Fatura bedelinin başkasına ait kredi kartıyla ödenmesi halinde yapılacak işlem

 

11.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Fatura bedelinin başkasına ait kredi kartıyla ödenmesi halinde yapılacak işlem

Ekrem Sarısu - 11 Ağustos 2009 Salı - Posta

Soru: Mal sattığımız kişi adına düzenlediğimiz fatura bedelini, bir başka kişiye ait banka kredi kartından tahsil ettiğimizde(mal satılan kişiye ait olmayan karttan) vergi mevzuatı yönünden problem yaşar mıyız? İleri de sorun yaşamamak için ne yapmamız gerekir?

Remzi ZÜMRÜT/BURSA

Cevap: Satmış olduğunuz mala ilişkin fatura bedelini, faturada adı geçen kişi dışındaki bir kişiye ait banka kredi kartından tahsil etmeniz halinde, ileride yapılacak bir vergi incelemesinde, kredi kartından para tahsil ettiğiniz kişiye faturasız mal satmış ve elde ettiğiniz hâsılatı gizlemiş duruma düşersiniz. Kredi kartından tahsil ettiğiniz bedeli hâsılat kaydetmediğiniz gerekçesiyle, cezalı vergi ödemek durumunda kalırsınız. Bu duruma düşmemek için, fatura bedelinin başkasına ait olan banka kredi kartından tahsil edildiğini gösteren bir belge düzenlemeniz gerekir. Örneğin, bir tahsilât makbuzu düzenleyerek, makbuzun açıklama kısmında, fatura bedelinin başkasına ait olan karttan tahsil edildiğini belirtebilir ve makbuzun bir nüshasını faturaya iliştirir veya faturanın üstüne, fatura bedelinin tahsil edildiği kredi kartı numarasını ve sahibinin adı ve soyadını not olarak düşebilirsiniz.

Gayrimenkul satışında vergi ve ceza yönünden dikkat edilecek hususular

Soru: Bir dairem var. Satmayı düşünüyorum. Sattıktan sonra vergi ceza vb. şeylerle muhatap olmamak için nelere dikkat etmeliyim? Yapacağım işlemler nelerdir?

Nuri AYNUR

Cevap: Dairenizi satarken öncelikle dikkat etmeniz gereken husus: satış kazancınızın vergiye tabi olup, olmadığıdır. Dairenizi 1 Ocak 2007 tarihinden önce almışsanız 4 yıl, sonra almışsanız 5 yıl içinde satarsanız, elde edeceğiniz kazanç değer artış kazancı kapsamında gelir vergisine tabidir. Cezalı duruma düşmemek için kazancınızı takip eden yılın 1-25 Mart tarihleri arasında beyan ederek vergisini ödemeniz gerekir. Tapu Harcı yönünden problem yaşamamak için, devir işlemleri sırasında gerçek alım satım bedeli üstünden Tapu Harcı ödemenizi gerekir(gerçek alım-satım bedeli emlak verginden azsa emlak vergisi üstünden). Devir ettiğinizin yılın emlak vergisi size ait olduğundan emlak vergisi borçlarınızı ödeyip, ilişiksiz belgesi almanızda yarar var. Belediye ileride tekrar borç çıkarttığında işinize yarar. Ayrıca, satıştan sonra belediyeye daireyi sattığınıza dair bir bilgi dilekçesi vermeniz, takip eden yıllarda adınıza emlak vergisi salınmasını önleyecektir.

2011 başında SSK dan emekli olabilirsiniz

Soru: 5 Ocak 1963 doğumluyum. 24 Ocak 1988 de Bağ-Kurlu oldum. 11 yıl 8 ay 27 gün Prim ödedim. 3 Temmuz 2007 tarihinden beri SSK lı olarak çalışmaktayım. Bağ-Kur emeklisi mi? Yoksa SSK emeklisi mi sayılırım? Emekli olduğumda ne kadar maaş alırım?

Zühal DOĞRU

Cevap: SSK Sigortalısı olduğunuz 3 Temmuz 2007 tarihinden itibaren en az 1260 gün prim öderseniz, SSK şartlarıyla emekli olma hakkı elde eder ve 20 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabi olarak prim ödemenizi 1260 güne tamamlayacağınız 3 Ocak 2011 tarihinde SSK dan emekli olabilirsiniz. Muhtemelen asgari tutar üstünden prim ödediğinizden, taban aylık uygulaması nedeniyle bugünkü verilere göre 630 TL civarında emekli aylığı alırsınız.

2 yıl erken emekli olacağınızdan SSK avantajlı

Soru:1 Ocak 1962 doğumluyum. 15 Nisan 1997 tarihinden bugüne kadar Bağ-Kura prim ödüyorum. Şu an 12. basamaktayım. SSK’ya geçersem ne zaman emekli olabilirim? Bağ-Kurda kalırsam ne zaman emekli olabilirim? SSK 'ya geçmek mi avantajlı? Bağ-Kurda kalmam mı?

Afife KAYNAK

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 20 tam yıl(7200 gün) prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Bağ-Kurda prim ödemelerinizi 20 tam yıla tamamlayacağınız 15 Nisan 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.

SSK ya geçer ve en az 1260 gün prim öderseniz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. Sigortalı olarak bir işte çalışarak 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemeniz ve toplam prim ödemenizi 5900 güne tamamlamış olmanız şatıyla, 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. SSK dan emekli olmanız avantajlı.

Şirket sırlarını dışarı çıkartanın işine son verilebilir

Soru: Şirket sırlarını başkaları ile paylaştığım hakkında söylenti nedeniyle, bir ay önce işyerimde hakkımda tutanak tutuldu. İlgisiz ve alakasız bir kişiyi şahit olarak yazmışlar. Ama bunlar gerçek dışı. Tutanağa imzaladım. Savunmamı da yazacakken savunmama engel olup elimden tutanağı aldılar. Bu sebepten dolayı beni işten çıkarabilirler mi? Çıkarırlarsa bana tazminat vermeleri gerekmez mi?

Adem UYSAL

Cevap: İş Kanununa göre; şirket sırlarını başkalarıyla paylaşmak, iyiniyet ve ahlak kurallarına aykırı bir davranış olup, işverene iş sözleşmesini haklı nedenle derhal fesih hakkı verir. İşveren isterse iş akdinizi kıdem tazminatı ödemeden fesih edebilir. İşyeriniz iş güvencesi kapsamında ise(en az 30 kişi çalışıyorsa), fesihten sonra bir ay içinde işe iade davası açabilirsiniz. Sorunuzda belirttiğiniz gibi haklı olduğunuzu mahkemede kanıtlayabilirseniz, mahkeme işe iadenize karar verir. İşveren bu karara uymazsa hem kıdem tazminatınızı, hem işe başlatmama tazminatınızı, hem de 4 aya kadar işsiz kaldığınız dönem için aylığınızı öder.

Askerliğinizin 260 gününü borçlanmanız yeterli

Soru: 21 Mayıs 1986 tarihinde Bağ-Kura giriş yaptım. 21 Aralık 2006 da çıkış yapıp, Mart 2007 de SSK ya girdim. 5 Ocak 1959 doğumluyum. Askerlik borçlanması yapmadım. Nasıl ve ne zaman emekli olurum?

İsmet DİNÇ

Cevap: Mart 2007 tarihinden itibaren SSK ya 1260 gün prim öderseniz, SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. 1260 günden başka prim ödemeseniz de, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 21 Mayıs 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizin 260 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 260 gün geri gider ve Mart 2007 tarihinden itibaren SSK ya 1260 gün prim ödeme sürenizi dolduracağınız Eylül 2010 ayında emekli olabilirsiniz.

1 Ekim 2008 tarihinden önce Bağ-Kur başlatılamıyor


Soru: 1985 - 2000 tarihler arasında vergi mükellefiydim. 2000 - 2009 arası Bağ-Kurumu yatırıyorum. 1985 ile 2000 yılı arasındaki boşluğu borçlanma yapabilir miyim?

Halil ÜYE

Cevap: 2 Ağustos 2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 4956 sayılı Kanunla Bağ-Kur Kanununa eklenen Geçici 18 nci madde hükmüyle, sizin gibi 4 Ekim 2000 tarihine kadar Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanlara, 1 Ağustos 2003 tarihinden itibaren kayıt ve tescillerini yaptırmaları için 6 ay süre verildi. 6 aylık süre içinde(en geç 2 Şubat 2004 tarihine kadar) Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanları sigortalılık hak ve yükümlülükleri 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatıldı. Söz konusu süreyi kaçırmış olduğunuzdan, bu gün için 1985 -2000 yılları arasındaki dönem için Bağ-Kur sigortalısı olmanız mümkün değil.

Yeni yasa ile de; süresi içinde tescil ve kaydını yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1717

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Fatura bedelinin başkasına ait kredi kartıyla ödenmesi halinde yapılacak işlem