Çalışana yapılan ölüm yardımı gelir vergisine tabi değil

 

27.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Çalışana yapılan ölüm yardımı gelir vergisine tabi değil

Ekrem Sarısu - 27 Ağustos 2009 Perşembe - Posta

Soru: Şirketimiz personeli trafik kazası geçirdi. Eşi ve çocuğunu kaybetti. Personelimize eşi ve çocuğunu kaybettiğinden dolayı, bir miktar nakdi yardımda bulunmak istiyoruz. Yapacağımız bu yardım gelir vergisine tabi tutmamız gerekiyor mu?

Melih AKIN

Cevap: Gelir Vergisi Kanununun 25/1 nci maddesinde; “ölüm, sakatlık, hastalık ve işsizlik sebepleriyle verilen tazminat ve yapılan yardımlar” gelir vergisinden müstesna tutulmuş bulunuyor. Bu hükme göre, şirket personelinizin geçirdiği trafik kazası sonucu kaybettiği eş ve çocuğu için ödeyeceğiniz ölüm yardımı gelir vergisine tabi değil. Söz konusu yardımı gelir vergisi kesintisine tabi tutmadan personelinize ödeyebilirsiniz.

Defter ibraz etmeyene üç yıla kadar hapis cezası

Soru: Vergi denetmeni incelemek için istediği geçmiş üç yıllık defter ve belgelerimizi istiyor. Bulamadık gerekçesiyle defter ve belgeleri denetmeme vermezsek? Ne gibi cezaya çarptırılırız?

C.F

Cevap: Defter ve belgelerin vergi inceleme elemanına ibraz edilmemesinin çok ağır yaptırımları olduğundan, defter ve belgelerinizi mutlaka vergi denetmenine ibraz edin. Çünkü; Vergi Usul Kanununun 359/a-2 nci maddesi; varlığı noter tasdik kayıtları ve sair suretlerle sabit olduğu halde, defter ve belgelerin vergi incelemesi yapmaya yetkili kimselere ibraz edilmemesi “gizleme” olarak tanımlanmış ve vergi kanunların göre tutulan veya düzenlenen ve saklama ve ibraz mecburiyeti olan defter ve belgeleri gizleyenlere onsekiz aydan üç yıla kadar hapis cezası verilmesini hüküm altına almıştır. Defter ve belgelerinizi vergi denetmenine ibraz etmezseniz, üç yıla kadar hapis cezası riskini üstlenmiş olursunuz. Ayrıca, inceleme elemanının bulacağı(takdir komisyonu marifetiyle) matrah farkları için üç kat vergi cezası kesilir.(VUK. Md. 344/3) KDV indirimleriniz kabul edilmez. Sonuç olarak; defter ibraz etmemenin faturası altından kalkılamayacak kadar ağırdır.

Malulen emekli olmak için şartlarınız yetersiz

Soru: Kasım 2007 de askere gittim. Temmuz 2008 de (nefrotik sendrom böbrek rahatsızlığı) nedeni ile Temmuz 2009 tarihine kadar askeri hastanede tedavi gördüm. Tedavi sonrası askerliğe elverişsizdir raporu aldım. Askerden önce 18 ay SSK, askerden sonra ise 6 aydır Bağ-Kurluyum. Malulen emekli olma gibi bir şansım var mı? Olursam hangi kurumdan emekli olabilirim? Askerliği borçlanabilir miyim?

Ali TEKİN

Cevap: Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve yüzde 60 oranında işgücü kaybı raporu aranıyor. Bugün için şartları sağlamadığınızdan malulen emekli olamazsınız. En az 1800 gün prim ödemeniz ve yüzde 60 işgücü kaybı raporu almanız halinde, 10 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız Mayıs 2016 ayında malulen emekli olabilirsiniz. Yüzde 40-59 arasında rapor alabilirseniz özürlü hakkıyla 20 yıl sigortalılık süresi ve 4400 gün prim ödeme şartlarını yerine getireceğiniz tarihte, özürlü hakkıyla emekli olursunuz. Başkaca yararlanacağınız bir hak yok. Askerlik yaptığınız süreyi borçlanabilirsiniz.

Başlangıçtan sonraki askerlik emekli olunacak tarihi değiştirmez

Soru: 1986 yılında meslek lisesinde okurken sigortalandım. Son 13 senedir sigortam tam olarak ödeniyor. Askerliğimi sigorta sonrası yaptım. Askerliğimi ödememe gerek var mı? Ne zaman emekli olurum? Doğum tarihim 28 Nisan 1969 dur.

Mehmet Zafer ŞİŞMAN

Cevap: Meslek lisesinde yapılan sigorta muhtemelen staj sigortasıdır. Stajyer ve çırak sigortası emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor. Başlangıç tarihinizi belirtmemişsiniz. Ancak 2009 dan geriye doğru 13 yıl prim ödediğinizi varsaydığımızda, başlangıcınız Eylül 1996 ayı çıkmaktadır. Bu başlangıca göre, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 920 gün daha prim ödeyerek, 4680 gün olan prim ödemenizi 5600 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 28 Nisan 2025 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinizden sonra yaptığınızdan askerlik borçlanması sadece prim ödeme gün sayınızı artırır, emekli olacağınız tarihi değiştirmez. Yaş haddinizi doldurana kadar prim eksiğinizi nasıl olsa tamamlayacağınızdan, askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok.

5000 gününüz varsa istediğiniz zaman emekli olursunuz

Soru: 1 Mart 1965 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 14 Aralık 1976 dır. 2005 den 2008’e kadar isteğe bağlı sigortaya prim ödedim. 14 Aralık 2008 da Bağ-Kur sigortalı oldum. 1994 Bağ-Kurlu oldum 90 gün prim ödedim. Ne zaman emekli olurum?

Refik ALACAOGLU-DENİZLİ

Cevap: Sigorta başlangıcınız SSK dan emekli olmanızı avantajlı kılıyor. SSK da Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartına tabisiniz. Süre ve yaş şartını yerine getirdiğinizden 5000 gün prim ödemeniz varsa, istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. 5000 gün priminiz yoksa, prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak, primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, prim ödemenizin son 1260 gününü(3.5 yılını) sigortalı bir işte çalışarak ödemelisiniz. Aksi takdirde Bağ-Kurdan 9000 gün prim ödeyerek emekli olmak durumunda kalırsınız.

Emekli aylığını kestirmeden faaliyette bulunan destek primi öder

Soru: 2006 yılında memuriyetten emekli oldum 2008 yılında bir araç aldım. 18 kişilik otobüs üzerime kayıtlı(kendi adıma). Bunu milli eğitime bağlı toplu taşıma sistemi olarak bilinen taşıma sistemi yapmak istiyorum. Bu taşıma sistemini yapmak için ihaleyi alan şirkete kiralamam gerekiyormuş. Şoförlüğünü kendim yapacağım. Bunun için sigorta primi ödemem gerekiyormuş. Ben emekli olduğum için yinede bunu ödemem gerekiyor mu? Benim maaşımdan da kesinti yapılacak mı?

Ramazan DOĞANSOY

Cevap: Ticari aracınızla yapacağınız taşımacılık işi Bağ-Kur sigortalısı olmanızı gerektiriyor. Emekli biri sizin gibi kendi nam ve hesabına Bağ-Kur sigortalısı olmayı gerektiren bir iş yapmaya başladığında ya emekli aylığını kestirecek ve 4/b sigortalısına(eski adıyla Bağ-Kurla) prim ödeyerek çalışacak. Ya da; emekli aylığını kestirmeden, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışacak. Emekli aylığını kestirmeden destek primi ödeyerek çalışmanız daha akılcı. Destek primi olarak 2009 yılı sonuna kadar emekli aylığınızdan, aylığınızın yüzde 13’ü, 2010 da yüzde 14’ü, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren de yüzde 15’ i oranında kesinti yapılacak.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 718

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Çalışana yapılan ölüm yardımı gelir vergisine tabi değil