilekçe vermenize bile gerek yok. Ancak; gecikme faizi ve gecikme zammı ödememeniz için, SSK ya ödediğiniz primin Bağ-Kura ödemeniz gereken primden az olmamasına özen göstermenizde yarar var.

Askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olabilirisiniz

Soru: 30 Aralık 1965 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 5 Eylül 1988 dir. 6813 gün prim ödemem var. 1985 yılında askerliğimi yaptım. Normal ne zaman emekli olabilirim? Askerliğimi yatırırsam ne zaman emekli olabilirim?

Selim KARCILAR

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 51 yaşınızı dolduracağınız 30 Aralık 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olarak 50 yaşınızı dolduracağınız 30 Aralık 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Eşiniz özürlü hakkıyla 3920 gün primle emekli olabilir

Soru: Eşimin sigorta başlangıcı 1 Mart 1996 olup 150 gün prim ödemesi var. Eşimin yüzde 40 özürlü raporu var. Eşim vergi indiriminden yararlanarak en kısa sürede nasıl emekli olabilir.

Cengiz ALTINIŞIK

Cevap: Eşiniz sigortalı bir işe girerek vergi indirimi alırsa, emekli olmak için; 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün prim ödeme şartlarına tabi olur. 3770 gün daha prim ödeyerek 150 gün olan prim ödemesini 3920 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Önce sigortalı bir işe girip sonra yurtdışı borçlanması yapın

Soru: Türkiye’de hiç sigortam yok. 1961 doğumluyum Nisan 1984 de Suudi Arabistan’a çalışmaya gittim. Yurt dışında 6000 gün çalışmam var. Borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim?

Ahmet TEPE

Cevap: Sigortalı bir işe girerek kısa süre çalıştıktan sonra, 6000 gün yurtdışı çalışma sürenizi borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra prim ödemesiniz de, 25 yıllık sigortalılık sürensizi dolduracağınız 1 Ocak 2018 de emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 998

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Belediyelerin emlak vergisi vd. alacaklarında yapılandırma zorunluluğu