KOBİ birleşmelerinde devralınan varlığın satış zararı kazançtan düşülemez

 

25.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

KOBİ birleşmelerinde devralınan varlığın satış zararı kazançtan düşülemez

Ekrem Sarısu - 25 Ağustos 2009 Salı - Posta

Soru: KOBİ birleşmelerine getirilen teşvik ve destek kapsamında birleşen KOBİ den devralınan varlıkların satışından doğan zararlar, birleşilen KOBİ nin kazancından indirebilecek mi?

Sezgin ÇALKAN

Cevap: 3 Temmuz 2009 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 5904 sayılı kanunla Kurumlar Vergisi Kanunun eklenen Geçici 5/7 nci madde hükmüne göre; KOBİ birleşmelerinde, birleşilen KOBİ (devralan KOBİ); birleşen KOBİ den(devredilen münfesih hale gelen KOBİ) devraldığı varlıkları, devir bedelinden düşük bir bedelle satması halinde, oluşan zararları üstünden kurumlar vergisi hesaplanacak kurum kazancından indiremez.

Limitet şirket ortağı tasfiye öncesi dönem vergi borcundan da sorumludur

Soru: Tasfiye edilen limitet şirkete, önceki dönem için vergi borcu gelirse gelen borç kimim adına gelir? Borçtan limitet şirket ortakları mı? Yoksa tasfiye memurları mı sorumludur?

Ali ÜZEN

Cevap: Tasfiye edilerek tüzel kişiliği ticaret sicilinden silinmiş olan limitet şirketin tasfiye öncesi ve tasfiye dönemine ilişkin olarak, 3 Temmuz 2009 tarihinden itibaren yapılacak her türlü vergi ve kesilecek cezalar, müteselsilen sorumlu olmak üzere, tasfiye öncesi dönem için kanuni temsilcilerden, tasfiye dönemi için de tasfiye memurlarından birinin adına yapılır. Limitet şirket ortakları, tasfiye öncesi dönemlerle ilgili olarak doğan vergi borçlarından, şirkete koydukları sermaye hisseleri oranında sorumludurlar. Tasfiye dönemi için tasfiye memurlarının sorumluluğu, tasfiye sonucu dağıtılan tasfiye artığı tutarıyla sınırlıdır.

Aranan yaş dolmadan emekli olunmaz

Soru: 2000 yılında üniversitesinde akademik uzman olarak göreve başladım. En erken mesela yaşımı falan beklemeden emekli olabilir miyim? Ne zaman olabilirim? 2000 yılından öncede 800 gün SSK hizmetim var.

Tolga KAYMAZ

Cevap: Doğum tarihinizi bildirmemiş, memuriyet başlangıcınızı tarih yerine yıl olarak vermişsiniz. Oysa bazen bir gün bile emeklilik şartlarını değiştiriyor. Sorunuzu 1 Temmuz 2000 tarihinde göreve başladığınız varsayımıyla cevaplandırıyoruz. Emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 57 yaş şartına tabisiniz. 25 yıllık fiili hizmet sürenizi dolduracağınız 11 Nisan 2023 tarihinde 57 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak, 25 yılınızı doldurduğunuz tarihte isterseniz işinizden ayrılabilirsiniz. Bu takdirde emekli aylığınız 57 yaşını dolduracağınız tarihte bağlanacağı gibi emekli ikramiyeniz de aynı tarihte alırsınız.

Tasfiyeye giren şirket ortağı Bağ-Kurunu sonlandırabilir

Soru: 8 Ağustos 2005 yılında 4 ortak bir limitet şirket kurduk. Fakat şiddetli geçimsizlik başladı, 2 kişi hemen 2006 başında ayrıldı. Kalan ortağımın şahsi borçları ve icra riski sonucu oda hissesini kağıt üstünde eşime devretmek zorunda kaldı. Bunlar 1 yıl içinde oldu 2006 dan sonra eşimle 2 ortak kaldık, işler bozuldu. 7 Temmuz 2008 tasfiyeye geçtik, halen kapatmaya çalışıyoruz. Bu arada muhasebecinin dediğine göre, Ticaret Odası ticaret sicil gazetesinde ilan unutmuş, Temmuz 2009 tekrar verildi. Maalesef tasfiyeyi Temmuz 2010 a kadar bekleyeceğiz.

Şafak SERİM-BURSA

Cevap: Daha önceden Bağ-Kur sigortanız yoksa, sizin gibi süresi içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihten itibaren başlıyor. Dolayısıyla, 1 Ekim 2008 den önceki dönem için isteseniz de Bağ-Kur sigortalısı olamazsınız. Kimsede sizi zorla sigortalı yaparak borç çıkartamaz. 1 Ekim 2008 den itibaren Bağ-Kurlu olmak zorundasınız. Ancak, yeni yasa ile getirilen yeniliklerden biride, tasfiyeye giren şirket ortaklarından isteyenlerin tasfiye kararının alındığı tarih itibariyle sigortalılıklarını sonlandırmalarıdır. Dolayısıyla, 1 Ekim 2008 den itibaren Bağ-Kurlu olmak isterseniz tasfiye süresi tamamlanana kadar sigortalı olmanız mümkün. İstemezseniz de resen Bağ-Kurlu yapamazlar.

Evlenirken çeyiz yardımı alan iki yıl geçmedikçe ilk eşinden tekrar dul aylığı bağlatabilirsiniz

Soru: Eşim öldüğünden dul maaşı alıyordum. Fakat bu arada kısada olsa bir nikâh yapmak zorunda kaldım ve boşandım. Boşandıktan sonra SSK dan sağlık karnemi yine ölen eşimin adına verildi ve yakın zamana kadar maaşı da alabiliyordum. Fakat kimliğimi yenileyince kızlık soyadımla verdiler ve ben maaşımı alabilir miyim? Ne yapabilirim?

GÜLSEN

Cevap: Nikâh yaptığınızda çeyiz yardımı almışsanız, iki yıl geçmediği sürece aylık bağlanmaz. Ancak, çeyiz yardımı almamışsanız, ilk eşinizden tekrar dul aylığı bağlatabilirsiniz. Yapacağınız iş, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik kurumu il müdürlüğüne yazılı olarak başvurmaktır.

Sigortalı bir işte çalışarak 1260 gün prim ödediğinizde emekli olabilirsiniz

Soru: 28 Mart 1954 doğumluyum. 1974 de SSK lı oldum. 284 gün prim ödedim. 1999 yılında muhtar olarak Bağ-Kurlu oldum. Halen Bağ-Kur ödemekteyim. Bundan sonra SSK lı olarak prim ödesem, ne zaman emekli olabilirim?

Ali DURMUŞ/ZONGULDAK

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 23 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzdan eski kanun şartlarına tabi olarak emekli olacaksınız. Eski kanuna göre SSK da emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme şartlarına tabisiniz. Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, bu şartlara tabi olmak için sigortalı bir işte çalışarak en az 1260 gün prim ödemeniz gerekiyor. Sigortalı bir işte çalışarak prim ödemenizi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olursunuz.(1 Eylül 2009 dan itibaren ara vermeden prim öderseniz Mart 2013 ayında emekli olursunuz)

Bağ-Kura 1 Ekim 2008 den önce kayıt mümkün değil

Soru: 1950 doğumluğum ve 1979 maliye kaydım var 6 yıl fakat bağ-kurda kaydım yok ne yapmalıyım?

Ahmet NİĞDELİ

Cevap: Bağ-kura süresi içinde kayır ve tescilini yaptırmayanlara, 2 Ağustos 2003 tarihi Resmi Gazetede yayımlanana 4756 sayılı Kanunu ile kayıt ve tescilini yaptırmaları için 6 ay yani 2 Şubat 2004 tarihine kadar süre verildi. Bu tarihe kadar vergi kaydı ibraz edenlerin sigortalılık hak ve yükümlülükleri vergi mükellefi olduğu tarihten başlatıldı. Bu süreyi kaçırdığınız için 1979 yılından Bağ-Kura kayırt yaptırmanız mümkün değil. Bugün için Bağ-Kura 1 Ekim 2008 den önceki bir tarihle kayıt olunamıyor.

Babanız istediği zaman emekli olabilir

Soru: Babam 1950 doğumlu ve 1978 de esnaf olarak Bağ-Kura kayıt olmuş. 1994 de de durdurulmuş kaydı. Emekli olabilmesi için ne yapılmalı?

Furkan ESAD

Cevap: Cevap: Babanız kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 tam yıl prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi. 16 yıl prim ödemesi olup 57 yaşını doldurduğu için istediği zaman emekli olabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 629

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

KOBİ birleşmelerinde devralınan varlığın satış zararı kazançtan düşülemez