Varlık barışında vergi takip eden ay sonuna kadar ödenir

 

23.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Varlık barışında vergi takip eden ay sonuna kadar ödenir

Ekrem sarısu - 23 Ağustos 2009 Pazartesi - Posta

Soru: Varlık barışı kapsamında beyan edilen varlıklar üstünden hesaplanana yüzde 5 verginin en son hangi tarihe kadar ödenmesi gerekiyor?

ZELİHA

Cevap: 10 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete yayımlanan 5917 sayılı Kanunla Varlık Barışı Kanunda yapılan çeşitli değişikliklerden biride 22 Kasım 2008 ile 2 Mart 2009 tarihleri arasında varlık beyanında bulunan ve hesaplanan vergiyi ödemeyenlere, borcunu ödemeleri için 30 Eylül 2009 tarihine kadar süre verilmesidir. Şayet 22 Kasım 2008 ile 2 Mart 2009 tarihleri arasında beyanda bulunup verginizi ödememişseniz, borcunuzu 30 Eylül 2009 tarihine kadar ödeyebilirsiniz. Şayet süre uzatımından yararlanarak yeni beyanda bulunacaksanız. Hesaplanacak verginin, tarhiyatın yapıldığı ayı takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.

Vergi cezası düşer gecikme zammı düşmez

Soru: 29 Mayıs 2009 tarihli Posta gazetesi köşenizde "Mirasçı vergi borcundan kurtulmaz, cezadan kurtulur" konulu yazınızda belirttiğiniz üzere, cezadan kurtulunuyor. 19 Ağustos 2009 tarihinde Belediyesi Emlak Bölümüne olan emlak vergi borçlarımızı ödemeye gittik. Tapu sahibi Teyzem 3 Mart 2009 tarihinde vefat etmişti. Ama buna rağmen 4 yıllık toplam 885 Tl lik borcuna 775 Tl yaklaşık gecikme cezası aldılar. Bu uygulama yasal mı? Ve ayrıca Emlak vergi borcu bu muafiyet dışında mıdır? Ne yapmalıyım?

Songül DEMİRELLİ

Cevap: Sorunuzda belirttiğiniz yazımızda, muris(ölen kişi) adına kesilen vergi cezalarının düşeceğini ve mirasçılardan istenemeyeceğini belirtmiştik. Teyzeniz adına kesilen vergi cezası yok. Emlak vergisinin geç ödenmesinden dolayı tahakkuk eden gecikme zammı var. Gecikme zammı, vergi cezası değildir. Gecikme zammı maalesef düşmez. Mirasçılara intikal eder. Mirasçılar gecikme zammını ödemek zorunda olduğundan belediyenin uygulaması yasal. Teyzenize ait emlak vergisi ve gecikme zammının muafiyetle bir ilgisi yok. Ancak, teyzenizin alanı 200 m2 yi aşmayan tek meskeni varsa, kendisinin emekli aylığından başka geliri yoksa veya geliri olmayan ev kadını ise, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanması ve tek mesken için emlak vergisi ödememesi gerekir. Ancak, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanmak için talep şartı olduğundan, talep etmemişse vergi tahakkuk etmiştir. Fakat teyzeniz, belirttiğimiz şartları taşıyorsa, mirasçıları olarak sıfır oranlı emlak vergisi uygulanması ve tahakkuk eden emlak vergisinin terkin edilmesi talebinde bulunduğunuzda, emlak vergisinin kaldırılması gerekir.

Emekli aylığı geciken avans isteyebilir

Soru: Nisan ayında emeklilik için başvurmuş bulunmaktayım. Hala emekli aylığım bağlanmadı. Avans talep edebilir miyim?

AHMET

Cevap: Emekli aylığı için tahsis talebinde bulunan hak sahiplerinin başvuru yaptığı tarihten itibaren 90 gün içinde aylıklarının bağlanmazsa ve emeklilik işlemlerinde herhangi bir eksiklik yok ise, Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı olarak başvurarak talepte bulunmaları halinde, ileride verilecek olan aylıklarından mahsup edilmek üzere avans ödenir. Siz de, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı olarak başvurup, net üç asgari ücret tutarına kadar avans talebinde bulunabilirsiniz.

Cenaze yardımı emekli veya sigortalının ölümü halinde verilir

Soru: Ev hanımı olan ve maaşı olmayan annesi ölen emekliye, annesinin ölümü nedeniyle ölüm yardımı verili mi?

Çiğdem IŞIK

Cevap: Cenaze yardım ödeneği, emekli veya sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine yapılan bir yardımdır. Cenaze yardım ödeneği: emekli aylığı, malul ayığı, sürekli iş göremezlik geliri almakta iken ölenler ile en az 360 gün prim ödemesi olan sigortalının ölenlerin, eşine, eşi yoksa çocuklarına, çocukları da yoksa ana ve babasına, ana ve babası da yoksa kardeşlerine verilir. Cenaze yardım ödeneği hak sahiplerinin ölümü halinde emekliye veya sigortalıya yapılan bir yardım olmadığından, ev hanımı olan annesi ölen emekliye cenaze yardım ödeneği verilmez.

SGK dan alacağınız yazıyı işverene ibraz kıdem tazminat için yeterli

Soru:12 Ocak 1965 doğumluyum.11 Nisan 1988 tarihinde SSK lı olarak çalışmaya başladım. 18 ay askerlik borçlanmamı 1989 yaptım. Halen bir şirkette çalışıyorum. Çalışmakta olduğum işimden kıdem tazminatımı alarak ayrılabilir miyim? Ayrılmam için yasal prosedür nedir? Ne yapmam gerekir. Tazminatımı alıp ayrılırsam, sağlık yardımından yararlanabilir miyim? Ve kaç yaşımda emekli olabilirim?

M. Ferit ÖZKAN

Cevap: Kısmi yaşlılık ayığı için aranan 15 yılı sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarını yerine getiren, isterse kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. Emekli olacağı yaş haddinin dolmasını çalışmadan bekleyeceği gibi, bir başka işyerinde, hatta ayrıldığı iş yerinde çalışarak da bekleyebilir. 3600 gün prim ödemeniz varsa, kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Kıdem tazminatını alarak işten ayrılmak için, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik kurumu il müdürlüğünden kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir yazısı alarak işverene ibraz etmek yeterli. Tazminat alıp ayrıldığınızda, 90 gün sağlık yardımı alabilirsiniz. 90 günden sonra çalışmıyorsanız, genel sağlık sigortasına prim ödeyerek sağlık yardımı alabilirsiniz. Ama eşiniz çalışıyorsa eşinizin üstünden sağlık yardımı alabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız anlaşılıyor. Askerlik borçlanması başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. 5300 gün prim ödemeniz şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 12 Ocak 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Primi 25 yıla tamamlayacağınız 2011 de emeklisiniz


Soru: 23.06.1959 doğumluyum. SSK gün sayım 1185. 29.04.1993 tarihinden itibaren bugüne kadar Bağ-Kurluyum. ne zaman emekli olabilirim?

Muhittin GÜLENÇ

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Ara vermeden prim ödemeye devam ederseniz, prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız 14 Ocak 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 9 Ekim 1984 tarihinde işe başladım. Doğum tarihim 6 Mayıs 1969 olup, yaklaşık 6000 gün civarında prim ödemem var. Kaç yılında emekli olurum?

Mümtaz BAŞ

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 48 yaşınızı dolduracağınız 6 Mayıs 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Primi 5750 güne tamamlayıp 51 yaşını beklemeniz gerek

Soru: 9 Kasım 1973 doğumluyum. 10 Ocak 1995 tarihinden itibaren sigortalı olarak çalışmaya başladım.3447 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim.

Şermin IŞIK(BENLİOĞLU)

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 51 yaş şartına tabisiniz. 2303 gün daha prim ödeyerek, 3447 gün olan prim ödemenizi 5750 güne tamamlamanız şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 9 Kasım 2024 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 584

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Varlık barışında vergi takip eden ay sonuna kadar ödenir