Varlık barışında gayrimenkulün kanaat verici belge ile ispatı gerek

 

09.09.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Varlık barışında gayrimenkulün kanaat verici belge ile ispatı gerek

Ekrem Sarısu - 09 Eylül 2009 Çarşamba -Posta

Soru: Varlık barışında yurtdışında ve yurtiçinde bulunan gayrimenkullerde beyan edilebiliyormuş. Ancak gayrimenkullerin kanaat verici vesikalarla ispatlanması zorunlu olduğu söyleniyor. Buradaki kanaat verici vesiklar nelerdir?

Merdan KARAKAYA

Cevap: 5811 sayılı Kanunun 2 nci maddesinde; Devlet tarafından veya Devlet güvencesinde tutulan kayıt ve siciller; banka, banker, aracı kurumlar ve benzeri mali kurumlar ile posta idaresi, noter gibi kurum ve kuruluşların kayıt ve belgeleri, Vergi Usul Kanununda yer alan belgeler ve muadili belgeler ile bilgi değişiminde bulunulan yabancı ülkelerde yetkili makamlardan alınarak mahallindeki Türk elçilik, ya da konsoloslukları, yoksa ilgili ülkenin Türk menfaatini koruyan aynı nitelikteki temsilcileri tarafından tasdik olunan belgeler, kanaat getirici belge olarak tanımlanmıştır. Varlık barışı kapsamında yapılacak gayrimenkul beyanında, gayrimenkulün varlığının bu belgelerden biriyle ispatlanması gerekmektedir.

Kamyoneti hurdaya çıkartılarak vergi borçlarından kurtulunabilir


Soru: Otomobillerin yararlandığı 30 yaş avantajından kamyonetlerde yararlanabiliyor mu? 30 yaşından büyük kamyonetini hurdaya ayıran birinin ödenmemiş vergi borçları silinir mi?

Talip DÖNMEZ

Cevap: Taşıtın hurdaya ayrılarak, birikmiş vergi borçlarının silinmesi uygulamasından Trafik sicilinde adlarına model yılı 1979 veya daha eski olan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler ile minibüs, panelvan, motorlu karavan, otobüs ve benzerleriyle kamyonet, kamyon, çekici ve benzeri taşıtlar yararlanıyor. 28 Şubat 2009 tarihi itibarıyla yük ve yolcu taşımacılığı dışında bilanço esasına göre defter tutmayı gerektiren başkaca ticari veya mesleki faaliyetten dolayı mükellefiyeti bulunmayan ve en geç 30 Haziran 2010 tarihine kadar kamyonetinin kayıt ve tescilinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması suretiyle, il özel idarelerine bedelsiz olarak teslim edenler, hurdaya çıkarılan taşıta ilişkin olarak 31 Aralık 2009 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 31 Aralık 2008 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları silinir.

18 yaşını dolduran çocuk anne babadan sağlık yardımı alamaz

Soru: 1 Nisan 2009 tarihinde işe girdim. Bu tarihte ilk defa sigorta girişim yapıldı.18 yaşından büyük 3 kızım var. Bunların da sigortamdan faydalanması için neler yapılabilir? Ya da sigortamdan faydalanabilirler mi? Sosyal sigortalar kurumu faydalanamazlar diyor. Kızlarım bu güne kadar hiç bir sigorta girişi olmamıştır. Ayrıca evli değillerdir.

Bahattin CARAV-GAZİANTEP

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 18 yaşını orta öğrenimde 20 yüksek öğrenimde 25 yaşını dolduran çocuklar, ana veya babalarının üstünden sağlık yardımı alamıyorlar. Şayet çocuklarınız eğitim yapmıyorsa sigortanızdan sağlık yardımı alamazlar. Şayet okuyorlarsa orta öğrenimde 20, yüksek öğrenimde 25 yaşını doldurana kadar sigortanızdan sağlık yardımı alabilirler.

Okumayan çocuklarınız, genel sağlık sigortasına prim ödeyerek sağlık yardımı alacaklar. Şayet aile içinde her türlü geliniz toplamının kişi sayısına bölündüğünde kişi başına düşen aylık gelir tutarı, asgari ücretin 1/3 ünden(231 TL den) az gelir düşüyorsa, prim ödemeden sağlık yardımı alabilirler.

3600 güne tabisiniz

Soru: 1952 doğumluyum. 1972 yılında 20 aylık askerlik görevimi yaptım. 1974 yılında SSK ya başladım. 1976 yılında iş kazası yaptım. Üç parmağım kesildi. Yüzde 16 kayıp verdiler. Şu an 100,00 TL. maaş veriyorlar. 1 Ocak 2005 de isteğe başlı sigorta yatırmaya başladım. 1 Ekim 2008 Tekrar SSK lı olarak işe başladım. 2005 yılında 20 aylık askeriliğimi borçlandım. Bu aşamada ne zaman emekli olabilirim.

İsmail GÜNGÖREN

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 23 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzdan, emekli olmak için eski kanun şartlarına tabisiniz. Eski kanuna göre, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödemeniz gerekiyor. 5000 gün prim ödemeniz varsa istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Ayrıca kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak içinde 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. 3600 gün prim ödemeniz varsa istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Yoksa prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Aylığınız yükseltmek için emekli aylığınızı kestirip tekrar çalışmalısınız

Soru: 1 Ocak 1930 doğumluyum. 20 Nisan 1982-10 Mart 1993 tarihleri arasında 6.ncı basamaktan Bağ-Kurumu yatırdım. Daha sonra Bağ-Kurdan bir yazı gönderdiler siz yaştan emekli olacaksınız dediler. 10 yıl 10 ay 20 gün üzerinden emekli oldum. Şu anda 250 TL aylık almaktayım. Sorum şu, normal emekli olma şansım var mı? Aylığımı artırmak için. 1955 senesinde askerlik yaptım. Borçlanabilir miyim? Bilgi verirseniz sevinirim.

İbrahim ERCİNGÖZ-İZMİR

Cevap: Vergi mükellefi olarak Bağ-Kurlu olmayı gerektiren bir faaliyete başlar, emekli aylığınızı kestirerek normal Bağ-Kurlular gibi Bağ-Kura prim ödemeye başlayıp, toplam prim ödemenizi 25 tam yıla(9000 güne) tamamlayacağınız tarihte, tekrar emekli aylığı bağlanmasını talep edebilirsiniz. Emekli aylığınız yeni çalışmalarınızda dikkate alınarak hesaplanacağından emekli aylığınızın tutarı artar. Tabiî ki askerlik sürenizi de borçlanmanız mümkün.

58 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 1963 doğumlu bir bayanım.1984 yılında SSK girişim var. fakat 1984 yılında bir ay ödenmiş primim bulunuyor. 2006 Nisan ayından beri aralıksız primlerim ödenmekte ve halen çalışmaktayım. Geriye dönük borçlanma yapabiliyor muyum? Ya da beni bu konuda aydınlatabilir misiniz? Menfaatime olacak bir çözüm önermeniz mümkün mü? Ne zaman emekli olabilirim?

İsmihan YAZI

Cevap: Geriye dönük borçlanma yaparak gün kazanamazsınız. Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 41 yaş şartına tabisiniz. 3746 gün daha prim ödeyerek 1254 gün olan prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 2346 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanızda mümkün.

Geriye yönelik borçlanmayla gün kazanılamıyor


Soru:5 Ocak 1964 Doğumluyum. 20 Kasım 1984 da Bağ-Kurlu oldum. Primlerimi aralıksız yatırdım. Ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca Kasım 2009 yılında 25 yılımı dolduruyorum. Bağ-Kur'umu yaşım dolana kadar prim ödemeden dondurabilir miyim?

Bülent GÖNEN

Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. 20 Kasım 2009 a kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla 48 yaşınızı dolduracağınız 5 Ocak 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz. 20 Kasım 2009 da sonra vergi kaydınızı kapatıp, faaliyetinizi sonlandırırsanız emekli olana kadar prim ödemezsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 727

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Varlık barışında gayrimenkulün kanaat verici belge ile ispatı gerek