Çekilişiyle müşteriye verilen otomobilin bedeli kazançtan indirilebilir

 

07.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Çekilişiyle müşteriye verilen otomobilin bedeli kazançtan indirilebilir

Ekrem Sarısu - 07 Ağustos 2009 Cuma - Posta

Soru: Akaryakıt istasyonu işletiyoruz. Satışlarımızı artırmak için çekilişle müşterilerimize vermek için 2 adet otomobil vermeyi düşünüyoruz. Bu otomobiller için yaptığımız hâsılatımızdan indirebilir miyiz?

Zabit KABA

Cevap: Bu tür kampanyaların düzenlenme amacı işletmenin satışlarının artırılması, dolayısıyla işletmenin ticari kazancının yükseltilmesidir. Bu nedenle, söz konusu harcamaların reklâm harcaması olarak kazançtan indirilmesi gerekir. Reklâm amacıyla, noter huzurunda yapılan çekilişle müşterilerinize vereceğiniz otomobillerin, alım bedellerini gider yazmak suretiyle, kazancınızdan indirmeniz mümkündür.

Mükellef eşi adına ödediği hayat sigortası primini kazancından düşebilir

Soru: Gelir Vergisi mükellefi eşi adına ödediği hayat sigortası primlerini defterlerine gider yazabilir mi?

NURİ

Cevap: Kazancının yüzde 10 unu(bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta primleri içi, beyan edilen kazancın yüzde 5 ini) ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla, gelir vergisi mükellefi, eşi için ödediği hayat sigortası primlerini kazancından düşebilir. Ancak, şahıs sigorta primlerini defterine gider yazarak değil, gelir vergisi beyannamesi üstünde kazancından indirilmesi gerekir.

Almanya’da çalışan Türk işçisi

veraset beyannamesini konsolosluğa verebilir


Soru: Almanya’da çalışan kişi, babasının ölümü nedeniyle miras kalan mallar için, vermesi gereken veraset ve intikal vergisi beyannamesi için mutlaka Türkiye’ye gelmesi mi gerekiyor?

Bora

Cevap: Almanya’da çalışan Türk işçisi, Veraset Ve İntikal Vergisi beyannamesi vermek için işini gücünü bırakarak Türkiye’ye gelmesi gerekmiyor. Çünkü, Veraset Ve İntikal Vergisi beyannamesini bulunduğu yerdeki Türkiye Konsolosluğuna verebilir.

İşe başlayan kız çocuğu 30 gün prim

ödeme şartı aranmadan sağlık yardımı alır


Soru: 1979 doğumlu bekâr bir bayanım. Babam emekli memur. Onun sağlık karnesinden yararlanıyordum. Bir işte çalışmaya başladım. 29 günlük sigortalı gösterildim. Şuan çalışmamaktayım. Emekli Sandığına bağlı karnemi kullanabilir miyim? Yoksa iptal edilmiş midir? Öğrenmek için ne yapabilirim? En erken zamanda bilgilendirirseniz sevinirim.

Gülşen AKDEMİR

Cevap: Yeni yasaya göre, 18 yaşını dolduran çocuklar ana ve babalarından sağlık yardımı alamıyor. Sizin gibi yasanın yürürlüğü girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden önce babasından sağlık yardımı alanlar, durumlarında değişiklik olana kadar sağlık yardımı alabiliyor. Ancak durumları değiştiğinde, yani; sigortalı olarak çalışmaya başladığında veya evlendiğinde ana ve babadan sağlık yardımı alma dönemi sona eriyor. İşten ayrıldığında veya boşandığında eskiden olduğu gibi tekrar ana veya babasından sağlık yardımı alamıyor. 30 gün genel sağlık sigortası primi ödeyenler sağlık yardımı alabiliyor. Ancak sizin gibi, Genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamından çıkanlar, 30 gün prim ödeme şartı aranmadan sağlık yardımı alabiliyor. Sonuç olarak sağlık yardımını kendi sigortanızdan almanız gerekiyor. Babanızdan aldığınız sağlık karnenizi iade etmeniz gerekir.

5525 günle 48, 3600 günle 58 yaşında emekli olabilirsiniz

Soru: 1974 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 2 Ocak 1992 olup, 3800 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum?

Fatma UZUN

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 48 yaş şartına tabisiniz. 1728 gün daha prim ödeyerek, 3800 gün olan prim ödemenizi 5525 güne tamamlamanız şartıyla, 2022 de 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartına tabi olarak, bundan sonra prim ödemeseniz de, 2032 de 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Emeklilik şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor

Soru: 1999 dan beri SSK sigortalısıyım. Ne zaman emekli olurum?

Hatice GÜLEÇ

Cevap: Doğum tarihinizi, prim ödeme gün sayınızı, bildirmemiş ve sigorta başlangıcınızı tarih yerine yıl olarak bildirdiğinizden, emekli olacağınız kesin tarihi hesaplayamıyoruz. Ancak, emekli olma şartlarınız verebiliyoruz. Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 ve öncesi bir tarihse, emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Bu üç şartı birlikte sağladığınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sigorta başlangıç tarihiniz 9 Eylül 1999 ve sonrası bir tarihse, emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına sahipsiniz. en az 7000 gün prim ödemek şartıyla 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Başlangıç tarihinden önceki askerlik borçlanıldığında erken emekli eder

Soru: 12 Eylül 1965 doğumluyum. 1 Nisan 1988 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. Askerlik ödemesini yaparsam, gün kazanır mıyım? Yaş geri gelir mi?

Cengiz ERENCİ

Cevap: Askerliğinizi yaptığınız tarihi belirtmemişsiniz. Şayet askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, askerlik borçlanması, sigorta başlangıç tarihinizi askerlik süreniz kadar geri götürür ve emekli olmak için aranan prim ödeme gün sayınızı ve yaş haddini düşürür. Ayrıca, prim ödeme gün sayınız askerlik süreniz kadar artar. Ancak, askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yapmışsanız, askerlik borçlanması sadece prim ödeme gün sayınızı artırır. Sigorta başlangıç tarihiniz geri götürmez. Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 5375 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 12 Eylül 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Sigorta başlangıç tarihinden önce 18 ay askerlik yaptığınız ve borçlandığınızı varsaydığımızda başlangıç tarihiniz 18 ay geri giderek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. 5300 gün prim ödemeniz şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 12 Eylül 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 600

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Çekilişiyle müşteriye verilen otomobilin bedeli kazançtan indirilebilir