Varlık barışında işlenmiş altının nasıl beyan edileceğinin açıklanması lazım

 

04.09.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Varlık barışında işlenmiş altının nasıl beyan edileceğinin açıklanması lazım

Ekrem Sarısu - 04 Eylül 2009 Cuma - Posta

Soru: Varlık Barışında, nakit para ve döviz bankaya yatırılarak, vergi dairesine beyan ediliyor. Gayrimenkullerin varlığının kanaat getirici vesikayla ispat edilmesi zorunlu. Varlık barışı kapsamında altında beyan edilebiliyor. Ancak, altının nasıl beyan edileceği hususunda tereddüde düştük. Altının bir yere teslim edilmesi gerekiyor mu? Yoksa sadece vergi dairesine şu kadar altınım var demek yeterli oluyor mu?

Hüseyin HÖKE

Cevap: Varlık Barışı Uygulamasına ilişkin tebliğinde gayrimenkul dışındaki varlıkların banka veya aracı kurumlardaki hesaplara yatırılmaları gerektiği açıklanmıştır. Ancak, ayrıntı verilmemiştir. Uygulama da külçe altın beyanında sıkıntı yok. Külçe altını bankaya teslim ediliyor. Banka, külçe altını İstanbul Altın Borsasına göndererek, değerini tespit ettiriyor ve tespit edilen değer üstünden vergi dairesine beyanda bulunarak hesaplanan vergi ödeniyor. Ancak, işlenmiş altının(bilezik, yüzük, cumhuriyet, yarım, çeyrek vb.) nasıl beyan edileceği hususunda belirsizlik var. Okurlarımızdan gelen bilgilere göre, bankalar işlenmiş altına hesap açmıyor. İşlenmiş altının nasıl beyan edileceği sorusuna, bazı vergi dairelerinin bozdur bankaya nakit yatır önerisinde bulunduğu anlaşılıyor. Varlık barışında sürenin 30 Eylül 2009 tarihinde sona ereceği de göz önüne alınırsa, Maliye’nin altın, özelliklede işlenmiş altın beyanın ne şekilde yapılacağını açıklaması lazım. İşlenmiş altını bankada açacağınız bir hesaba yatırmaya çalışın. Banka kabul etmezse, Maliye Bakanlığına yazılı olarak başvurarak işlenmiş altını nasıl beyan edeceğinizi sorun. Verecekleri cevaba göre işlem yapın.

Vergi ödememek için dairenizi 4 yıl elde tuttuktan sonra satmalısınız

Soru: Yaklaşık 4 sene önce aldığım bir daireyi, işyerime daha yakın olan arkadaşıma ait bir daire ile üstüne bir fark vererek trampa etmeyi düşünüyorum? Ne kadar tapu harcı ödemem gerekiyor? Ayrıca tapu harcından başka ödenecek bir vergi var mı?

Servet KARAGÖZ

Cevap: Trampa satış hükmünde olduğundan, tapu tescilinde gerçek alım satım değeri üstünden binde 15 alıcı, binde 15 satıcının Tapu Harcı ödemesi gerekiyor. Dairenizi iktisap ettiğiniz tarihi belirtmemişsiniz. 1 Ocak 2007 den önce iktisap edilen ve iktisap(edinme) tarihinden itibaren 4 yıl içinde elden çıkartılan gayrimenkullerden elde edilen kazanç, gelir vergisine tabi bulunuyor. 4 yıl(1 Ocak 2007 den sonra edinilen gayrimenkullerde 5 yıl) elde bulundurulduktan sonra elden çıkartılan gayrimenkullerden elde edilen kazanç, tutarı ne olursa olsun gelir vergisine tabi bulunmuyor. Dairenizi, iktisap ettiğiniz tarihten itibaren 4 yıl geçtikten sonra trampa edin. Durduğunuz yerde bir de Gelir Vergisi ödemek zorunda kalmayın.

Spor kulübü dernek statüsünde olsa da çalışanı SGK ya bildirmek zorunda


Soru: Profesyonel basketbol oyuncusuyum. Daha önce 9 sene boyunca oynadığım spor kulübümün SSK primlerimi ödemediğini gördüm. SSK ‘dan aldığım hizmetli dokum belgesiyle de primlerimin ödenmediğini belgeledim.Ayrıca basketbol federasyonundan aldığım sözleşmelerimle de bu kulüpte 9 sene boyunca oynadığımı belgeledim.

Yaptığım araştırmalar sonucunda iş mahkemesine başvurarak hizmet tespit davası açmam söylendi. Ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Ayrıca kulübün dernek sıfatı taşıması SSK primlerinin ödenmemesinde bağlayıcı bir sebep midir? Son olarak bu konuyla ilgili bir zaman aşımı söz konusu mudur?

Barış KARASU

Cevap: Tespitleriniz doğru. Basketbol oynadığınız kulübün SSK ya bildirmediği günlerinizi “Hizmet Tespit” davası açarak kazanabilirsiniz. Elinizdeki belgelerle mahkemede hizmet sürelerinizi kanıtlamanız mümkün. Kulübün dernek statüsünde olması, çalışanların SSK ya bildirimleri açından ayrıcalık sağlamaz. Kulüp, girişinizi SSK ya hiç bildirmemişse işten ayrıldığınız tarihten itibaren 5 yıl içinde dava açmanız gerekiyor. 5 yıllık zamanaşımı süresi geçtikten sonra dava açmanız mümkün değil.

Askerlik borçlanmasıyla 20 ay erken emekli olursunuz

Soru:5 Şubat 1962 doğumluyum. 4 Nisan 1988 tarihinde işe girdim. 5 Ocak 2009 de işten ayrıldım. 7194 gün prim ödemem var. 20 ay askerlik yaptım. Askerliğimi borçlandığım takdirde ne zaman emekli olabilirim? SSK primlerim yüksekten yattı. Bundan sonra işe başlarsam primlerim düşük yatacağı için emekli maaşıma nasıl yansır?

Nazım YILDIZ

Cevap: Askerlik yaptığınız tarihi bildirmemişsiniz. Sorunuzu, askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Askerlik borçlanması başlangıç tarihinizi 20 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 4 Haziran 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz. Sonuç olarak, askerlik borçlanması 20 ay erken emekli olmanızı sağlar.

Askerliğiniz borçlanırsanız 17 ay erken emekli olabilirsiniz

Soru:3 Mayıs 1963 doğumlum. SSK girişim 1 Ekim 1988 dir. 930 gün prim ödemem var. 25 Mayıs 1991 de başlayan Bağ-Kurum halen devam ediyor.1 Temmuz 1983 ile 18 Ocak 1985 tarihleri arasında askerliğimi yaptım. Askerliğimi borçlanırsam ne zaman, borçlanmazsam ne zaman emekli olurum?

Tahir AYGÜN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi ve 51 yaş şartına tabisiniz. Prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartacağınız 25 Ekim 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerlik sürenizi borçlanırsanız, 8 Nisan 2013 tarihine kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 3 Mayıs 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

SSK ve Bağ-Kurda emekli olacağınız yaş aynı

Soru: 12 Ekim 1964 doğumlum. 1 Ocak 1989 Bağ-Kur girişi olan biriyim. Ne zaman emekli olurum? SSK daha mı avantajlı?

Ömer AYDOĞDU

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 1 Ocak 2014 tarihine kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 12 Ekim 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz. SSK ya geçer 1260 gün(3.5 yıl) prim öderseniz SSK şartlarına tabi olarak emekli olma hakkı elde eder ve 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olarak, 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte SSK dan da emekli olabilirsiniz. SSK ya yaklaşık 9 ay daha az prim ödenmesine karşın emeklilik tarihi değişmiyor.

25 yıl prim ödeyip 49 yaşınızı doldurmanız gerek

Soru: 1 Temmuz 1986-31 Aralık 1986 arası SSK ya 180 gün prim ödemem var. 1 Ocak 1987 den itibaren de Bağ-Kurluyum. Ne zaman emekli olabilirim?

Zafer MUTLU

Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 25 tam yıla dolduracağınız 1 Temmuz 2011 de 49 yaşınızı da dolduruyorsanız bu tarihte emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 755

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Varlık barışında işlenmiş altının nasıl beyan edileceğinin açıklanması lazım