Yurtdışında elde edilen banka faizinin beyan edilmesi gerekiyor

 

02.10.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yurtdışında elde edilen banka faizinin beyan edilmesi gerekiyor

Ekrem Sarısu - 02 Ekim 2009 Perşembe  - Posta

Soru: Yurtdışındaki bir banka bir miktar param var. Fazla olmasa da bir miktar faiz alıyorum. Faizi alıp kullanmadım. Hesaba geçiyor. Türkiye’de elde edilen faiz gelirleri beyan edilmediğinden, faizi beyan etmedim. Bu faiz gelirinin beyan edilmesi gerekiyor mu? Varlık barışında bu parayı beyan etsem faizi beyan etmediğimden başım ağrır mı?

S.C

Cevap: Türkiye’de ikamet eden gerçek kişilerin; yurtdışında herhangi bir banka veya finans kurumundan elde ettiği faiz gelirinin Türkiye’de beyan edilmesi gerekiyor. Ancak; istisna ve tevkifata tabi tutulmayan küçük tutardaki faiz gelirlerinin beyanı ile hem vergi dairelerin iş yükünün artırılmasını önlemek, hem de kişileri beyan külfetinden kurtarmak için, faiz gelirinin beyan zorunluluğu belli tutarı aşması halinde başlıyor. Yurtdışındaki banka ve diğer kurumlardan 2009 da elde edilen ve tutarı 1.070 TL yi aşmayan faiz gelirlerin beyan edilmesi gerekmiyor.(Bu had, 2006 da 875, 2007 de 900, 2008 de elde edilen gelirler için 960 TL dir)

Türkiye’de beyan edilecek olan faiz geliri nedeniyle, yurtdışında stopaj yolu ile ödenen vergi varsa, bu vergi Türkiye’de beyan üstünden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilebiliyor.

Varlık barışı kapsamında paranızı beyan etmeniz başınızı ağrıtmaz. Tam tersi, ileride faizi gelirini beyan etmediğinizden dolayı, 2008 yılı hariç diğer yıllar(2004-2007 yılları) için vergi ve ceza ödemekten kurtulursunuz.

Özürlülere tanınan vergi indiriminden yararlanmanız gerekir

Soru: Serbest meslek erbabı olarak gelir vergisi mükellefiyim. Üvey annem gerçekte öz halam olur. Doğduktan 41.gün sonra halam beni evlatlık almış. Kendisi 69 yaşında ve yüzde 95 oranında ağır özürlü. Kendisine eşimle birlikte bakmaktayız. Anneme baktığıma göre, özür oranına göre yıllık beyannamem üstünde, özürlü vergi indiriminden yararlanabilir miyim? Vergi dairesi yetkilileri bunun mümkün olmadığını söylüyorlar. Benim öz annem olmadığı içinmiş.

Mustafa DİREK

Cevap: Gelir Vergisi Kanununun 89 ncu maddesi; “Serbest meslek faaliyetinde bulunan veya basit usulde vergilendirilen özürlülerin beyan edilen gelirlerine, 31. maddede yer alan esaslara göre hesaplanan yıllık indirim( bu indirimden bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan serbest meslek erbabı ile hizmet erbabı(tevkifat matrahı dahil) da yararlanır).” hükmünü içermektedir. Madde metnindeki geçen 31 nci madde özürlü indirimini tanımlamaktadır. Gerek 89 ncu maddede, gerekse 31 nci madde de evlat edinilmesi halinde özürlü vergi indiriminden yararlanamayacağınıza ilişkin bir düzenleme olmadığından ağır özürlü anneniz nedeniyle birinci derece özürlülere tanınan indirimden yararlanmanız gerekir. Vergi dairesi uygulamasa bile, Vergi Mahkemesine gitmeniz halinde, indirim hakkınızı yargı yoluyla alabileceğiniz kanısındayız.

48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 23 Ağustos 1963 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Ocak 1982 dir. 30 Kasım 1983 de askere gittim. 2275 gün prim ödedikten sonra Bağ-Kura geçtim. 19 yıl 5 aydan beri Bağ-Kurluyum. Ne zaman emekli olurum?

Mahmut COŞKUN

Cevap: Sigorta başlangıç, bitiş ve Bağ-Kur başlangıç tarihlerinizi verseniz daha net cevap verebilecektik. Bugünden geriye doğru ara vermeden prim ödediğiniz varsayımına göre; Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan 48 yaşınızı dolduracağınız, 23 Ağustos 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Borçlandığınızda başlangıcınız yurtdışı çalışma süresi kadar geri gider

Soru: 15 Ekim 1969 doğumluyum. 1992 yurtdışına cıktım. dönüş 2000 de döndüm.2002 de Türkiye’de sigortalı oldum. Hangisi sigorta giriş tarihimdir. Ve ne zaman emekli olabilirim?

Nebil AKKAYA

Cevap: Sigorta başlangıç tarihiniz Türkiye’de sigortalı olduğunuz tarihtir. Ancak, Yurtdışı çalışma sürenizi borçlanmanız halinde sigorta başlangıç tarihiniz borçlanma süreniz kadar geri gider. Örneğin, yurtdışına 8 yıl çalıştığınızı ve borçlandığınızı varsaydığımızda, başlangıç tarihiniz 8 yıl geri gider 1994 olur. Bu başlangıca göre de emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanma dahil toplam 5750 gün prim ödemiş olmak şartıyla 55 yaşınızı dolduracağınız 15 Ekim 2024 tarihinde emekli olabilirsiniz.

15 yılı dolduracağınız 2011 de emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Ocak 1953 doğumlu 16 Şubat 1996 tarihinde işe başlayan bayan çalışanım. Toplam prim ödeme gün sayım 4331gündür. Bu bilgiler neticesinde ne zaman emekli olabilirim? Ne kadar emeklilik maaşı alabileceğim? İsteğe bağlı sigorta ödediğim takdirde, emeklilik maaşımın yükselip yükselmeyeceğini merak ediyorum? Bu konuda beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.

H. GÜLER

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 1494 gün daha prim ödeyerek 4331 gün olan prim ödemenizi 5825 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca, bundan sonra prim ödemeseniz de 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olarak, 15 yıllık sigortalılık sürenizi tamamlayacağınız 16 Şubat 2011 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. Emekli aylığını; üstünden prim ödenen kazanç tutarları ile, prim ödeme gün sayısı belirliyor. Muhtemelen asgari kazanç üstüden prim ödediğinizden, bugünkü değerlere göre 610 TL civarında aylık alırsınız.

Bağ-Kurda emeklilik şartlarını Haziran 2002 deki prim ödemesi belirliyor

Soru: 15 Temmuz 1996 dan beri Bağ-Kur primi ödüyorum.Bağ-Kur girişinden önce yedek subay olarak 17 ay askerlik yaptım.1 Ocak 1970 doğumluyum. Emeklilik yaşı başlangıcım askerliğe başlangıç tarihimi, yoksa Bağ-Kura giriş tarihi mi? Ne zaman emekli olurum?

Halil KARA

Cevap: Sigorta başlangıç tarihiniz yedek subay olarak Emekli Sandığı iştirakçisi olarak kesenek ödediğiniz ilk gündür. Ancak, Bağ-Kurda emeklilik şartlarını, SSK da olduğu gibi sigorta başlangıç tarihi belirlemiyor. 1 Haziran 2002 tarihi itibariyle sahip olunan prim ödeme gün sayısı belirliyor. Bu açıdan 17 ay yedek subaylık süreniz, 1 Haziran 2022 tarihi itibariyle olan Bağ-Kur sigortalılık sürenize eklenir. Ve Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar.15 Aralık 2019 tarihine kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 54 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2024 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Prim yeterli aylık 51 yaşını doldurduğunuzda bağlanır

Soru: 18 Şubat 1971 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 12 Ocak 1989 dir. 6000 pirim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Ve bundan sonraki pirim ödememin bir faydası olur mu?

Mehmet AYGIN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 51 yaşınızı dolduracağınız 18 Şubat 2022 de emekli olabilirsiniz. Prim ödeme emekli aylığı bağlama oranınızı artırır. Ancak, tek başına emekli aylığı tutarını yükseltmez. Emekli olacağınız tarihe kadar prime esas kazancın tavan tutarı üstünden prim öderseniz, emekli aylığı tutarınızda yüksek olur.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 771

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yurtdışında elde edilen banka faizinin beyan edilmesi gerekiyor