Varlık Barışında vergiden kurtuluş yok

 

18.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Varlık Barışında vergiden kurtuluş yok

Ekrem Sarısu - 18 Ağustos 2009 Salı - Posta

Soru: Varlık Barışı Kanunu kapsamında Şubat 2009 ayında varlık beyanında bulunduk. Ancak bugüne kadar hesaplanan vergiyi ödeyemedik. Yeni kanunla ödeme süresi uzatılmış. Ancak, bizim gibi ilk kanun kapsamında varlık beyanında bulunanlar vergi incelemesinde indirimi reddedilen KDV den mahsup yapamıyormuş. Ayrıca 2008 dönemi kapsam dışındaymış. Bu durumda varlık beyanın bizim için esprisi kalmıyor. Bugüne kadar ödemediğimiz vergiyi uzatılan süre sonunda kadar da ödemediğimizde kanunla sağlanan haklardan da yararlanmayacağımıza göre, bu işten kurtulabilir miyiz? Başka bir ifade ile, varlık barışından yararlanmak istemiyoruz. Çıkartılan vergiyi ödememek için ne yapmamız gerekir?

S.MOROĞLU

Cevap: 22 Kasım 2008 ile 2 Mart 2009 tarihleri arasında varlık beyanında bulunup, hesaplanan vergiyi sizin gibi süresi içinde ödemeyenlere, 30 Eylül 2009 tarihine kadar yeni ödeme süresi verildi. Ayrıca söz konusu yasa ile yapılan değişiklikle, varlık barışı kapsamında beyan edilen varlık tutarlarının, vergi incelemesin de bulunacak olan matrah farklarından mahsup imkânından yararlanabilmesi için, hesaplanan verginin vadesinde ödenme şartı getirildi.cDolayısıyla, yasanın getirdiği imkândan yaralanabilmek için, verginizi en geç 30 Eylül 2009 tarihine kadar ödemeniz gerekiyor. Vergiyi bu tarihe kadar ödemezseniz, yasanın sağladığı imkândan yararlanamazsınız. Ancak, vergi ödemeden de kurtulamazsınız. Çünkü, ödenmeyen vergiler gecikme zammı işletilerek 6183 satılı Amma Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında takip ve tahsil edilecek. Maalesef hesaplanan vergiden kurtuluş yok.

Belediye vergilerini ve harçları kazancınızdan düşebilirsiniz


Soru: İşyerimizle ilgili olarak Belediyeye değişik adlarda vergi ve harçlar ödüyoruz. Bunları ticari defterlerime masraf yazabilir miyiz?

Kemal ERKUŞ

Cevap: Gelir Vergisi Kanununun ticari kazançtan indirilebilecek giderleri belirleyen 40/6 ncı maddesi; “ İşletme ile ilgili olmak şartıyla bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergiler, harçlar ve kaydiyeler gibi, ayni vergi, resim ve harçlar” hükmünü içermektedir. Bu maddeye göre, işletmeyle ilgili olmak şartıyla belediyeye ödediğiniz vergi ve harçları defterlerinizi gider yazarak ticari kazancınızdan indirebilirsiniz.

Yüzde 60 rapor alabilirseniz malulen emekli olabilirsiniz


Soru: Emekli olmak için primimi doldurdum. Ama yaşı bekliyorum. Şeker hastasıyım. Ayağımda platin var. Malulen emekli olabilir miyim? Olabilirsem ne yapmam gerek?

Bayram BAŞ

Cevap: Malulen emekli olmak için; 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 işgücü kaybı aranıyor. Süre ve prim ödeme şartlarını yerine getirdiğinizden, kurumun göndereceği hastaneden yüzde 60 iş gücü kaybı raporu alabilirseniz, malulen emekli olabilirsiniz.

Sigortalılık açısından memur, işçi ve esnaf arasında fark kalmadı

Soru: Bağ-Kur mükellefi iken ve emekliliğime 2 yıl kalmışken, il daimi encümeni oldum. 2008 yılında çıkan yasa ile 13 Nisan 2009 tarihinde resen emekli sandığına geçirildim. İl encümenliğim 6 ay süreyle olup, görev sürem üç ay sonra tamamlanacak. Şu anda vergi mükellefiyetim devam etmektedir. Emekli Sandığına primlerimi isteğe bağlı olarak ödemeye devam edebilir miyim? Edebilirsem, Emekli Sandığından emekli olmam için 1260 günü tamamlamam gerekiyor mu?

Yavuz KASAP

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren ilk defa 4/c sigortalısı olduğunuz için, isteğe bağlı olarak 4/c sigortanızı devam ettiremezsiniz. Çünkü; 4/c, 4/a sigortalarına isteğe bağlı prim ödemesi yok. İsteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) yapılabiliyor. 4/c sigortalılığınız bittiğinde, 4/b sigortanız(eski adıyla Bağ-Kur) devreye girer ve 4/b sigortalısı olursunuz. Esasında 4/b ve 4/c sigortasının birbirinden farkı yok. Tek fark, sigortalıların yaptığı iş. Kamu görevlileri 4/c sigortalısı, Vergi mükellefi olarak kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar 4/b sigortalısı. 4/c ve 4/b sigortalıları aynı şartlarla emekli olabiliyor. Aynı sosyal haklardan yararlanıyor. Bu açıdan 4/b sigortalısı yerine, 4/c sigortası peşinde koşmanın bir anlamı yok.

Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma riskiniz yok


Soru: 21 Mart 1962 doğumlu bir bayanım.15 Kasım 1983'de SSK'lı oldum ve 98 gün prim ödemesi gerçekleşti.1 Ağustos 1997'den beri isteğe bağlı prim ödüyorum. Şu anda 12 yıldır isteğe bağlı prim ödemesi yapıyorum. Ne zaman emekli olabilirim. Ayrıca isteğe bağlı sigorta ödemesine devam edeyim mi? Bağ-Kur'dan emekli olmak istemiyorum.

N.UZUN

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 40 yaş şartlarına tabisiniz. 582 gün daha prim ödeyerek 4418 gün olan prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayıldığından, bu tarihten itibaren Bağ-Kura 1260 gün(3.5 yıl) ve daha fazla prim ödeyenler Bağ-Kur şartlarıyla emekli olmak zorunda kalacaklar. Ancak, 582 gün prim ödediğinizde, son yedi yılda SSK ya fazla prim ödemiş olarak SSK dan emekli olabileceksiniz. Sizin için Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma riski yok.

Askerlik borçlanması emekli olacağınız tarihi değiştirmiyor

Soru: Doğum tarihim 1 Ocak 1970, İşe giriş tarihim 1 Eylül 1988 dir. Ne zaman emekli olabilirim? Askerliğimi ödersem emeklilik tarihim fark eder mi? Ödemesem ne olur?

Recep DALGIÇ

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi,5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Ara vermeden prim ödemişseniz, prim ödemeniz yeterli olduğundan, 51 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2021 de emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan, borçlanma emekli olacağınız tarihi değiştirmez. Sadece prim ödeme gün sayınızı artırır. Bu açıdan askerlik sürenizi borçlanmanıza gerek yok.

Geriye dönük hakkınızı kaybetmişsiniz

Soru: Bağ-Kur kaydım 2004 yılı, vergi kaydım 1984 dür. 1997 ile 2000 arasında üç yıllık sigortalı olarak çalıştım. Bağ-Kur’a 1984 de vergi mükellefi olduğumu dilekçe vererek beyan ettim. Bağ-Kur beni 2000 yılından itibaren Bağ-Kurlu yaptı. Geriye dönük benim haklarım yok mudur?

Halim ALGÜL

Cevap: Sizin gibi süresi içinde Bağ-Kur kaydını yaptırmayanlara, Bağ-Kura kayıt yaptırmaları için 2 Ağustos 2003 ten 2 Şubat 2004 tarihine kadar 6 ay süre verildi. Bu sürede vergi kaydı ibraz etmeyenlerin sigortalılık hak ve yükümlülükleri 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatıldı. 2 Şubat 2004 tarihine kadar vergi kaydı ibraz etmediğinizden Bağ-Kurunuz 4 Ekim 2000 den başlatılmış. Maalesef geriye dönük hakkınızı kaybetmişsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 580

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Varlık Barışında vergiden kurtuluş yok