Varlık beyanında bulunup vergisini ödemeyenlere 30 Eylül 2009 a kadar süre verildi

 

13.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Varlık beyanında bulunup vergisini ödemeyenlere 30 Eylül 2009 a kadar süre verildi

Ekrem Sarısu - 13 Ağustos 2009 Perşembe  - Posta

Soru: İlk Varlık Barışı Kanununa göre Varlık beyanında bulunduk. Ancak hesaplanan vergiyi ödeyemedik. Vergi ödemediğimiz için kanundan yararlanamayacağımız söyleniyor. Kanundan yararlanamadığımıza göre, ödeyemediğimiz vergiyi ödememiz gerekiyor mu? Yoksa, yeni varlık Barışı Kanununa göre yeniden mi Varlık Beyanında bulunacağız.

Özer YAKIŞ

Cevap: 10 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5917 sayılı Kanunun ile, kamuoyunda varlık barışı kanunu olarak adlandırılan 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanununda yapılan değişiklikle, varlık barışında uygulama süresi 30 Eylül 2009 tarihe kadar uzatıldı. Ayrıca indirimi kabul edilmeyen KDV lerde kapsama alınarak, beyan edilen varlıkların vergi incelemesinde indirimi kabul edilmeyen KDV’lerden mahsubuna olanak sağlandı. 22 Kasım 2008 ile 2 Mart 2009 arasında Varlık beyanında bulunan ve sizin gibi hesaplana vergisi süresinde ödemeyenlere, vergileri 30 Eylül 2009 tarihine kadar ödeme imkânı getirildi. Ödemediğiniz vergisi bu tarihe kadar ödemeniz halinde, yasadan yararlanırsınız. Ödemediğiniz vergiye ilişkin olarak yeniden varlık beyanında bulunmanız gerekmiyor. Ancak, beyan ettiğiniz varlık dışında, eski beyanınıza ilave olarak yeni varlık beyanında bulanabileceğinize hiç şüphe yok.

Yatmayan vergiden mal sahibi sorumlu değil

Soru: İşyeri kiracısı, mal sahibine ödediği kiradan kestiği gelir vergisini, vergi dairesine beyan ederek ödemezse, bundan mal sahibinin bir sorumluluğu var mı? Kiracının ödemediği gelir vergisini ileride vergi dairesi mal sahibinden isteyebilir mi?

Şerife MAZLUM

Cevap: Kiracı işyeri için ödediği kiradan, yüze 20 oranında gelir vergisi kesmek ve ertesi ayın 23 ncü günü akşamına kadar bağlı olduğu vergi dairesine muhtasar beyanname ile beyan ederek, beyan ettiği ayın 26 ncı günü mesai saati sonuna kadar ödemek zorundadır. Burada kiradan kesilen ve vergi dairesine yatırılan vergi, mal sahibine aittir. Yasa vergi kesme ve ödeme sorumluluğunu kiracıya vermiştir. Kiracı sorumlu sıfatı ile kiradan kestiği vergiyi mal sahibi adına vergi dairesine yatırmaktadır. Dolayısıyla kiracının beyan etmediği ve ödemediği veya beyan etmesine rağmen ödemediği gelir vergisinden dolayı, mal sahibinin herhangi bir sorumluluğu yoktur. Kiracının beyan etmediği veya ödemediği vergi, mal sahibinden istenemez.

3600 günle 2015 de 59 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: Yurt dışında geçen sürelerimin değerlendirilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) yaptığım müracaat üzerine, 3201 sayılı kanunun 3. maddesine göre, 1 Eylül 1974 ile 2 Mart 1985 tarihleri arasındaki 3781 günü, günlüğü 3,5 dolardan toplam 13,234 dolar yatırmam istendi. (15 Ağustos 2006 tarihinde) Bu parayı yatırdığımda ne zaman emekli olabilirim? Türkiye' de 1 Mart 1996 tarihinde 30 gün çalışmışlığım var.

Doğum tarihim 25 Eylül 1956 dır.

İnci SAYGILIER

Cevap: Yurtdışı çalışma sürelerinizin borçlanma bedelini öderseniz, sigorta başlangıç tarihiniz 3781 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. 1489 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 5600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca, bundan sonra prim ödemeseniz de 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 59 yaş şartına tabi olarak, 59 yaşınızı dolduracağınız 25 Eylül 2015 tarihinde yaş haddinden emekli olabilirsiniz.

Emekli olmanızı sağlayan primleri geri alamazsınız

Soru: 10 Temmuz 1976 tarihinde memur olarak PTT ye başladım. 15 Haziran 1993 de mahkeme sonucu zorunlu ayrıldım. Bu geçen hizmet yılımı sigortaya aktararak sigortadan emekli oldum. Bu süre zarfında Emekli Sandığına kesilen paralarımı alabilir miyim? Alabilirsem hangi yolu takip etmem gerektiğini bildirirseniz sevinirim.

Ali ATLI

Cevap: Emekli Sandığındaki fiili hizmet süreniz ile sigortalılık sürelerinizi birleştirerek emekli olmuşsunuz. Emekli Sandığı iştirakçisi olduğunuz sürelerdeki prim ödemeleri sayesinde emekli olmuşsunuz. Emekli olduktan sonra, emekli olmanızı sağlayan prim ödemelerinizi geri almanız mümkün değil.

Özürlü aylığı için en az yüzde 40 rapor ve muhtaç olmak gerekiyor

Soru: Epilepsi hastası olan bir kişi (30 yaşında). Şuan herhangi bir sosyal güvencesi yok aynı zaman da birikmiş ssk'' sı da yok. Devletin ne türlü bir imkânlarından yararlanabilir?

Abdullah BACAK

Cevap: Yüzde 40 ve daha fazla derecede özürlü olan ve muhtaç durumda olan 18 yaşından büyük 65 yaşından küçük kişilere, 2022 sayılı yasa kapsamında özürlü aylığı bağlanmaktadır.

Epilepsi hastalığınızdan dolayı, yüzde 40 ve üstünde rapor alabilirseniz ve aylık tüm gelirlerinizin toplamı da muhtaçlık sınırının (90 TL’nin) altında ise, özürlü aylığı bağlatabilirsiniz. (Bugünkü tutarı aylık 180 TL dir.)

Özürlü aylığı için başvurunuzu, devlet hastanesinden alacağınız yüzde 40 ve üzeri özürlü olduğunuzu gösterir özürlü sağlık kurulu raporu ile Kaymakamlıktaki mal müdürlüğüne yapabilirsiniz. Ayrıca, özürlü aylığı almaya başladığınızda, ücretsiz sağlık hizmetinden de yararlanmaya başlarsınız.

Memuriyette 25 yılı doldurmanız gerek

Soru: 1996 Mart ayında göreve başlamış, 25 Aralık 1958 doğumlu bir Doktorum.1986 yılından itibaren esnaflık geçmişim var. Ama Bağ-Kur başlangıcı yaptırmadığım için sayılmıyormuş. Bu durumda emeklilik hakkını ne zaman kazanabileceğim?

Kadir KARAKAYA

Cevap: Sizin gibi süresi içinde Bağ-Kura kayır ve tescili yaptırmayanlara 2 Ağustos 2003 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 4956 sayılı Kanun ile, kayıt ve tescillerini yaptırmak için 6 aylık süre verilmişti. 6 aylık sürenin bitimi olan 2 Şubat 2004 tarihine kadar kaydınızı yaptırmadınız için, bugün için Bağ-Kurlu olma şansınız kalmamış. 25 Yıllık fiili hizmet sürenizi dolduracağınız Mart 2021 ayında emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi yedek subay olarak yapmışsanız askerlik süreniz kadar erken emekli olursunuz.

Borçlanarak gün kazanılamıyor

Soru: 1 Ekim 1991 tarihinde sigorta girişim var. 1 Mayıs 1996 tarihinde işi bıraktım. Aradaki farkı ödeyerek kaç yılda emekli olacağımı öğrenmek istiyorum. İsteğe bağlı mı? Yoksa bir yerde çalışmam gerekir mi? SSK ya 1694 gün prim ödemem var.

Aylin ÖZTÜRK

Cevap: Doğum tarihinizi belirtmemişsiniz. 1906 gün daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte yaş haddinden emekli olabilirsiniz. 41 ay(1230 gün) isteğe bağlı prim ödedikten sonra kalan 676 gün prim eksiğinizi sigortalı bir işte çalışarak ödemelisiniz. Aradaki boş günleri borçlanarak gün kazanamazsınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 727

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Varlık beyanında bulunup vergisini ödemeyenlere 30 Eylül 2009 a kadar süre verildi