İsteyen yurtdışındaki parasını getirir, isteyen getirmez zorunluluk yok

 

29.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İsteyen yurtdışındaki parasını getirir, isteyen getirmez zorunluluk yok

Ekrem Sarısu - 29 ağustos 2009 Cumartesi - Posta

Soru: Yurtdışındaki banka hesaplarında paraları olan Türk vatandaşlarına paralarını Türkiye’ye getirmeleri için mektup yazılıyormuş. Yurtdışındaki paraların Türkiye’ye getirilmesi için kanun mu çıktı? Parasını getirmeyene ne gibi ceza uygulanacak? Veya tersi parasını getirene bir avantaj var mı?

FATİH

Cevap: Öncelikle Türk Vatandaşlarının Yurtdışında bankalarda bulunan paralarını Türkiye’ye getirmelerini zorunlu kılan bir yasa olmadığının altını çizelim. Bugün için isteyen yurtdışındaki parasını getirmediği gibi, isterse Türkiye’deki parasını da yurtdışındaki bir bankaya gönderebilir. Bu tamamen para sahibinin paranın getirisine ilişkin olarak vereceği bir karardır. Parası yurtdışında daha fazla gelir getiriyorsa veya yurtdışında parasına daha fazla güvence sağlanıyorsa, parasını oraya götürebilir. Bunu kısıtlayan bir düzenleme yok. Yazılan mektuplar, Varlık Barışı ile ilgili. Süresi 30 Eylül 2009 a kadar uzatılan Varlık Barışı kapsamında Türk vatandaşlarının yurtdışında bulunan varlıklarını Türkiye’ye getirmeleri ve Varlık Barışı Yasanın avantajlarından yararlanmaları öneriliyor. Tabi ki, bir zorunluluk yok. Parasını Varlık Barışı kapsamında Türkiye’ye getiren yüzde 2 vergi ödeyecek. Bu karşın şu avantajlardan yararlanacak. Türkiye’ye getirdiği varlıklarla ilgili olarak 2008 yılı hariç geriye doğru 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde vergi incelemesi yapılmayacak. Başka nedenlerle yapılan vergi incelemesi sonucu bulunan matrah farklarından, beyan edilen varlıklar mahsup edilebilecek. Yurtdışındaki parasını getirmeyene ceza uygulanmayacak. Çünkü Varlık Barışından yararlanmak ihtiyari. Yani kişilerin isteğine kalmış bir konu.

Destek primi vergilendirilecek kazançtan düşülebilir

Soru: Emekliyim. Küçük bir bakkal dükkânı işletmeye başladım. Emekli aylığımın yüzde 13 ü destek primi olarak kesiliyor. Emekli maaşından kesilen destek primini defterime masraf yazabilir miyim?

Ali ZEYBEK

Cevap: Emekli aylığı kestirmeden, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar, ödedikleri sosyal güvenlik destek primini kazançlarından indirebilirler. Ödediğiniz destek primini defterinize masraf yazarak değil, gelir vergisi beyannameniz üstünde vergilendirilecek ticari kazancınızdan düşebilirsiniz.

Bağ-Kura 1 Ekim 2008 den önce kayıt yapılamaz

Soru: 1998 de esnaf siciline nakliyeci olarak kaydım yapıldı. 2003'te vergi mükellefi oldum. Bu zamana kadar hiç sosyal güvencem çıkmadı. Geriye dönük para yatırsam olur mu? Ne yapmam lazım?

Kadir ÖZDEMİR

Cevap: 4 Ekim 2000 tarihinden önceki süreler için en geç 2 Şubat 2004 tarihine kadar Bağ-Kura kayıt yaptırmak gerekiyordu. Maalesef bu süreyi kaçırdığınızdan 4 Ekim 2000 öncesi için kayıt yaptıramazsınız. Yeni yasa ile; 4 Ekim 2000 ile 1 Ekim 2008 tarihleri arasındaki süreler için, sizin gibi Bağ-Kura süresi içinde kayıt ve tescil yaptırmayanlara, kayıtlarını yaptırmaları için 1 Şubat 2009 tarihinden itibaren 6 ay süre verildi. Bu haktan yararlanarak 31 Temmuz 2009 tarihine kadar vergi mükellefiyet kayıtlarınızı Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine ibraz etseydiniz, Bağ-Kur sigortanızı 2003 tarihinden itibaren başlatabilirdiniz. Bu süre de kayıt ve tescil yaptırmadığınızdan, sigortalılık hak ve yükümlülüğünüz 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılacaktır. 1 Ekim 2008 tarihinden önce Bağ-Kura kayıt yaptırmanız mümkün değil. Toplu para ödeyerek geçmişten günde kazanamazsınız.

Babanız askerlik dahil 2050 gün borçlanarak emekli olabilir

Soru: Babam 26 Ekim 1950 doğumlu.1 Haziran 1998 den itibaren SSK lı olarak çalışmaya başlamış ve 1550 gün prim ödemiş. 1993 yılı Bulgaristan göçmeni. Askerlik borçlanması yapabilir mi? Yapıldığı takdirde ne zaman emekli olabilir? Bulgaristan’daki çalışmalarının burada bir geçerliliği var mı?

Ünal GÜNEŞ

Cevap: Babanız zorunlu göç kapsamında gelmişse, askerlik borçlanması yapabileceği gibi Bulgaristan’daki çalışma sürelerini de borçlanabilir. Muhtemelen 2 yıl askerlik yapmıştır. 2 yıl(720 gün) askerlik süresini ve Bulgaristan çalışmasının 1330 gününü borçlanarak, 1550 gün olan prim ödeme gün sayısını 3600 güne tamamlaması halinde, sigorta başlangıç tarihi 2050 gün geri gider ve 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartına tabi olarak, borçlanma bedelini ödediği tarihte emekli olabilir.

Bulgaristan çalışmanızın 15 yılını borçlanmanız gerek

Soru: Bulgaristan göçmeniyim.1956 doğumluyum.17 Şubat 2001 tarihinde vergi mükellefi oldum. 13 Ekim 2001 de dükkânımı kapattım. Bu süre içinde Bağ-Kur a hiç kaydım olmadı. Bizim gibi kaydı olmayan kişilere af çıkmış. Ben bu aftan haberdar olup yararlanamadım. İş mahkemesine dava açsam hakkımı alabilir miyim? 2005 te de SGK girişim var 700 gün prim ödedim. Yurt dışında 17 yıl çalışmışlığım var. Benim emekli olabilme şansımın en uygun formülü nasıldır. Kısmi emeklilik dâhil kaç yıl borçlansam emekli olabilirim?

Recep KIVANÇ/ KIRKLARELİ

Cevap: Yeni yasa ile:Sizin gibi Bağ-Kura süresi içinde kayıt ve tescil yaptırmayanlara kayıtlarını yaptırmaları için 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 6 ay süre verdi. Bu haktan yararlanarak 31 Mart 2009 tarihine kadar vergi mükellefiyet kayıtlarınızı sosyal güvenlik kurumu il müdürlüklerine ibraz etseydiniz, Bağ-Kur sigortanızı 17 Şubat 2001 tarihinden itibaren başlatılır ve 13 Ekim 2001 tarihine kadar prim ödeyerek gün kazanabilirdiniz. Bu süreyi kaçırdığınızdan, Bağ-Kura kayıt yaptırmanız mümkün değil. Sigortalı bir işe girerek çalışmaya başladıktan sonra yurtdışı çalışma sürenizin 15 yılını borçlanmanız halinde, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve doğum tarihiniz 23 Mayıs 1956 ve daha önceki bir tarihse, 2014 de 58 yaşınızı, sonrası bir tarihse 2015 de 59 yaşınızı dolduracağınız tarihte kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.

İsteğe bağlıya prim öderken hesap yapmak gerekiyor

Soru: Annem 10 Ocak 1962 doğumlu, 16 Haziran 1986 tarihinde sigorta başlangıcı var. Bugüne kadar 1272 gün prim ödedi. Annem isteğe bağlı sigortalı olabilir mi? Ya da bunun şartları nelerdir?

Tuncay TİRYAKİ

Cevap: Anneniz; ya 20 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 43 yaş şartlarıyla, ya da 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarıyla emekli olabilir. İsteğe bağlı prim ödemesi Bağ-Kura sayılıyor. Anneniz birinci seçenekte 87 ay(2610 gün) isteğe bağlı prim ödedikten sonra kalan 1268 gününü sigortalı bir işte çalışarak, ikinci seçenekte de ise 41 isteğe bağlı prim ödedikten sonra kalan 1098 gün prim eksiğini sigortalı bir işte çalışarak ödemesi gerekiyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 744

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İsteyen yurtdışındaki parasını getirir, isteyen getirmez zorunluluk yok