Varlık beyan et inceleme sonucundan kurtul

 

30.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Varlık beyan et inceleme sonucundan kurtul

Ekrem Sarısu - 30 Ağustos 2009 Pazar - Posta

Soru: Maliyeden bir yazı tebliğ edilerek vergi incelemesi yapılmak üzere defter ve belgelerimizi ibraz etmemiz istendi. Ancak defterleri henüz teslim etmediğimizden vergi incelemesi başlamadı. 30 Eylül 2009 a kadar uzatılan Varlık Barışı kapsamında varlık beyanında bulunsak, vergi incelemesinden kurtulabilir miyiz? İncelemeden kurtulamazsak, beyan ettiğimiz varlıkları bulunan matrah farkından mahsup edebilir miyiz?

C.AKAR

Cevap: Vergi incelemesi defter ve belgeleri isteme yazısının tebliğ edildiği tarihte başlamış sayılıyor. Ancak, vergi incelemesi 19 Haziran 2009 tarihinden önce başlamadığından, varlık barışı ile sağlanan avantajlardan yararlanmanız mümkün. Çünkü, haklarında 19 Haziran 2009 tarihinden önce vergi incelemesi başlayanlar, varlık barışı avantajlarından yararlanamıyorlar. 19 Haziran 2009 ve daha sonra vergi incelemesi başlayanlar varlık barışı avantajlarından yararlanabiliyor. Varlık Barışı kapsamında 30 Eylül 2009 tarihine kadar varlık beyanında bulunmanız halinde, vergi incelemesinden kurtulamazsınız. Ancak, bulunan matrah farkından beyan ettiğiniz varlıkları mahsup ederek incelemenin sonuçlarından kurtulabilirsiniz.

Emlak vergisinde zamanaşımının adı var kendi yoktur

Soru: 10 sene önce alınan ve emlak vergisi beyanı unutulan bir gayrimenkulün, zamanaşımına uğramayan son 5 yıllık emlak vergilerinin cezalı olarak isteneceğini düşünüyoruz. Bu düşüncemiz doğru mu?

Ali ER

Cevap: Düşünceniz kısmen doğru. Kısmen yanlış. Emlak vergisinin vergi ziyaı cezası ile alınacak olması doğru. Ancak, emlak vergisinin zaman aşımına uğradığı düşünceniz yanlış. Çünkü; Emlak Vergisi Kanununun 40 nci maddesine göre; beyan dışı kalan gayrimenkullerin emlak vergisi ve cezalarında zamanaşımı süresi, gayrimenkulün beyan dışı bırakıldığının belediyece öğrenildiği tarihten itibaren başlamaktadır. Çok istisnai durumlar hariç emlak vergisinde zamanaşımının sadece kağıt üstünde olduğu söylenebilir. Dolayısıyla belediye beyan edilmediğini ne zaman öğrenirse 5 yıllık tarih zamanaşımı süresi o gün başladığından, 10 sene önce alınan ve beyan edilmeyen gayrimenkulün zamanaşımına uğrayan emlak vergisi yoktur.

10 yıl hizmeti olan emekli sandığıyla ilgisini isteğe bağlı devam ettirebilir

Soru: Eşim 3,5 yıllık kamuda çalışan öğretmendir. İstifa etmeyi düşünüyor. Bundan sonra dışarıdan prim yatırarak emekliliğini hak etmek istiyor. Nasıl bir yol izlememizi önerirsiniz. Öğretmenlikte 10 yıl çalıştıktan sonra ayrılıp dışarıdan emekli sandığına prim yatırarak emekli olma şansı var mı SSK’dan nasıl emekli olur veya isteğe bağlı emeklilik nasıl olacak?

Dr. Attila ÖZ

Cevap: 10 yıl ve daha fazla süre emekli sandığı iştirakçiliği olanlar ayrıldıktan sonra 6 ay içinde kuruma başvuru yaparak, Emekli Sandığı iştirakçiliklerini isteğe bağlı olarak devam ettirebilirler. Eşinizin 10 yıllık hizmet süresi olmadığı için Emekli Sandığı ile ilgisini isteğe bağlı olarak devam ettiremez. Ancak 10 yıl hizmet ettikten sonra ayrılırsa, Emekli Sandığına isteğe bağlı prim ödeyebilir. Eşiniz 3.5 yıllık hizmeti varken istifa edip her hangi bir kurumda çalışırsa, sigortasını 4/a sigortalısı(eski adıyla SSK lı) olarak devam ettirir. Emekli Sandığı dâhil prim ödemesini 7000 güne tamamlaması şartıyla, 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir. Çalışmazsa isteğe bağlı olarak prim öder. İsteğe bağlı prim ödemesi 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayıldığından prim ödemelerini 9000 güne tamamlaması şartıyla, 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir. Ancak, eşiniz isteğe bağlıya 149 ay(4470 gün) prim ödedikten sonra, isteğe bağlıdan çıkıp kalan 1270 gün prim eksiğini sigortalı bir işte çalışarak 7000 güne tamamlaması halinde, 58 yaşını dolduracağı tarihte, 4/a sigortasından(eski adıyla SSK’dan) emekli olabilir.

Prim borcunun silinmesi için borcun beş yıldan fazla olması gerekiyor

Soru: 27 Mart 1958 doğumluyum 1 Ocak 1985 tarihinde tarım sigortası başlangıcı yapıldı. 1 Eylül 1986 tarihine kadar devam etti. Bu tarihten itibaren 1 Ocak 2001 tarihine kadar Bağ-Kur primlerimi ödedim. 21 Mayıs 2004 tarihine kadar prim ödemedim. Anapara borç 4.000 TL faizle birlikte 20.000 TL yi geçiyor. 21 Mayıs 2004 tarihinde sigorta başlangıcım yapıldı. Bu güne kadar 1334 gün prim ödedim. Emekli olmak için Bağ-Kur borcunu sildiremiyorum. Bu konuda detaylı bir açıklama yaparsanız sevinirim.

Ahmet ERGİN

Cevap: Prim borçlarına getirilen yapılandırma kanunu ile; prim borcunun aslı ile gecikme zammı ve faizinin yüzde 15 ini peşin ödeyenlerin gecikme zammı ve faizinin kalan yüzde 85 i silindi. Bu fırsatı kaçırmışsınız. 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle Bağ-Kura 5 yıldan fazla prim borcu olanlardan, prim borçlarını 31 Temmuz 2009 tarihine kadar ödemeyenlerin sigortalılıkları durdurularak prim borçları silindi. 5 yıldan fazla prim borcunuz olmadığı için prim borcunuz silinmez. Maalesef prim borcunu ödemeniz gerekiyor.

Kıdem tazminatı fonu şimdilik gündemde değil

Soru: 15 yıl 3600 gün doldurarak kıdem tazminatını alma hakkını hak etmiş durumdayım. 2010 yılında tazminat alarak işimden ayrılmayı düşünüyorum. Hükümetin bu konuda yeni bir paket açıklaması olabilir mi? Ya da açıklanırsa muhtemel hak nasıl bir değişikliğe uğrar? Bu konuda ki görüşünüzü bizimle paylaşırsanız memnun olurum.

Ahmet BOZ

Cevap: İşsizlik sigortası fonuna benzer bir fon oluşturulması ve işverenin ödediği kıdem tazminatının, işveren yerine fondan ödenmesine yönelik muhtelif taslaklar TBMM tatile girmeden önce basında yer aldı. Ancak ortada somutlaşıp yasa tasarısı haline gelen bir çalışma yok. Bu tür bir düzenleme için, öncelikle tarafların yani, işçi ve işveren kesiminin uzlaşması şart. Henüz ortada bir uzlaşmada olmadığından kıdem tazminatında gelecek yıl değişiklik yapılması zor gibi görünüyor. Ancak; bir değişiklik yapılsa bile kazanılmış haklar korunur.

Staj sigortasının emekliliğe faydası yok

Soru:2 Haziran 1970 doğumluyum. 1 Mayıs 1990 tarihinde Sigortalı oldum. 4500 gün pirim ödemem var. Ne zaman emekli olurum. Ayrıca 1987 yılında Staj sigortam var bu geçerli olur mu?

Hıdır KEDİK

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 1025 gün daha prim ödeyerek 4500 gün olan prim ödemeniz 5525 güne tamamlamanız şartıyla, 2 Haziran 2022 tarihinde emekli olabilirsiniz. Staj döneminde yapılan sigortanın emekliliğe faydası yoktur.

Prim ödemenizi 20 tam yıla tamamlayacağınız tarihte emekli olursunuz

Soru: 1960 doğumluyum. 1982-1986 yılları arasında toplam 4 yıllık Bağ-Kur'um var. 1986 yılından 2000 yılına kadar çalışmadım. 2000 yılında bir şirkete ortak oldum. Ve 2000'den bugüne kadar Bağ-Kur'luyum. Emekli olmak için kaç yıl daha prim ödemem gerekiyor ve ne zaman emekli olabilirim?

Özlem GÜZEL

Cevap: Emekli olmak için 20 tam yıl prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. 7 yıl daha prim ödeyerek prim ödemenizi 20 tam yıla tamamlayacağınız tarihe emekli olabilirsiniz. Ayrıca prim ödemenizi 15 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 2015 de 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmanızda mümkün.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 808

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Varlık beyan et inceleme sonucundan kurtul