Anaparasından vergi kesilene mahkeme yolu açıldı

 

03.09.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Anaparasından vergi kesilene mahkeme yolu açıldı

Ekrem Sarısu - 03 Eylül 2009 Perşembe - Posta

Soru: Bireysel emeklilik sisteminde 10 yılını doldurmadan ayrılanlara yapılan ödemeden yüzde 15 gelir vergisi kesintisi yapılıyor. İstanbul 3 nolu Vergi Mahkemesi Vergi kesintisi yapılamayacağına dair karar verdiğini duyduk. Bireysel emeklilik sistemine sekiz yıldan beri ödediğim katkı paylarını alarak sistemden ayrılmak istiyorum. Yapılan ödemelerden vergi kesintisi yapılacak mı? Yapılmaması için ne yapmam gerekiyor?

Ethem MÜLAYİMOĞLU

Cevap: Bireysel emeklilik sisteminde 10 yılını doldurmadan ayrılanlara yapılan ödemelerden(ana para ve getirisi) yüzde 15 oranında gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır. Anaparadan vergi kesintisi yapılması, sermayenin bir kısmının vergi olarak alınması gibi saçma bir sonuç doğurmaktadır. Vergi kesintisine Maliye’nin sistemden ayrılanlara yapılan ödemelerin tamamını menkul sermaye iradı olarak dikkate alması yol açıyor. Oysa menkul sermaye iradı Gelir Vergisi Kanununun 75 nci maddesinde “ sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nakti sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzer iratlar menkul sermaye iradıdır.” şeklinde tanımlanmıştır. Maddede yapılan tanımdan da anlaşılacağı üzere, sermayenin getirisi olan faiz, kar payı, kira vb. iratlar menkul sermaye iradı olarak kabul edilmektedir. Oysa, 10 yılını doldurmadan bireysel emeklilik sisteminden ayrılanlara yapılan ödemeler ana para(sermaye) ve getirisinden(faizinden) oluşmaktadır. İstanbul 3 nolu vergi mahkemesi; sadece faizden vergi kesintisi yapılabileceği anaparadan vergi kesilemeyeceği yönünde çok doğru ve yerinde bir karar verdi. Maliye vergi mahkemesinin kararına itibar etmez. Bu kararı temyiz eder. Maalesef Maliye görüşünü değiştirmediği sürece vergi kesintinse devam eder. Ancak, sizde mahkemenin verdiği karar gerekçeleri doğrultusunda vergi mahkemesine dava açar ve yargı yoluyla vergi kesintisini geri alabilirsiniz.

Kooperatifin vergi kesintisine tabi tutulan faiz ve kira gelirinin beyanı gerekmiyor


Soru: Konut yapı kooperatifi dairesini kiraya vererek kira geliri ve aidatların bankada değerlendirilmesinden faiz geliri elde etmesi halinde, kurumlar vergisi muafiyetine bir zarar gelir mi? Yani muafiyeti devam eder mi? Kira ve faizin beyanı gerekiyor mu?

Kadir ZÜHRE

Cevap: Kooperatiflerin kira geliri elde etmesi ortak dışı işlem olarak değerlendirilmekte ve kurumlar vergisi muafiyeti ihlal edilmiş sayılmakta ve kurumlar vergisi mükellefiyeti tesis ettirmesi gerekmektedir. Ancak, Kooperatifin başkaca gelir getirici faaliyette bulunmaması ve gelirleri sadece vergi stopajına(kesintine) tabi tutulmuş kira geliri ve banka mevduat faizinden ibaret olması halinde, bu gelirlerini beyan etmesi gerekmiyor. Stopaj yolu ile ödenen vergi , söz konusu gelirlerin nihai vergisi oluyor. Şayet kooperatifinizin kira gelirinden gelir vergisi kesintisi yapılmışsa, mevduat faizinden de vergi kesintisi yapıldığından beyan etmenize gerek yok. Ancak; kira gelirinden vergi kesintisi yapılmıyorsa, kurumlar vergisi beyannamesi ile gelirlerin beyanı gerekiyor.

2012 de engelli hakkıyla emekli olabilirsiniz

Soru: Yüzde kırk beş engelliyim. Çalışıyorum. 12 Haziran 1995 işe başladım. Vergi indirimi alıyorum. 4802 gün prim ödemem var. 10 ay bir boşluğum var. Ne zaman emekli olabilirim?

Fuat DÖNMEZ

Cevap: 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle sizin gibi 6 yıldan fazla 9 yıldan az süredir sigortalı olan, vergi indirim hakkı almış 3 ncü derece engelliler, emekli olmak için; 17 yıl sigortalılık süresi, 3920 gün prim ödeme şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 17 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 12 Haziran 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Prim yeterli 43 yaşını doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Ocak 1970 doğumlu ev hanımıyım. SSK'ya ilk giriş tarihim 4 Mayıs 1987'dir.

1 Mart 1990'da işten ayrıldım. 1 Ocak 1998'den itibaren isteğe bağlı primimi bu güne kadar ödemekteyim. Toplam 5151 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olacağım? SSK mı, Bağ-Kur dan mı emekli olacağım?

Aynur YILMAZ-KORAT

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 43 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeseniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 43 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2013 tarihinde SSK dan emekli olabilirsiniz. Ancak, prim ödemeye devam etmek isterseniz isteğe bağlıya 30 aydan fazla prim ödemeyin. Aksi halde, 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayıldığından, emekli olmak için Bağ-Kur şartlarına tabi olmak zorunda kalırsınız. Bağ-Kurdan da emekli olmak için en az 7200 gün prim ödemeniz gerekir.

Anneniz 30 ay isteğe bağlı 540 gün de çalışarak prim ödemeli

Soru: 28 Haziran 1964 doğumlu annem isteğe bağlı sigortalı. SSK başlangıç tarihi 1 Şubat 1994, SSK çıkış tarihi 1 Temmuz 2005 olup, 3750 iş günü prim ödemesi var. İsteğe bağlı prim başlangıcı 1 Mart 2008 dir. Toplam prim ödemesi 4230 gündür. Daha ne kadar isteğe bağlı ödemem lazım? Ne zaman emekli olabilir?

Sinan TUTSUN

Cevap: Anneniz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi. 1445 gün daha prim ödeyerek 4230 gün olan prim ödemesini 5675 güne tamamlaması şartıyla, 50 yaşını dolduracağı 28 Haziran 2014 tarihinde emekli olabilir. Ancak, 2 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayıldığından, annenizin bu şartlarla emekli olabilmesi için; 1 Eylül 2009 dan itibaren isteğe bağlıya 30 ay(900 gün) prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkarak, 540 günde sigortalı bir işte çalışarak prim ödemesi gerekiyor.

Yaş düzeltmesi kabul olmaz

Soru: Abimin kimliğinde doğum tarihi 2 Şubat 1973 yazıyordu. Gerçek doğumu 2 Şubat 1971 olduğundan, 1994 yılında düzeltme yapıldı. Fakat askere 1973 lülerle gitmek zorunda kaldı. SSK başlangıcı da 1973 kimliğiyle yapılmıştı. SSK da bunu düzeltilebilme imkanı ve 2 yıl erken emekli olabilme imkanı var mıdır?

Erkan AKBULUT

Cevap: Emeklilik işlemlerinde doğum tarihi olarak, ilk defa sigortalı olunduğu tarihte nüfus kütüğünde kayıtlı olan doğum tarihi dikkate alınır. İlk defa sigortalı olduğu tarihten sonraki yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz. Abinizin yaş düzeltmesini dikkate almazlar. ilk defa sigortalı olduğu tarihte nüfusta yazılı olan 2 Şubat 1973 doğum tarihi olarak dikkate alınır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 704

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Anaparasından vergi kesilene mahkeme yolu açıldı