Tarihi eser şerhi konan bina için ödediğiniz Emlak Vergisini belediye iade etmek zorunda

 

19.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Tarihi eser şerhi konan bina için ödediğiniz Emlak Vergisini belediye iade etmek zorunda

Ekrem Sarısu - 19 Ağustos 2009 Çarşamba - Posta

Soru: 2005 yılında II derece korunması gerekli kültür varlığı kapsamına alınan binam için ödediğim emlak vergilerimi geri alabileceğimi Posta gazetesinde yazmıştınız. Fatih Belediyesi Vergi Dairesine ödediğim emlak vergilerinin iadesi edilmesi için yaptığım başvuru, muafiyetimin başvuru tarihinden sonra başlayacağı gerekçesi ile reddedildi. Belediye haklı mı? Haklı değilse, ödediğim vergileri geri almak için ne yapmam gerekiyor?

Ayla GÜRSOY

Cevap: 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 3386 sayılı Kanunla değişik 21’inci maddesinin üçüncü fıkrasında, Tapu kütüğüne “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır” kaydı konulmuş, I inci ve II nci grup olarak gruplandırılmış bulunan taşınmaz kültür varlıkları ile, arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parseller her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.” hükmü yer almaktadır. Ayrıca; Emlak Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasında, vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan binalardan dolayı mükellefiyetin bu olayların vukubulduğu tarihi takip eden taksitten itibaren sona ereceği hüküm altına alınmıştır. 2863 sayılı yasanın 21 ve emlak vergisi kanununun 9 ncu maddesine göre, 2005 yılına ilişkin emlak vergisinin 2 nci taksiti de dahil olmak üzere Emlak Vergisinden müstesna tutulmanız gerekmektedir.

Belediyenin red gerekçesinde belirttiği husus emlak vergisi kanunun 5 nci maddesince geçici muafiyetlerle ilgilidir. 5 nci madde kapsamında geçici olarak emlak vergisinden muaf tutulanların muafiyeti, başvuru tarihini takip eden yıl başından itibaren başlamaktadır. Sizin muafiyetinizin Emlak Vergisi Kanunun 5 nci maddesiyle bir ilgisi olmadığından, vergi iadenize bu madde gerekçesiyle mani olamazlar. Çünkü muafiyetinizin dayanağını; Emlak Vergisi Kanununu 5 nci maddesi değil, 2862 sayılı yasanı 21 nci maddesi oluşturmaktadır. Bu durumda sorunu idari aşamada ve yargı aşamasında çözme gibi iki seçeneğiniz var. Maliye Bakanlığından ödediğiniz vergileri geri alıp alamayacağınızı sorun. Maliyenin olumlu cevabını belediyeye ibraz ettiğinizde iadenizi alabilirsiniz. Diğeri de Vergi mahkemesine dava açarak, yargı yoluyla ödediğiniz vergileri geri almaktır.

Varlık Barış kapsamında beyan edilen varlıkların 2008 yılı gelirleri için inceleme yapılabilecek

Soru: Varlık Barışı Kapsamında gerek yurtdışından gerekse yurt içinde varlık beyanında bulunduğum takdirde, beyan ettiğim varlıklar için geriye yönelik olarak inceleme yapılabilecek mi? Örneğin, bu varlıkların geçmişteki gelirlerini niye beyan etmedin? Niye bu varlıklardan elde ettiğin gelirlerin vergisini ödemedin sorusu sorulabilecek mi?

Tuncay ÇOBAN

Cevap: 30 Eylül 2009 tarihine kadar gerek yurtdışından gerekse yurt içinde bulunan döviz, para, altın, menkul kıymet vb. ile varlığı kanaat getirici vesika ile belgelenen gayrimenkulleri 30 Eylül 2009 tarihine kadar beyan eden ve yurtdışından getirdiği ve beyan ettiği varlıklar için yüzde 2, yurt içinde bulunan ve kayıtlarda yer almayan varlıkların beyanında yüzde 5 nispetinde hesaplanan vergiyi ödeyenlere, bu varlıklardan 2004, 2005, 2006,2007 yıllarında elde edilen gelirlerini beyan ettin mi? Vergisini ödedin mi? Sorusu sorulamayacak. Ancak, 2008 yılı Varlık Barışı Kapsamı dışında tutulduğundan, “2008 yılı gelirleri için beyan ettin mi, vergisini ödedin mi?” soruları sorulabilecek.

Özürlü hakkıyla 19 yılda emekli olabilirsiniz

Soru: Sigorta girişim 25 Kasım 2000 olup, 2827 gün prim ödemem var. Yüzde 55 raporluyum var. Vergi indiriminden yararlanıyorum. Ne zaman emekli olabilirim?

Can KÖSE

Cevap: Sizin gibi 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle 3 yıldan az süredir sigortalı olan, vergi indirim hakkı almış 3 ncü derece özürlüler, emekli olmak için; 19 yıl sigortalılık süresi, 4240 gün prim ödeme şartlarına tabi. 1413 gün daha prim ödeyerek, 2817 gün olan prim ödemenizi 4240 güne tamamlamanız şartıyla, 19 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 25 Kasım 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Kıdem tazminatını faiziyle birlikte alabilirsiniz


Soru: Babam Temmuz ayında belediyeden emekli oldu. SSK’dan emekli olabilirsin kağıdını da aldı. Kıdem tazminatı için belediye’ ye başvurduk ama belediye tazminatı vermeye yanaşmıyor. Bu tazminatın belli bir yasal süresi var mı? Tazminatı alabilmek için yasal yollar nelerdir? Noterden ihtar çeksek bir işe yarar mı?

Turgay YAVAŞ

Cevap: Emekli olduğu tarih itibariyle belediye kıdem tazminatını ödemek zorunda. Geç ödediği takdirde, gecikme faizini de alabilirsiniz. Belediye’ye yazılı olarak başvurup, kıdem tazminatının ödenmesini talep edin. Ödemedikleri takdirde İş Mahkemesine dava açın. Mahkeme uzun sürmez. Ödenmeyen kıdem tazminatını faiziyle birlikte alabilirsiniz.

389 gün daha prim ödeyip 56 yaşın dolmasını bekleyeceksiniz

Soru: 20 Mart 1958 doğumluyum. 15 Mart 1983 tarihinden 31 Aralık 1985 tarihine kadar düzenli olarak Bağ-Kura prim ödedim. 1992 yılında da 4 aylık bir ödemem var. Daha sonra 1998 yılında Bağ-Kur dan Sigortaya geçtim ve 2085 gün SSK ya prim yatırdım. Ne zaman ve nasıl emekli olabilirim?

Dilşen YORGANCILAR

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. ara vermeden 389 gün daha prim ödeyerek, 3211 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 20 Mart 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Üç yıl yüksek kazanç üstünden prim ödeme emekli aylığını artırmaz

Cevap: Eşimin emekli olmasına 3 yıl kaldı. Askeri ücretten pirim yatırılıyor. Emekli olduktan sonra fazla maaş alabilmek için 1.000 TL üzerinden prim yatırırsak, emekli maaşımızda bir artış olur mu? Veya daha fazladan prim yatırmak gerekir mi?

Hamza GOKCE

Cevap: 3 yıl 693 TL yerine 1.000 TL üstünden prim ödemeniz tüm çalışma dönemindeki ortalama kazancı yükseltmeyeceği için, emekli aylığı tutarına hiçbir faydası olmaz. Daha fazla süre de( örneğin 7, 10 yıl gibi) yüksek kazanç üstünden(örneğin tavan tutar olan 4.505 TL üstünden) prim ödemekte sizin için ekonomik olmaz. Uygun olanı asgari ücretten 3 yıl daha prim ödemeniz. Eşiniz emekli olduğunda bugünkü rakamlalar göre 630 TL aylık alır.

300 gün daha prim ödeyip emekli olabilirsiniz

Soru:1 Ocak 1955 Doğumluyum. 17 Ekim 1978'de SSK 'lı oldum. 3300 Gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim.

ÇİĞDEM

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süre sigortalı olunuzdan, eski yasaya tabi olarak 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabi olarak 300 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1587

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Tarihi eser şerhi konan bina için ödediğiniz Emlak Vergisini belediye iade etmek zorunda