İşe başlatmama tazminatından kesilen vergiyi geri alabilirsiniz

 

09.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İşe başlatmama tazminatından kesilen vergiyi geri alabilirsiniz

Ekrem Sarısu - 09 Ağustos 2009 Pazar - Posta

Soru: Haksız yere işten çıkartılmam üzerine, açtığın dava sonucu işe iademe karar verildi. İşveren işe başlatmadı. Ancak, mahkemece belirlenen işe başlatmama tazminatını ödedi. Ancak, öderken gelir vergisi ve damga vergisi kesti. Duyduğuma göre işe başlatmama tazminatından vergi kesilmememsi gerekiyormuş. Kesilen vergiyi geri alabilir miyim? Alabilirsem ne gibi işlem yapmam gerekiyor?

Kemal KOCABAY

Cevap: İşe başlatmama tazminatının, gelir vergisine tabi olup olmadığı hususundaki belirsizlikler 3 Temmuz 2009 tarihli Resmi gazete de yayımlanan 5904 sayılı Kanunla giderildi. Gelir Vergisi Kanunun 25 nci maddesinde yapılan değişiklikle “işe başlatmama tazminatı” gelir vergisinden müstesna tutuldu. Ayrıca Gelir Vergisi Kanununa eklenen geçici 77 nci madde hükmüyle, 3 Temmuz 2009 tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak işverenlerce işçilere ödenen işe başlatmama tazminatlarının, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaması; anılan dönemlere ilişkin söz konusu tazminatı gelir vergisi tevkifatına tabi tutulanların, tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları, dava açmamaları veya açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca tahsil edilen gelir vergisinin red ve iade edilmesi hüküm altına alınmıştır. Söz konusu düzenlemeye göre, işverenin bağlı olduğu vergi dairesine düzeltme talebinde bulunmak suretiyle işe başlatmama tazminatınızdan kesilen gelir vergisini geri alabilirsiniz.

Son günü adli tatile rastlayan vergi davası açma süresi uzar

Soru: Mali tatil son ermesinden sonra adli tatil başladı. Vergi dava açmasının son günü adli tatile rastlaması durumunda, vergi dava açma süresi uzuyor mu? Uzuyorsa ne kadar uzuyor?

Yeşim CİHANLI

Cevap: 1 Ağustos ile 5 Eylül arasında adli tatil(çalışmaya ara verme) uygulaması yapılmaktadır. Bu süre içinde nöbetçi mahkemeler görev yapmaktadır. İdari Yargılama Usulü Kanununun(İYUK) 8/3 ncü maddesi “ Bu kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır.” hükmünü içermektedir. Bu hükme göre; vergi dava açma süresinin son günü 1 Ağustos 5 Eylül arasına rastlayan mükelleflerin dava açma süresi 7 gün uzamaktadır. 7 gün uzamanın hangi gün sona erdiği hususuna iki görüş var. Bazı hukukçular adli tatili düzenleyen İYUK nunun 61 nci maddesindeki “…Eylülün 5 ine kadar..” ibaresinden hareketle, 5 Eylülün adli tatil olmadığını, dolayısıyla son günü adli tatile rastlayan dava açma sürelerinin 11 Eylül mesai saati sonuna kadar uzayacağı görüşündeler. Nitekim, bu yönde yargı kararlarına da rastlamak mümkün. Ancak adli tatil dönüşü, yeni adli yılın öteden beri 6 Eylülde başlatılmasını dayanak alan bazı hukukçularda, dava açma süresinin 12 Eylül mesai saati sonuna kadar uzayacağı görüşündeler. Dava açma süresi adli tatile rasgelen mükelleflerin, herhangi bir kazaya uğramamak için, uzayan bir haftalık sürenin son gününü beklemeden(11 Eylül’den önce) dava açmalarında yarar var.

Mirasın reddi halinde de dul-yetim aylığı bağlanır

Soru: Babam vefat etti. Çok borcu olduğu için reddi miras yapacağız. Reddi miras emekli maaşını keser mi? Acele cevap verirseniz sevinirim?

MESUT

Cevap: Sosyal güvenlik vazgeçilmez ve devredilmez bir hak olduğundan, baba mirasını reddetseniz bile, hak sahiplerine, yani; eş ve çocuklarına dul ve yetim aylığı bağlanır.

Otobüs şoförleri 9 saatlik süreyi aşamaz

Soru: Uzun yol otobüs kaptanıyım. Sahip olduğum haklarımı bilmiyorum. Mesaim nasıl hesaplanır ve diğer haklarımı öğrenmek istiyorum. Sürekli olarak en az 48 saat çalışmaktayım.

Levent

Cevap: İş Kanununa göre, profesyonel ve ağır vasıta ehliyeti ile taşıt kullananların günlük çalışma süresi 9 saati geçemez. Ancak gece(saat 20.00 ile 06.00 saatleri arasındaki çalışma) çalışmanız 7.5 saati aşamaz. Dolayısıyla günlük en fazla 9, gece 7.5 saat çalışabilirsiniz. Haftalık ortalama çalışma saatinizde 45 saattir. Haftalık 45 saatin üstündeki çalışma süreniz, fazla çalışma(mesai) sayılır. Fazla çalışma sürenizin ücreti yüzde 50 fazla ödenir. Ayrıca haftada bir gün( en az 24 saat kesintisiz olmak üzere) hafta tatili izni kullanmanız lazım. Ulusal ve dini bayramlarda çalışırsanız, ücretiniz yüzde 100 zamlı ödenir.

Resmi nikâhı olmayan eşe dul aylığı bağlanmaz

Soru: 25 yıllık evliyim. Ama resmi nikâhım yok. Eşim vefat etti. Bu evliliğimden 4 çocuğum var. Eşim daha önceden evliydi.3 yıldır boşanma davası devam ederken vefat etti. Emekli maaşını diğer resmi nikâhlı eşi alıyor. Ama kendi emekli maaşı da var. Aylık bağlatmak için ne yapabilirim? Herhangi bir dava açabilir miyim?

A.ÇİFTÇİ

Cevap: Sigortalının ölümü halinde medeni kanuna göre resmi nikâhlı eşine dul aylığı bağlanır. Remi nikâhlı olmayan eşine aylık bağlanmaz. Maalesef eşinizle nikâhsız yaşadığınız için dul aylığı almanız mümkün değil. Ancak varsa, 18 yaşını, orta öğretimde 20, yüksek öğretimde 25 yaşını doldurmayan veya yaş aranmadan bekâr veya dul(sigortalı çalışmamak şartıyla) kız çocuğunuza yetim aylığı bağlanması mümkün. Resmi nikâhlı olan eşin emekli aylığı alması, vefat eden eşinden dul aylığı almasına mani değil. Hem kendi aylığını, hem de ölen eşinden dul aylığı olmak üzere iki aylığı birlikte alabilir.

İsteğe bağlı sigortalı işsizlik ödeneği alamaz

Soru:2 Şubat 1965 doğumlu olup 1980-2009 e kadar SSK ya 5100 gün prim ödedim. Şu an işsizim ve sigortam dondurulmuş durumda. Bu durumda işsizlik sigortasından yararlanabilir miyim?

Veli ALSAÇ

Cevap: İşsizlik sigortasından işsizlik ödeneği alabilmek için; iş sözleşmesini, ya işverenin haksız yere, ya da sigortalının haklı bir nedenle fesih etmiş olması gerekiyor. Ayrıca işsiz kaldığınız tarihten geriye doğru son üç yıl içinde 120 gün kesintisiz olmak üzere en az 600 gün prim ödemiş olunması ve fesih tarihinden itibaren 30 gün içinde İŞKUR dan işsizlik ödeneği talebinde bulunulması zorunlu. Bu şartları taşıyorsanız işsizlik ödeneği alabilirsiniz. Ancak, işten kendi isteğinizle ayrılmışsanız veya isteğe bağlı sigortalı iseniz, işsizlik ödeneği alamazsınız.

48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 10 Ocak 1965 doğumluyum. Bağ-Kur girişim 2 Ocak 1985 dir. 24 yıl 6 ay 24 gün prim ödedim. Ne zaman emekli olabilirim?

Emir ERTEM

Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 48 yaş şartına tabisiniz. 2 Ocak 2010 tarihine kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 10 Ocak 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 959

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İşe başlatmama tazminatından kesilen vergiyi geri alabilirsiniz