Gelir vergisi mükelleflerine de transfer fiyatlandırması yoluyla cezalı vergi salınabilir

 

02.09.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Gelir vergisi mükelleflerine de transfer fiyatlandırması yoluyla cezalı vergi salınabilir

Ekrem Sarısu - 02 Eylül 2009 Çarşamba - Posta

Soru: Transfer fiyatlandırması yoluyla vergi sadece şirketlere mi salınıyor? Yoksa gelir vergisi mükellefi olan gerçek kişilere de (ahmet, mehmet vb) transfer fiyatlandırması yoluyla matrah farkı bulunması mümkün mü?

Cengiz ATLI

Cevap: Sadece şirketler değil, gelir vergisi mükellefi olan sizin deyiminizler ahmet, mehmet gibi gerçek kişilerde transfer fiyatlandırması kapsamında. Gelir Vergisi Kanununun 41/5 nci maddesine göre; işletme sahibinin ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit edilen bedel ve fiyatlarla(emsaline göre düşük veya yüksek fiyatla) mal veya hizmet alımı veya satımında bulunması halinde, emsallere uygun bedel ve fiyatlarla, işletme sahibince uygulanmış fiyat ve bedel arasındaki işletme aleyhine oluşan farklar işletmeden çekilmiş sayılarak cezalı vergi salınır.

Varlık beyanında ödenen vergi gider yazılamaz

Soru: Varlık Barışı kapsamında beyan edilen varlık tutarı üstünden yüzde 5 oranında hesaplanan varlık vergisi, ticari defterlere masraf yazılabilir mi?

Fatma UYSAL

Cevap: 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun kapsamında beyan edilen varlıklar üstünden hesaplanan (yurtdışından getirilen varlıklar üstünden yüzde 2, Türkiye’ deki varlıklar üstünden yüzde 5) verginin hiçbir surette gider yazılamayacağı ve başka bir vergiden mahsup edilemeyeceği yasanın 3/4 ncü maddesinde hüküm altına alınmış olduğundan, varlık beyanı kapsamında ödenen vergi gider yazılamaz. Başka bir vergiden de düşülemez.

SSK dan emekli olanlar emekli sandığında emekli ikramiyesi alamaz

Soru: Babam 6 Ekim 1972 tarihinde öğretmen olarak Milli Eğitim'de göreve başladı. 18 Ekim 1988 tarihinde dershane kurmak üzere Milli Eğitim'deki öğretmenlik görevinden istifa etti. Önce dershane ortağı olarak Bağ-Kurlu, daha sonra bir sürede SSK'lı olarak çalıştı ve 1999 yılında SSK'dan emekli oldu. Ancak duyduğuma göre 16 sene Emekli Sandığı'na bağlı olarak çalıştığı için emeklilik durumunu SSK yerine Emekli Sandığı'na çevirebilme ve bu 16 senelik kıdem tazminatını alabilme hakkı varmış. Böyle bir durum söz konusu mu, değil mi? Söz konusu ise, ne yapmamız gerekir?

Bircan UYAR

Cevap: Primi ödenmiş son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunuyor. Babanız son yedi yılda SSK ya fazla prim ödemiş olduğundan, SSK dan emekli olmuş. Aksi olsaydı, yani son yedi yılda SSK ya fazla prim ödemeseydi, SSK dan emekli olamazdı. Emekli ikramiyesi alabilmek için, en son çalışılan kurumun emekli sandığına tabi olması lazım. Babanız emekli sandığına tabi bir iş yerinde çalışırken emekli olmadığından emekli ikramiyesi alamamış. Bugün içinde alması mümkün değil. Ancak; Anayasa mahkemesinin 5 Haziran 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, 5 Şubat 209 tarih E.2005/40, K.2009/17 sayılı kararı ile, 5 Haziran 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, söz konusu uygulamayı iptal etti. Ve iptal kararının yürürlüğe gireceği 5 Haziran 2010 tarihine kadar iptal edilen hüküm yerine yeni bir düzenleme yapılması bekleniyor. Ancak, yapılacak yeni düzenlemenin babanızı ve babanızın durumunda olan emeklileri kapsayıp kapsamadığını, yasa yürürlüğe konduğunda göreceğiz. Geriye yönelik uygulanmayacağı ve babanızı kapsamayacağı kanaatindeyiz.

Anneniz dul aylığı aldığından kardeşinizden de aylık alamaz

Soru: 7 Ağustos 2009 tarihinde deniz subayı olan kardeşim vefat etti. Kardeşim bekârdı, annemden başka geride hak sahibi yok. Kardeşimin 7 yıl prim ödemesi vardı. Annem şu an 2002 yılında vefat eden babamdan SSK emeklilik maaşı almaktadır. Annem SSK dan maaş alırken emekli sandığından da maaş alabilir mi?ya da emekli sandığı maaşını tercih edebilir mi?

Ahmet CESUR

Cevap: Kardeşinizin fiili hizmet süresi 5 yıldan fazla 10 yıldan az olduğu için ölüm aylığı Emekli Sandığı Kanununa göre değil, yeni güvenlik yasasına göre bağlanacak. Yeni yasaya göre; her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu aylık gelir toplamı, asgari ücretin aylık net tutarından daha az olması ve diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere, gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması şartıyla, ana ve babaya çocuğundan dolayı ölüm aylığı bağlanır. Anneniz eşinden dolayı SSK dan aylık aldığından çocuğundan ölüm aylığı alamaz.

Emekli olacağınız şartları 1999 reformu belirliyor

Soru: 1973 doğumluyum. SSK Girişim 21 Eylül 1988 dir.(Lisede Staj Yaparken Başlatılmıştı) Ama bu tarihte sadece SSK girişi var, herhangi bir gün yok. Tüm resmi kayıtlarda ilk SSK girişi 21 Eylül 1988 olarak gözüküyor. Daha sonra gün olarak SSK girişim 1 Mayıs 1997 ' den itibaren başladı.
Toplam 3953 gün prim ödedim. Hangi yasaya tabi olarak emekli olacağımı öğrenmek istiyorum.

Neriman ŞAHİN

Cevap: Staj sigortasında kişileri emekli eden sigorta kollarına prim ödenmediğinden emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Ancak bu dönemde alınan sigorta sicil numarası ve sigorta kartı emekli olana kadar kullanılması sizde olduğu gibi sigortalıları yanılgıya düşmesine yol açmaktadır. 8 Eylül 1999 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 4447 sayılı yasa ile 506 sayılı yasaya eklenen geçici 81 nci madde hükmünce; 1 Mayıs 1997 başlangıcınıza göre emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 53 yaş şartına tabisiniz. 1947 gün daha prim ödeyerek, 3953 gün olan prim ödemenizi 5900 güne tamamlamanız şartıyla, 2026 da 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Prim ödemenizi 5750 güne tamamlamalısınız

Soru: 1 Ocak 1957 Doğumluyum. Ekim 1995 tarihinden bu yana SSK’lıyım. 4154 prim ödeme günüm var. Ne zaman emekli olabilirim?

Kemal CENGİZ

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. 1596 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 5750 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz Ocak 2014 ayında). Ayrıca bundan sonra prim ödemeseniz de, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 59 yaş şartlarına tabi olarak, 59 yaşınızı dolduracağınız tarihte de emekli olmanız da mümkün.

Askerlik borçlanması yaş şartınızı 55 e düşürür

Soru: 1969 Bulgaristan doğumluyum.1993'te Türkiye’ye geldim.1996 sigortalı oldum ve hala sigortalı olarak çalışmaya devam ediyorum. Şu an 56 yaşında emekli olacağım gözüküyor. 27 Eylül 1987-27 Aralık 1989 arasında yaptığım askerliğimi borçlanırsam emeklilik yaşım düşebilir mi?

SALİM

Cevap: Askerlik sürenizi borçlanırsanız emekli olacağınız yaş haddi 56 dan 55 e, prim ödeme gün sayınızda 5825 den 5750 ye düşer.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 628

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Gelir vergisi mükelleflerine de transfer fiyatlandırması yoluyla cezalı vergi salınabilir