Kızılay’a yapılan gıda yardımının tamamını gider yazabilirsiniz

 

15.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kızılay’a yapılan gıda yardımının tamamını gider yazabilirsiniz

Ekrem Sarısu - 15 Ağustos 2009 Cumartesi -Posta

Soru: Ramazan ayına birkaç gün kaldı. Elimizde bulunan gıda maddelerini Kızılay’a bağışlamayı düşünüyoruz. Eskiden Kızılay’a yapılan bağışın tamamı kazançtan düşülemiyordu. Herhalde yeni bir kanun çıkmış. Bu kanuna göre şimdi bağışın tamamı düşülebiliyormuş. Kızılay’a yapacağımız gıda bağışının tamamını bu kanuna göre kazancımızdan düşebilir miyiz?

C.KARAMEHMET

Cevap: 3 Temmuz 2009 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 5904 sayılı Kanun ile yapılan düzenleme sonucunda, Türkiye Kızılay Derneğine yapılan nakti bağış ve yardımların tamamı beyanname üstünde kurum kazancından düşülebilecek. Ayni bağış ve yardımda bulunanların, kurum kazancından indirebileceği bağış ve yardım tutarı, kurum kazancının yüzde 5 i ile sınırlı. Ancak Kızılay’a yapacağınız gıda bağışı ve yardımını bu kapsamda değil, Kızılay’ın gıda bankacılığı izni olduğundan, Gelir Vergisi Kanunun 40/10 ncu maddesince gıda bankacılığı kapsamında tamamını gideryazarak kurum kazancınızdan indirebilirsiniz.

Tapu Harcında indirimli oran treni kaçtı

Soru: Tapu harçlarının oranı geçici olarak binde 5 e indirilmişti. Binde 5 tapu harcı uygulaması devam ediyor mu? Ediyorsa süre ne zaman dolacak?

Halime AKSU

Cevap: 29 Mart 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2009/14813 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 29 Mart 2009 ile 30 Haziran 2009 tarihleri(bu tarih dahil) arasında uygulanmak üzere Tapu Harcı oranları binde 15 den binde 5 e indirilmişti. Nitekim Tapu Harcı 30 Haziran 2009 mesai saati sonuna kadar binde 5 olarak uygulandı. 1 Temmuz 2009 tarihinden itibaren de kanuni oranında yani binde 15 oranında uygulanmaktadır. Bir gayrimenkul alım satım işiniz varsa maalesef indirimli oran trenini kaçırmışsınız.

Başlangıcınız yedek subay olarak

Emekli Sandığına kesenek ödediğiniz gündür


Soru:9 Nisan 1971 doğumluyum. 1 Aralık 2004 Tarihinde yedek subay sınıf okuluna başladım. 1 Nisan 2005-31 Mart 1996 Tarihleri arasında yedek subay olarak askerliğimi yaptım. 7 Mayıs 1996 tarihinde SSK’lı olarak işe başladım. O tarihten beri neredeyse kesintisiz SSK’lı olarak çalışmaktayım. Sorularım şöyle ;

Emekliliğe esas olacak başlangıç tarihim nedir ?

Yedek subay iken Emekli Sandığına yatırılan primler hizmetten sayılır mı?

Ve nihayetinde final sorusu, Bu bilgiler ışığında ne zaman emekli olurum?


Ekrem TOKGÖZ

Cevap: 1) Askerlik tarihlerinizi yanlış bildirdiğinizi düşünüyoruz. Sorunuzu 1 Nisan 1995 ile 31 Mart 1996 arasında askerlik yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Başlangıç tarihiniz yedek subay olarak Emekli Sandığı iştirakçisi olduğunuz 1 Nisan 1995 dir.

2) Hizmetten sayılır.

3) Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. 706 gün daha prim ödeyerek askerlik süresi dâhil 5044 gün olan prim ödemenizi 5750 güne tamamlamanız şartıyla, 55 yaşınızı dolduracağınız 9 Nisan 2026 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizin 310 gününü borçlanıp 1 yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 15 Mart 1966 doğumluyum. 1 Ekim 1987 de SSK lı oldum. Prim günüm 7300 dür. Askerlik borçlanmamı yapmadım. Askerlik borçlanmasını kaç ay ödemem gerekiyor? Askere gidiş tarihim 5 Mart 1986 dır. Eğer borçlanırsam ne zaman emekli olurum?

Selçuk GÜN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 15 Mart 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizin 310 gününü borçlanmanız halinde, 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

En erken 57 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Nisan 1998 yılından beri çalışmaktayım. Erken emekli olmak istiyorum.

20 Mayıs 1975 doğumluyum. Askerliğimi de saydırsam bana faydası olur mu? İçerdeki tazminatımı alabilir miyim? Sağlık tan faydalanabilir miyim?

Necdet ARIKUŞU

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız borçlanmanızda yarar var. Çünkü, borçlanmayla başlangıç tarihiniz askerlik süreniz (18 ay kabul edilmiştir) kadar geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olursunuz. 1205 gün daha prim ödeyerek, borçlanma dâhil 4620 gün olan prim ödemenizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 1 Nisan 2031 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yapmışsanız, borçlanma emeklilik tarihini değiştirmeyeceğinden borçlanmanıza gerek yok. Bu takdirde 5900 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 57 yaşınızı doldurtacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Ev hizmetinde sürekli çalışanlar zorunlu sigorta kapsamında

Soru. Bir yazınız da evde çocuk bakan kadınlara ödenen ücretlerin gelir vergisine tabi olmadığını yazmışsınız. Evde çocuk bakan veya eve temizliğe gelen kadınlara ödenen ücretlerin sigorta durumu nedir? Bu kadınlara ödenen ücretler sigorta primine tabi mi? yoksa vergiye tabi olmadığı gibi, sigorta primine de tabi değil mi?

Zeliha GÜDER

Cevap: Ev hizmetlerinde ücretle ve sürekli olarak çalışanlar 4/a sigortalısı sayılıyor. Ev hizmetlerinde sürekli çalışanlara ödenen ücretler normal çalışanlar gibi, malullük yaşlılık ve ölüm sigortası, genel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası ve iş kazası ve meslek hastalığı sigortasına tabi bulunuyor. Sorunuzda belirttiğiniz gibi gelir vergisine tabi bulunmuyor. Ancak, eve günü birlik temizliğe gelen ve süreklilik arz etmeyen kişilere ödenen ücretler prime de tabi değil.

İşveren işe başlatacağı için tazminatı ödemez

Soru: Biz seramik ve granit fabrikasında çalışırken 2006 senesin de arkadaşlarla toparlanarak sendikaya kayıt olduk. Bunu öğrenen işveren bizleri işten attı. Fabrikayı sendika tarafından mahkemeye verdik. Bize mahkeme 4 ayda biter, işe döner ve sendikalı olursunuz demişlerdi. Yaklaşık 3 yıl sonra mahkemeyi kazandık.
Avukat işe girseniz de girmeseniz de 2400 TL para alacaksınız demişti. İşveren işe almazsa epey yüklü bir miktar para alırsınız demişti. Şimdi ise işveren işe alıyor. Ama 4 aylık maaşı vermiyor. Birde 14 Ağustos 2009 cuma günü saat 8 de hemen gelin işe başlayın diyor. Bundan hiç bir şey anlamadım. Beni aydınlatır sanız sevinirim.

Ersen YILDIZ/AYDIN

Cevap: İşe iade davasını kazanmışsınız. Mahkeme kararının tebliğinden itibaren en geç 10 gün içinde işverenden işe başlatma talebinde bulunmanız gerekiyordu. Bu talebinizi yapmış olduğunuzdan işveren işe başlatacağı için, işe başlatmama tazminatı alamazsınız. Ancak, işverenin işsiz kaldığınız dönemdeki ücret kaybınızı telefi için 4 aylık ücretinizi ödemesi gerekir. Ödemezse de yargı yoluyla alırsınız. İşveren işe başlama talebiniz üzerine en geç bir ay içinde işe başlatmak zorunda. İşveren bu zorunluluğa uyarak 14 Ağustos 2009 tarihinde işe başlamanızı istiyor. Altında bir şey aramanıza gerek yok. İşe başlatmazsanız hak kaybınız olur. İşverenin isteği gün ve saatte işinize başlayın.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 725

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kızılay’a yapılan gıda yardımının tamamını gider yazabilirsiniz