İlmühaberin hisse senedi yerine geçer

 

11.09.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İlmühaberin hisse senedi yerine geçer

Ekrem Sarısu - 11 Eylül 2009 Cuma - Posta

Soru: Anonim şirketler, hisse senedi çıkartana kadar hisse senedi yerine geçen ilmühaber bastırıyor. İlmühaberi, hisse senedi gibi işleme tabi tutuyor. Bu hemem hemen her şirketin başvurduğu çok yaygın bir uygulama. Maliye, bir medya grubuna, ilmühaberi hisse senedi saymayarak 5 milyar TL civarında vergi ve ceza kesmesi gündemden düşmüyor. Yeni kanun mu çıktı? Artık ilmühaber hisse senedi yerine geçmiyor mu? İlmühaberle hisse devri yapılması sakıncalı mı? Kapsamlı açıklama yaparsanız hem bizi, hem de bizim gibi gelişmelerden oldukça tedirgin olan binlerce şirketi ve hissedarlarını rahatlatırsınız.

M.S

Cevap: Maliye Bakanlığı 23 Mart 2000 tarihli Resmi gazetede yayımladığı 232 nolu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde yaptığı açıklamada, ilmühaberi; “anonim şirketler tarafından hisse senedinin yerini tutmak amacıyla çıkartılan menkul kıymetlerdir. Sahiplerine genel kurul toplantılarına katılmak, oy kullanmak, kar payı almak gibi pay sahipliği haklarını kazandıran ilmühaberler, ilgili anonim şirketçe hisse senetleri düzenlenip ortaklara teslim edildiği anda geçerliğini kaybetmektedir. ” şeklinde tanımlamıştır. Ayrıca adı geçen genel tebliğde ilmühaberin elden çıkartılmasından sağlanan kazancın vergilendirilmesine ilişkin olarak da ;“ …ilmühaberlerin elden çıkartılmasından doğan kazançların vergilendirilmesinde, Gelir Vergisi Kanunun hisse senetlerinin elden çıkartılmasından doğan kazançların vergilendirilmesine ilişkin hükümlerin uygulanması gerekmektedir.” şeklinde açıklama yapmıştır. Maliye gerek ilmühaberin tanımında gerekse ilmühaberin elden çıkartılmasından sağlanan kazancın vergilendirilmesinde ilmühaberi hisse senedini gibi değerlendirmektedir. Başka bir ifade ile ilmühaberin hisse senedi yerine geçeceğini açıklamaktadır. Esasında Maliyenin Tebliğde yaptığı açıklamanın yasal dayanağını Türk Ticaret Kanununun 411 nci maddesi oluşturmaktadır. Söz konusu maddede hisse senedi yerini tutmak için ilmühaber çıkartılabileceği hüküm altına alınmıştır.

Medyada yer alan haberlerden öğrendiğimiz kadarıyla gündemdeki medya grubuna kesilen vergi ve ceza, vergi inceleme elemanının yukarıda belirttiğimiz Maliye Tebliği ve TTK nın 411 nci madde hükmüne aykırı olan “ilmühaberin hisse senedi sayılamayacağı” yorumu yol açmıştır. Şahsi yorum ve kanaate dayalı olarak vergi salınamayacağı, nihai yargı merci olan Danıştay’ın yerleşik görüşüdür. İşin esası basında yer aldığı gibiyse, salınan vergi ve kesilen cezalar ya düzeltme yoluyla idari aşamada, ya da Mahkeme yoluyla yargı aşamasında kaldırılır. Sizin ve sizin gibi şirketlerin tedirgin olmalarına gerek yok. İlmühaber hisse senedi yerine geçmekte, sahibine hisse senedinin sağladığı hakları sağlamakta, ilmühaber devrinden sağlanan kazanç da, hisse senedi devrinden sağlanan kazancın tabi olduğu vergilendirme rejimine tabi tutulmaktadır.

Tahsil edilmeyen kira beyan edilmez vergi ödenmez

Cevap: Ekonomik krizi bahane ederek kiracım(dükkan kiracısı) 6 aydan beri kirasını ödemiyor. Yıl sonuna kadarda ödeyeceğe benzemiyor. Ayrıca, Maliyeye kira stopajını yatırıp yatırmadığından da emin değilim. Bu durumda ne yapmam gerekiyor. Almadığım kiranın bir de vergisini mi vereceğim? Vergi ödemek için yapmam gereken bir işlem var mı? Stopajı yatırmıyorsa vergi dairesi ileride mal sahibi olarak benden ister mi? Çok huzursuz oldum acil cevap verebilir misiniz?

Cevap: Huzursuz olmanıza ve yersiz olarak kendinizi üzmenize gerek yok. Öncelikle almadığınız kiranın vergisini ödeme gibi bir durum söz konusu değil. Çünkü, kira gelirlerinin vergilendirilmesinde tahsil esası geçerlidir. Bir yıl içinde tahsil edilen kiralar beyan edilerek vergisi ödenir. Tahsil edilemeyen kiralar beyan edilmez. Dolayısıyla vergilendirilmez. Tahsil edilemeyen kiralar, tahsil edildiği yılın geliri olarak beyan edilir. Bu açıdan 2009 da tahsil edemediğiniz kiraları beyan etmeyecek, dolayısıyla vergi ödemeyeceksiniz. Ayrıca, kiracının ödemediği işyeri kira stopajı sizi ilgilendirmez. Bu vergi dairesi ile kiracı arasındaki bir sorundur. Vergi dairesi kiracıyı takip eder icra yoluyla alacağını alır. Ödenmeyen kira stopajlarını mal sahibi olarak sizden isteyemezler

1075 gün prim eksiğini tamamlayıp 50 yaşı beklemeniz gerek

Soru: 31 Mayıs 1972 Doğumluyum. 16 Kasım 1987 de sigortalı çalışmaya başladım. Bugüne kadar 4300 gün prim ödedim. 1987 yılında 15 gün prim yattıktan sonra 1994 yılına kadar boşluğum mevcut. İlk Prim başlangıcı yapıldığında yaşım 16 idi. Bu durumda ben kaç yaşında ne kadar prim yatırdıktan sonra emekli olabilirim.

Metin DOKUMACI-ADANA

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi,5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 1075 gün daha prim ödeyerek 4300 gün olan prim ödemeniz 5375 güne tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 31 Mayıs 2022 tarihinde emekli olabilirisiniz.

26 ay prim ödeyip 46 yaşınızı doldurmanız gerek

Soru: 1 Ocak 1985 tarihinde Bağ-Kurlu oldum. 30 Eylül 1994 e kadar 8 yıl 10 ay 29 gün, 30 Eylül 1994 den 15 Kasım 1995 e kadar isteğe bağlı olarak 1 yıl 1 ay 15 gün ve 1 Aralık 1996 dan bugüne kadarda aralıksız olarak Bağ-Kura prim ödüyorum. Ne zaman emekli olabilirim?

İlhan ATAÇ

Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. 26 ay 10 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla dolduracağınız 18 Kasım 2011 tarihinde 46 yaşınızı da dolduruyorsanız, bu tarihte emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız, 46 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi borçlanıp emekli olabilirsiniz

Soru: Doğum tarihim 5 Ağustos 1961, sigorta başlangıcım 1Ağustos 1986 dır.
Askerliğimi sigorta başlangıcından önce yaptım. 2 yıllık askerlik süremi yatırırsam ne zaman emekli olabilirim?

İlkay TÜRKOĞLU

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz 2 yıl geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanma dâhil 5225 gün prim ödemeniz varsa, İstediğiniz zaman emekli olabilirsiniz

Doğum borçlanması yaparak 720 gün kazanırsınız

Soru: 9 Kasım 1988 sigorta başlangıçlıyım. 6 ay çalıştım 26 Mayıs 1989 tarihinde evlendim. Doğum nedeniyle 30 Mayıs 1989 de işten ayrıldım 18 Mart 1990 tarihinde doğum yaptım. Doğum borçlanmasına yapabilir miyim? 9 Kasım 1998 de tekrar işe başladım. Halen de çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim?

Nesrin AKINCI

Cevap: İşten ayrıldığınız tarihten itibaren 300 gün içinde doğum yaptığınız için, 720 gün doğum borçlanması yapabilirsiniz. Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum borçlanması yaptıktan sonra 500 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 5300 güne tamamlayacağınız tarihte 45 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olursunuz. Doldurmuyorsanız 45 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirisiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 846

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İlmühaberin hisse senedi yerine geçer