Mali Tatilde vergi ödeme süresi de uzamaktadır

 

01.09.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Mali Tatilde vergi ödeme süresi de uzamaktadır

Ekrem Sarısu - 01 Eylül 2009 Salı - Posta

Soru: Mali tatil süresine denk gelen beyanname verme süreleri, mali tatilin bitiminden itibaren 7 gün uzuyor. Ancak, vergi ödeme sürelerinin uzayıp uzamadığı hususunda tereddüde düştük. Ödeme süresi de uzuyor mu?

CEMALİ

Cevap: Beyan süresinin son günü Mali tatile(1-20 Temmuz arasına) rastlaması halinde, beyan süreleri mali tatilinin son gününü izleyen tarihten itibaren “yedi gün” uzamaktadır. Mali tatil nedeniyle beyan süresi uzayan vergilerin ödeme süresi de, aynı ay içinde kalmak şartıyla, uzayan beyanname verme süresinin son gününden itibaren üçüncü günün mesai bitimine kadar uzamaktadır.

Devam eden inşaattan alınan dairenin faturası işin bitiminde kesilir

Soru: Kaba inşaatı devam eden bir binadan daire satın aldım. Bedelinin yarsını ödedim. Kalan yarısını da inşaat bitimimde kadar ödemek üzere sözleşme yaptım. Ödediğim bedel için müteahhitten fatura istedim. Ancak, müteahhit inşaatlarda faturanın işin bitimimin de, yani dairenin tesliminde kesildiğini söyleyerek faturayı vermedi. Müteahhidin söylediği doğru mu? Devam eden inşaatlarda fatura işin bitiminde mi veriliyor? Yoksa müteahhit fatura vermemek için beni oyalıyor mu?

Sadi TEMEL

Cevap: İnşaatı devam eden binalardan, özel sözleşme veya satış vaadi sözleşmesi ile kat irtifakı kurulmuş arsa payı üzerinden yapılan daire satışlarında, henüz bir daire teslimi söz konusu olmadığından yapılan ödemeler avans mahiyetinde olup, fatura kesilmesi ve KDV hesaplanması gerekmemektedir. Müteahhit inşaatın tamamlanıp, dairenin teslim edildiği tarihe kadar kayıtlarına avans olarak aldığı daire bedellerini inşaatın tamamlandığı ve dairelerin teslim edildiği yılın hâsılatı olarak dikkate alacaktır. Dolayısıyla faturayı da işin bittiği ve dairenin teslim edildiği tarihte düzenleyecektir. Müteahhidin yaptığı işlem doğru. Zaten ödemelerinizi de zorunlu olarak banka kanalı ile yaptığınızdan, ortada çekinmenizi gerektiren bir durum yok.

Kıdem tazminatı için işverenin iş akdini haksız yere fesih etmesi lazım

Soru: 1946 doğumluyum.1988 yılında emekli sandığından emekli oldum.1992 yılından beride aynı işverenin İstanbul’daki 4 ayrı şirketlerinde çalışırken sırasıyla kapattılar. Çoğu personele tazminatlarını verip ayırdılar. Beni ise başka şirketlerine transfer edilerek hep çalıştım. Bana sadece 2000 yılında bir şirketinden bir defaya mahsus özlük haklarım saklı kalmak üzere başka şirkete transfer edildiğimi yazı ile bildirdiler, halen aynı işverenin şirketinde çalışıyorum. Ve aldığım maaş üzerinden sosyal destek primlerim ödeniyor. Ayrılmak istiyorum. Kıdem tazminatım var mı? Varsa nasıl alabilirim?

Zeki TOK

Soru: Destek primi ödeyerek çalışanında kıdem tazminatı hakkı var. Aynı işverene ait değişik işyerindeki çalışmaların tamamı için kıdem tazminatı alabilirsiniz. Ancak, emekli olduğundan kıdem tazminatı almak için işverenin iş akdini haksız yere fesih etmesi veya sizin haklı bir nedenle iş akdini fesih etmeniz gerekir. Kendi isteğinizle ayrıldığında kıdem tazminatı alamazsınız.

Eşiniz çalışmadığı dönemde sigortanızdan sağlık yardımı alabilir

Soru: Eşim 1 Eylül 1966 doğumlu. Sigorta başlangıç tarihi 1 Ocak 1998 olup, toplam 3387 gün prim ödemsi var. Şuanda halen isteğe bağlı sigorta ödeniyor.

1) Ne zamana kadar isteğe bağlı ödememiz ve sonra bir iş yerinden sigortalı göstermemiz gerekir?

2) İsteğe bağlı sigortadan sonra bir iş yerinde çalışarak günümüzü tamamlarsak. Eşim, kalan yaş bekleme süresi için benim Bağ-Kur emekliliğimin sağlık hizmetinden faydalanabilir mi?

Hamdi YILMAZ

Cevap:1)Eşiniz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 2588 gün daha prim ödeyerek, 3387 gün olan prim ödemesini 5975 güne tamamlaması şartıyla 54 yaşını dolduracağı 1 Eylül 2020 tarihinde emekli olabilir. 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayılıyor. Eşinizin bu şartlarla emekli olabilmesi için isteğe bağlı olarak 44 ay(1320 gün prim) prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkıp, prim eksiğinin 1268 gününü sigortalı bir işte çalışarak ödemeli. Ayrıca eşiniz 213 gün daha prim ödeyerek prim ödemesini 3600 güne tamamlaması halinde, başkaca prim ödemese de 58 yaşını dolduracağı 1 Ekim 2024 tarihinde yaş haddinden emekli olabilir.

2) Eşiniz emekli olacağı yaş haddini çalışmadan beklediği dönemde sizin sigortanızdan sağlık yardımı alabilir.

801 gün daha prim ödediğinizde emekli olursunuz

Soru: 19 Ağustos 1961 doğumlu bir bayanım. İşe başlama tarihim 2 Nisan 1980 ve 2259 gün prim ödemem var. Bir süre çalıştıktan sonra isteğe bağlı ödemeye başladım 540 günde isteğe bağlıya prim ödedim. Toplam 2799 günüm oldu. Ne zaman emekli olabilirim?

Hülya YILMAZ

Cevap: Sizin gibi 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süre sigortalı olan bayanlar, emekli olmak için eski yasa şartlarına tabi. Eski yasaya göre, kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 801 gün daha prim ödeyerek 2799 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(ara vermeden prim öderseniz Kasım 2011 ayında)

Bağ-Kur 25 tam yıl prim ödemesi arıyor

Soru: 1963 doğumluyum. 1984-1988 arasında 526 gün SSK hizmetim var. 15 Kasım 1990 tarihinden bugüne kadar Bağ-Kur'luyum. (18 Yıl 9 Ay 15 Gün) Hangi tarihte emekli olabilirim.

Yavuz AKKAYA

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Ara vermeden prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız 29 Mayıs 2014 tarihinde 51 yaşınızı dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 2014 de 51 yaşınızı dolduracağınız tarihi beklemek durumundasınız.

Kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz

Soru: 16 Eylül 1991 de ilk işe girişim. 2 Nisan 1998 den beri aynı işyerinde çalışıyorum. 3904 prim ödemem var. 11 yıldır çalıştığım iş yerinden kıdem ve ihbar tazminatımı alarak ayrılabilir miyim?

Emrah ÇOŞKUN

Cevap: 15 yıldan fazla sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödemeniz olduğundan kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik kurumu il müdürlüğünden kıdem tazminatı alabilir yazı alarak işverene ibra etmeniz yeterli. Kendi isteğinizle ayrıldığınız için ihbar tazminatı alamazsınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 898

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Mali Tatilde vergi ödeme süresi de uzamaktadır