Mahkemelik alacağında veraset beyannamesine dâhil edilmesi gerekiyor

 

10.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Mahkemelik alacağında veraset beyannamesine dâhil edilmesi gerekiyor

Ekrem Sarısu - 10 Ağustos 2009 Pazartesi - Posta

Soru: Babamın mirasçıları olarak annem iki kardeşim veraset ve intikal vergisi beyannamesi vereceğiz. Babamınız 3 senden beri devam eden ve henüz sonuçlanmayan bir alacak davası var. Bu alacağı beyannameye dâhil edip etmeme de ikileme düştük. İhtilaflı olan ve mahkemesi devam eden bu alacağı veraset ve intikal vergisi beyannamesine dâhil edilmesi gerekiyor mu? Gerekiyorsa ortada olmayan, beklide davayı kaybederek alamayacağımız alacak için bir de vergi mi ödeyeceğiz?

Mutluhan AVCI

Cevap: Babanızın mahkemesi devam eden alacağını, veraset ve intikal vergisi beyannamesine dahil ederek beyan etmeniz gerekiyor. Ancak, ihtilaflı alacağı beyan etmeniz, vergi ödeyeceğiniz anlamına da gelmiyor. Çünkü, bu alacağa ilişkin olarak hesaplanacak olan veraset ve intikal vergisi, mahkeme sonuçlanana kadar tecil edilecek. Dava neticelene kadar vergi ödemeyeceksiniz. Ancak, her 6 ayda mahkemeden alacağınız davanın durumunu gösteren bir yazıyı vergi dairesine vermek zorundasınız. Bu bildirimi yapmadığınızda tecil sona erer ve vergiyi ödemek zorunda kalırsınız. Tecil 10 yıldan fazla devam etmeyecek. Şayet dava 10 yıldan fazla devam ederse, 10 ncu yıldan sonra vergiyi ödemek zorundasınız. Ancak, mahkeme sonucuna göre fazla ödemeniz çıkarsa, düzeltme yoluyla fazla ödediğiniz vergileri geri alacaksınız.

Tapu Harcı dairenin gerçek alım-satım bedeli üstünden hesaplanır

Soru: Emlak Vergi değeri 80 bin lira, gerçek alım-satım değeri 400 bin lira olan bir dairenin devrinde Tapu Harcı hangi değer üstünden hesaplanacak? Alıcı ve satıcı kaç lira Tapu Harcı ödenecek?

Zuhal BAKIR

Cevap: Tapu Harcı, emlak vergi değerinden az olmamak üzere gayrimenkulün gerçek alım satım bedeli üstünden hesaplanıyor. Vergi değeri 80 bin, alım-satım bedeli 400 bin TL olan bir gayrimenkulün devrinde, alıcı ve satıcı ayrı ayrı 400 bin TL üstünde binde 15 oranında hesaplanan 6 bin TL Tapu Harcı öder.

Kapıcının haklarını ödemek zorundasınız

Soru: Site yöneticisiyim. Kapıcım 1992 yılında başladığını söylüyor. SSK sı 1997 de başlamış. İki kez girdi çıktı yapılmış. Arada başka firmada da çalışmış. Normal olarak 1998 den beri sigortalı. Çıkartmak istediğimde 1992 den beri sigortasını istiyor. Burada zaman aşımı burada uygulanır mı? Diğer taraftan pazar, bayram ve fazla mesailerim verilmedi diyerek beni tehdit ediyor. İşten çıkartsam kaç yıllık geriye dönük isteyebilir? Böyle bir durumda çalışma müdürlüğüne hangi belgeleri vermek zorundayım? Kaç yıllık olarak?

Ahmet Gündoğdu

Cevap: Kapıcının hangi tarihler arasında girdi çıktı yapıldığı ve çalışmadığı sürenin ne kadar olduğunu bildirmediğinizden zamanaşımı olup olmadığını ve kıdem tazminatı süresini tam olarak hesaplayamıyoruz. Ancak, sigortalı olduğu 1998 den beri kıdem tazminatı hakkı var. Son 5 yıllık fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatillerdeki fazla çalışma sürelerinin ücretlerini isteyebilir. Zamanaşımına uğradığından 5 yıldan önceki sürelere ilişkin mesai ücreti isteyemez. 1 Ağustos 2009 tarihinden itibaren tek bildirim uygulaması başladığından, kapıcıyı çıkartma tarihinden itibaren 10 gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne işten ayrılma bildiriminde bulunmanız lazım. Bölge çalışmaya bildirim gerekmiyor.

Lisede okuyan çocuk 20 yaşını doldurana kadar babadan sağlık yardımı alabilir

Soru: Emekliyim.15 gün sonra 18 yaşını dolduracak olan, hafif özürlü kızım sağlık yardımını benim üstümden alıyor. Eylül ayında liseye başlayacak. Bir yazınız dan öğrendiğim kadarıyla kızım, 20 yaşını doldurana kadar üstümden sağlık yardımı alabilecek. Duyduğuma göre, aylık küçük bir katkı payı ödeyerek evlenene kadar benim sağlık imkânlarımdan yararlanabilecekmiş. Bu konuda aydınlatıcı bilgi verebilir misiniz?

Şükrü VURAL

Cevap: Kızınız Ağustos 1991 ayı doğumlu olmalı. Lise veya dengi bir okulda eğitim görmesi halinde, 20 yaşını dolduracağı Ağustos 2011 tarihine kadar sizin üstünüzden sağlık yardımı alabilir. Bu tarihten itibaren sigortanızdan sağlık yardımı alamaz. Hafif özürlü olduğundan özürlü kapsamında da üstünüzden sağlık yardımı alamaz(en az yüzde 60 özürlü olması gerektiğinden). Kızınız 20 yaşınız doldurduğu tarihten itibaren genel sağlık sigortasına prim ödeyerek sağlık yardımı alabilir. Ödenecek prim tutarını aile içinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı belirliyor. Ailenizin her türlü geliri dikkate alınarak hesaplanacak olan kişi başına düşen aylık gelir tutarı:

-Asgari ücretin 1/3 den(bugünkü asgari ücrete göre 231 TL den) azsa, prim ödemeden,

-Asgari ücretin 1/3 ü(231 TL) ile asgari ücret(693 TL) arasında ise, asgari ücretin 1/3 nün yüzde 12 si kadar,( bugünkü asgari ücrete göre aylık 27.70 TL),

-Asgari ücret(693 TL) ile asgari ücretin iki katı(1.386 TL) arasında ise, asgari ücretin yüzde 12 si kadar(bugünkü asgari ücrete göre aylık 83.20 TL),

-Asgari ücretin iki katından fazlaysa, asgari ücretin iki katının yüzde 12 si kadar(bugünkü asgari ücrete göre aylık 166.30 TL) prim ödeyerek sağlık yardımı alabilecek.

51 yaşını doldurduğunuzda emekliği hak edersiniz

Soru: 8 Mayıs 1965 doğumluyum. İşe başlama tarihim 11 Mart 1989 olup, 5470 gün prim ödemem var. Hala sigortam devam ediyor. Sigorta başlangıç süremden sonra 540 gün askerlik borçlanmamı ödedim. Ne zaman emekli olabilirim?

Mutat AYDOĞAN

Cevap: : Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemesiniz de, 51 yaşınızı dolduracağınız 8 Mayıs 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.

31 Ekim 2010 da başvuru yapabilirsiniz

Soru: 31 Ocak 1964 doğumluyum. İşe giriş tarihim 1 Ocak 1982 dir. Emekli olmak için yaşımın dolmasını bekliyorum. Acaba emekli olmak için ne zaman müracaat edebilirim?

Reha KÜRKLÜ

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. 5075 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 46 yaşınızı dolduracağınız 31 Ocak 2010 tarihinde emekliliği hak ediyorsunuz. Bu tarihte başvuru yaparsanız 1 Şubat 2010 tarihinden itibaren emekli aylığınız bağlanır.

Bayan 50 erkek 59 yaşında emekli olabilir

Soru: Doğum Tarihim 1 Mayıs 1966, ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarih 1 Ocak 1981 olan biri 3600 günden kaç yaşında emekli olabilir?

Mevlüt ÖZTÜRK

Cevap: Sorunuzdaki kişi erkek sigortalı ise; en geç 23 Mayıs 2014 tarihine kadar 3600 gün prim ödemiş olması şartıyla, 59 yaşını dolduracağı 1 Mayıs 2015 tarihinde emekli olabilir. Bayansa; 3600 gün prim ödeme şartıyla, 50 yaşını dolduracağı tarihte kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 495

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Mahkemelik alacağında veraset beyannamesine dâhil edilmesi gerekiyor