Çocuğunuzun eğitim harcamasını şirket kazancından değil kendi kazancınızdan düşebilirsiniz

 

17.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Çocuğunuzun eğitim harcamasını şirket kazancından değil kendi kazancınızdan düşebilirsiniz

Ekrem Sarısu 17 Ağustos 2009 Pazartesi - Posta

Soru: Eşimle ortak olduğumuz bir limitet şirket sahibiyiz, gelir vergisi mükellefiyiz. İki çocuğumuz da özel okulda (yurt içinde ) okumakta. Muhasebecimiz okul eğitim faturalarının gider olarak gösteremeyeceğimizi söylemektedir. Ve biz üç yıldır bu faturaları kullanmamaktayız. 3 Temmuz 2009 tarihinde Posta gazetesinde eğitim giderleri ile ilgili çıkan bir yazınız dikkatimi çekti. Çocuklarımın eğitim faturalarını gider olarak kullanabilir miyim? Konu ile ilgili olarak bizi aydınlatırsanız sevinirim.

Zuhal ERDİNÇ

Cevap: Gelir Vergisi Kanununun 89/2 nci maddesi hükmünce;

- Beyan edilen kazancın yüzde 10 unu aşmaması,

- Türkiye’de yapılması,

- Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerden alınan belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocukları için yaptığı eğitim harcamalarını kazancından indirilebilmektedir.

Gelir vergisi mükellefi olduğunuza göre; çocuğunuz eğitim harcamalarını yukarıda belirtilen şartları taşıması şartıyla, yıllık gelir vergisi beyannamesi üstünde beyan ettiğiniz kazancınızdan indirmeniz mümkündür. Ancak çocuğunuzun eğitim giderini Limitet şirkete gider yazmak suretiyle şirket kazancından indirmeniz mümkün değil. Muhasebeciniz belki şirket kazancından düşülemeyeceğini ifade etmiştir. Yoksa, muhasebeci bu işi bilir. Gelir vergisi mükellefi olarak beyan ettiğiniz kazanç ve iradınızdan indiremeyeceğinizi ifade etmemiştir.

Evde çalıştırılan hizmetçi ücreti prime tabi vergiye tabi değil

Soru: Evimize sigorta primi'ni ödeyeceğimiz bir hizmetçi almayı planlıyoruz. Acaba SSK Prim Ödemesi ve çalışanın gelir vergisi dışında herhangi bir maddi yükümlülüğümüz olacak mıdır?

Cenk SARP

Cevap: Evinizin özel işlerinde çalıştırılmak üzere aldığınız hizmetçiniz için, ödediğiniz ücretten SSK primi kesecek ve işveren hissesiyle birlikte her ay Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyeceksiniz. Evlerde çalıştırılan hizmetçilere ödenen ücretler gelir vergisinden müstesna tutulduğundan, ödediğiniz ücretten gelir vergisi tevkifatı yapmayacaksınız. Sonuç olarak evinizde çalıştıracağınız hizmetçi ücretinden Sosyal Sigortalar ve genel sağlık primi yükümlülüğünüz var. Başkacada mali yükümlülüğünüz yok.

Yüzde 40 özürlü ve aylık 90 TL den fazla geliri olmayana aylık bağlanır

Soru: 2022 Sayılı Kanun’dan özürlü aylığı bağlanması için gereken şartları cevap olarak yazabilir misin?

Cevap: 2022 Sayılı Kanun kapsamında, 65 yaşını doldurmuş, muhtaç, güçsüz ve kimsesiz; özürlü ve muhtaç vatandaşlarımıza aylık bağlanmaktadır. Kanun kapsamında 65 yaşını doldurmuş vatandaşlarımızla, özür oranı %40 ve üzerinde olan 65 yaşın altındaki tüm vatandaşlarımıza, aylık tüm gelirlerinin 90 TL’nin altında olması durumunda özürlü aylığı bağlanır.

25 fiili hizmet sürenizi doldurmak şartıyla 49 yaşında emekli olabilirsiniz

Soru:8 Ekim 1965 doğumluyum. 1985 yılından 75 gün sigortam var. Sonra askere gittim. 540 gün olan askerlik süremi borçlandım ve bedelini ödedim. 1 Mart 1988 tarihinde kamuda memur olarak göreve başladım. Ve halen memuriyete devam etmekteyim. Ne zaman emekli olabilirim?

İsmail KAYA

Cevap: Askerlik borçlanması ve 75 gün prim ödemeniz emekli sandığı başlangıç tarihinizi 615 gün geri götürerek, emekli olmak için; 25 yıl fiili hizmet süresi ve 49 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. 16 Haziran 2011 tarihine kadar çalışarak fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 8 Ekim 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz. İsterseniz 25 yıllık fiili hizmet sürenizi dolduracağınız 16 Haziran 2011 tarihinden itibaren işinizden ayrılabilir. Emekli aylığınızın bağlanmasını çalışmadan da bekleyebilirsiniz. Bu durumda emekli ikramiyenizi de, emekli aylığınızın bağlanacağı 8 Ekim 2014 tarihinde alabilirsiniz.

Kıdem, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti ve izin parası almanız gerek

Soru: Yaklaşık 900 gündür bir şirkette çalışıyorum. Çalışma saatim molasız 13 saat. 8 Ağustos 2009 tarihinde sözlü olarak iş akdime son verildiğini öğrendim. 13 saat çalışman zarfındada asgari ücretten maaşımı ödediler. Yıllık izinlerimi, bayram izinlerimi kullandırmadılar. Bu durumda ne yapabilirim? Tazminat, mesai, yılık izin fazla ücretlerimi alabilir miyim?

Mahmut BALABAN

Cevap: Haftalık normal çalışma saati 45 saattir. 45 saatten fazla çalışma için, yüzde 50 oranında fazla çalışma ücreti(mesai) ödenmesi gerekir. Hafta sonu tatilinde çalışmalarınız içinde yüzde 100 fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekir. Bayram tatillerindeki çalışmalarınız içinde fazla çalışma ücreti ödenmesi zorunludur. Ayrıca, aylık ücretinizin 2.5 katı tutarında kıdem tazminatı, 6 haftalık ücretiniz kadarda ihbar tazminatı hakkınız var. Kullanmadığınız yıllık izin ücretlerinizin de işten ayrıldığında ödenmesi gerekiyordu. Bu ücretlerinizi işverenden yazılı olarak talep edin. Ödememeleri halinde, Bölge çalışma müdürlüğüne şikâyette bulanacağınız gibi İş Mahkemesine dava açabilirsiniz. Ancak, mahkemede fazla çalışmalarınızı ve ücretlerinin ödenmediğini kanıtlamanız gerekir.

Tüm çalışma dönemindeki prime esas kazanç tutarı belirleyici

Soru: Sigorta başlangıç tarihim 19 Mart 1987 dir. 7500 günüm ve 81.000 TL primim var. Emekli kağıtlarımı yatırdığımda maaşım ne kadar olur?

Sevinç HOCAOĞLU

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 43 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan 43 yaşınızı da dolduruyorsanız istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Emekli aylığının tutarını hesaplayabilmek için tüm çalışma sürelerindeki aylık prime esas kazanç tutarlarının bilinmesi gerekiyor. Ancak, asgari ücret üstünden prim ödemişseniz 630 TL emekli aylığı alırsınız.

Kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz

Soru: 30 Nisan 1984 tarihinde sigorta girişim var. 25 yılımı doldurdum. 7000 gün sigortam var. Çalıştığım iş yerinden, kendi isteğimle ayrılırsam ,tazminatımı alabilir miyim ?

Halit DÖNEK

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Süre ve prim şartını yerine getiren, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabiliyor. Süre ve prim şartını sağladığınızdan kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilirisiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 596

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Çocuğunuzun eğitim harcamasını şirket kazancından değil kendi kazancınızdan düşebilirsiniz