Tahsildeki çocuk 25 yaşını doldurana kadar asgari geçim indiriminden yararlanır

 

15.09.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Tahsildeki çocuk 25 yaşını doldurana kadar asgari geçim indiriminden yararlanır

Ekrem Sarısu - 15 Eylül 2009 Salı - Posta

Soru: İşyerimizde çalışan personele “asgari geçim indirimi” uygularken 18 yaşından büyük çocukları dikkate alacak mıyız?

Bahadır BURÇİN

Cevap: Gelir Vergisi Kanununun konuyla ilgili 32 nci maddesi; “… indirim uygulamasında çocuk tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilen, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dahil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, eş tabiri ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder.” hükmünü içermektedir. Bu hükme göre; personeliniz ile oturan ve personeliniz tarafından bakılan 18 yaşını doldurmasına karşın tahsilde olup 25 yaşını doldurmayan çocukları içinde, çocuk sayısını da dikkate alarak ilk iki çocuk için asgari ücretin yılık brüt tutarının yüzde 7.5 i, diğer çocuklar için yüzde 5 i kadar asgari geçim indirimi uygulamanız gerekiyor.

Aktif pazarlama elemanına ödenen primden yüzde 20 vergi kesintisi yapılır

Soru: Şirketimiz mallarını aktif pazarlama yoluyla satışını planlıyoruz. Mallarımızı kapı kapı dolaşarak tüketicilere satacak olan elemanlara, satış tutarları üstünden prim vereceğiz. Verdiğimiz bu primler vergiye tabi mi? Bu elemanlar gezici olarak çalıştıklarından bu elemanları vergiden muaf esnaf sınıfına sokabilir miyiz?

Hakverdi KARAKAYA

Cevap: Bir işyeri açmaksızın şirketinizin mallarını kapı kapı dolaşarak şirketiniz adına satan kişiler vergiden muaf esnaf olarak nitelenebilir. Ancak vergiden muaf esnaf sınıfına girmeleri hiç vergi ödemeyecekleri anlamına gelmiyor. Çünkü; Gelir Vergisi Kanununun 94/10-b maddesine göre; 4077 sayılı tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre gerçek ve tüzel kişilerin mallarını iş akdi ile bağlı olmaksızın bunlar adına kapı kapı dolaşmak suretiyle tüketiciye satanlara bu faaliyetleriyle ilgili olarak yapılan komisyon, prim ve benzer ödemelerden “yüzde 20” oranında gelir vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir. Mallarınızı aktif pazarlama usulüyle kapı kapı dolaşarak satanlara ödeyeceğiniz primlerden yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisi yaparak, ertesi ayın 23 ncü günü akşamına kadar, muhtasar beyanname ile vergi dairesine beyan etmek ve 26 ncı günü akşamına kadarda vergi dairesine ödemek zorundasınız.

Askerliği borçlanıp üstüne 755 gün de prim ödemelisiniz

Soru: 15 Mart 1961 doğumluyum. 15 Mayıs 1984 sigorta başlangıcım. Askerlik borçlanmamı daha yapmadım. Askerlik borçlanmamı yaparsam sigorta başlangıcım ne kadar geriye gidiyor. 3855 günüm var şuanda. Bunun üstüne 540 günde askerlik ekleyebileceğimi söylüyorlar. Su anda sigortalı olarak çalışmaya devam ediyorum.
1)Normal gün olarak yukarıdaki durumuma göre, kaç günden ne zaman emekli olabiliyorum.
2)3600 yaş emekliliği kaç yaşımda olabiliyorum bundan sonra sigortam yatmasa bile.
3)Bunların içinde benim için avantajlı olan seçenek hangisi.

Gökay ÖZTÜRK/ESKİŞEHİR

Cevap:1) Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz 18 ay geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra 755 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 5150 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz Kasım 2011 ayında).

2) Bundan sonra prim ödemesinde 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak, 60 yaşınızı dolduracağınız 15 Mart 2021 tarihinde emekli olabilirsiniz.

3) Borçlanıp 755 gün daha prim ödeyerek 2011 de emekli olmak avantajınıza

Doğum iznini borçlanmanıza gerek yok

Soru: 21 Ağustos 1969 doğumluyum, 18 Kasım 1988 tarihinde çalışmaya başladım. 1992
yılında doğum nedeniyle, 6 ay ücretsiz izin aldım. Hangi tarihte/yaşta emekli olacağım? Ve doğum nedeniyle ücretsiz izni borçlanıp borçlanamayacağım hususunda bilgi vermenizi rica ediyorum.

Elmas TOPUZOĞLU

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödem şartını yerine getirmiş olduğunuzdan, 45 yaşınızı dolduracağınız 21 Ağustos 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz. Doğum izninizi borçlanma imkânınız var. Ancak prim ödeme gün sayınız yeterli olduğundan borçlanmanıza gerek yok. Ayrıca, emekli olmak için aranan süre ve prim şartını yerine getirdiğinizden isterseniz kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilir ve emekli olacağınız yaşın dolmasını çalışmadan veya başka bir işyerinde veya ayrıldığınız işyerinde çalışarak da bekleyebilirsiniz.

Ticari taksisi olan Bağ-Kurlu olmak zorunda

Soru: Şu anda çalışmıyorum ve dulum. Babamın vefatından sonra miras yolu ile kardeşim ve bana ticari taksi devredildi. Kardeşimle yarı yarıya üstümüze aldık. Annem daha önce vefat etmişti. Bu durumda annemin SSK dan ölüm maaşını almaya hak sahibi miyim?

GAMZE

Cevap: Ticari taksi sahibi olarak faaliyette bulunanlar Bağ-Kur sigortalısı olmak zorundalar. Ticari taksinin yarısını üstünüze aldığınızdan gelir vergisi mükellefi olarak ,Bağ-Kur sigortalısı olmak zorundasınız. SSK; Bağ-Kur sigortalısı olan dul kız çocuklarına ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Annenizden dolayı yetim aylığı bağlatamazsınız. Oysa Bağ-Kur sigortalısı olmasaydınız yetim aylığı bağlatabilirdiniz.

Askerliğiniz borçlanırsanız Nisan 2010 da emekli olabilirsiniz

Soru: Doğum tarihim 30 Nisan 1962 dir. Mart 1977 SSK girişliyim. 1530 gün prim ödemem var. 27 Kasım 1990 tarihinde Bağ-Kurlu oldum. Bu güne kadar 18 yıl 9 ay 16 gün prim ödedim. Halen aktif olarak prim ödemeye devam ediyorum. Askerlik borçlanmamı yaparsam(18 ay yaptım) ne zaman, yapmazsam ne zaman emekli olabilirim?

Bülent Bekir BEYAZOK

Cevap: Askerliğinizi borçlanmanız halinde emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. 27 Şubat 2010 tarihine kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 30 Nisan 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanmazsanız, 27 Ağustos 2011 tarihine kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 yıla tamamlayacağınız tarihte, 25 yıl prim ve 49 yaş şartlarına tabi olarak emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 868

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Tahsildeki çocuk 25 yaşını doldurana kadar asgari geçim indiriminden yararlanır