Zararın sigorta şirketince karşılanmayan kısmı gider yazılabilir

 

01.10.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Zararın sigorta şirketince karşılanmayan kısmı gider yazılabilir

Ekrem Sarısu - 01 Ekim 2009 Perşembe - Posta

Soru: Mimarım. Serbest olarak çalışıyorum. Binanın zemin katında bulunan büromu son yağmurlarda su bastı. Başta ozalit çekim makinemiz ve bilgisayarlarımızı olmak üzere demirbaşlarımız hasar gördü. Sigorta şirketinden yapılan ekpertize göre zararımızın yarısı, sigortadan alabileceğimiz anlaşılıyor. Ancak kalan yarısını ne yapacağız. Zararımızın sigorta şirketi tarafından karşılanmayan kısmını hiç değilse kazancımızdan düşebilir miyiz?

Sara GÜLSEN

Cevap: Sel baskını sonucu hasar gören, mesleki faaliyetinizde kullandığınız amortismana tabi iktisadi kıymetlerinizin(ozalit çekim makinesi, bilgisayar vb.) ayrılan amortisman düşüldükten sonra kalan değerinden, sigorta şirketinden alacağınız tazminatı düştükten sonra kalan kısmı Vergi Usul kanununun 329 nci maddesine göre, gider yazmak suretiyle ticari kazancınızdan indirebilirsiniz.

Ölenin vergi cezası düşer gecikme zammı borcu düşmez

Soru: Ölen kişinin vergi borçlarının kanuni mirasçılarına geçtiğini ve vergi cezalarının düştüğünü biliyoruz. Ancak, vergi dairesi ölen kişinin vergi borcuna ilişkin gecikme zammı ve gecikme faizinin düşmediğini iddia ederek, tahsil etmek istiyor. Ölen kişiye ait gecikme zammı ve gecike faizi düşmüyor mu? Vergi dairesi gecikme zammı ve faizi borcunu mirasçılardan isteyebilir mi?

Hüseyin ŞEHİR

Cevap: Ölenin vergi borçları mirası reddetmemiş mirasçılarına geçer. Ancak vergi cezası borcu varsa, vergi cezası düşer. Vergi cezası borcu mirasçılardan istenemez. Ancak, gecikme zammı ve gecikme faizi verginin süresinde ödenmemesinin bir yaptırımı olup, ceza mahiyetinde değildir. Gecikme zammı geç ödenmesi suretiyle Maliye’nin uğradığı ekonomik kaybın karşılığıdır. Gecikme zammı ceza olmadığından, ölenin gecikme zammı ve gecikme faizi borçları mirassı reddetmemiş mirasçılardan alınır.

İşveren çalışanlara eşit davranmak zorunda

Soru: MEB e bağlı özel bir eğitim kurumunda Usta öğretici olarak görev yapmaktayım. SSK çalışanıyım. Doktorumun raporuyla 16 haftalık doğum iznine ayrıldım.(02.09.09) çalıştığım kurumdan diğer çalışanlarına yaptıkları gibi benimde aylık maaşımı ödemeye devam etmelerini talep ettim. Sigortadan toplu alınan parayı kuruma ödemek şartıyla tabi. Bana türlü mazeretler sundular. Çalışan biriyim ve evime bakmakla da yükümlüyüm. Bu güne kadar tüm çalışan personele uygulanmış olan kolaylık, 8 yıllık hizmetim olmasına karşın bana uygulanmak istenmiyor. İşyerinin çalışanlarına farklı muamele yapma hakkı var mı? Bu çalışanlar arasındaki çifte standarda girmiyor mu? Bu konuda ne yapabilirim?

DİLEK

Cevap: 4857 sayılı İş Kanununun 5 nci maddesi, işvereni çalışanlara eşit davranmakla yükümlü tutmuş bulunuyor. Özellikle ücret ve gebelik hususunda işveren çalışanlara eşit davranmak zorunda. Şayet işveren gebe kadına veya ücret ödemesi yönünden diğer çalışanlara karşı eşit davranmazsa, işçinin dava etmesi halinde, 4 aylık ücret tutarında tazminat ödemek zorunda kalabilir. Ayrıca işverenin eşit davranma ilkesine uymaması, işçiye iş akdini haklı nedenle fesih hakkı dahi verebilir. Kendisine eşit davranılmayan işçi iş akdini haklı nedenle fesih ederek, mahkeme yoluyla kıdem tazminatını da alabilir. (tabi mahkemede eşit davranılmadığını kanıtlaması şartıyla) İşvereniniz diğer çalışanlara doğum izni sırasında ücretlerini ödemiş, size ödemiyor ise, eşit davranma ilkesine uymadığı ortada. İş akdinizi fesih ederek, hem 4 aylık tazminat, hem de kıdem tazminatınızı ve diğer haklarınızı talep edebilirsiniz.

Kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz

Soru: 01.10.1970 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 31 Mart 1987 dir. Yani askerliğimden önce sigortalıyım. Askere gidip geldikten sonra 25 Ağustos 1992 tarihinden beri şimdiki çalıştığım iş yerinde aralıksız çalışmaktayım. İş yerimden tazminatımı alıp ayrılmak için ne yapmalıyım? Haklarımı almak için ne kadar süre daha çalışmam gerekli? Bu konuda aydınlatırsanız çok sevineceğim.

Orhan MAMAK

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için aranan 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarını yerine getiren ve emekli olmak için sadece yaş eksiği kalanlar, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. Emekli olacağı yaş haddinin dolmasını çalışmadan bekleyebilecekleri gibi, herhangi bir işyerinde çalışarak hatta ayrıldığı işyerinde dahi çalışarak bekleyebilirler. 3600 gün prim ödemeniz varsa(sorunuzdan olduğu anlaşılıyor) kıdem tazminatını alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne başvurarak, kıdem tazminatı alabilir yazısı alarak işverene ibraz etmekten ibarettir.

Borçlanma makbuzlarını kaybetmediğiniz sürece hak kaybı olmaz

Soru:2 Temmuz 1965 doğumluyum. SSK’lı olarak 1 Ekim 1987 tarihinde çalışmaya başladım. Bu zamana kadar 7206 gün prim ödemem var. Askerlik borçlanmasını ödedim. Makbuzlar bende mevcuttur. Ama askerlik borçlanmam sistemde görünmüyor. Şu anda işsizim ne zaman emekli olabilirim?

Şaban ÖZTÜRK

Cevap: Askerlik tarihini ve süresini bildirmemişsiniz. Sorunuzu sigorta başlangıç tarihinden önce 18 ay askerlik yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Askerlik borçlanması başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. 5300 gün prim ödemiş olmak şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 2 Temmuz 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu askerlik borçlanmalarını sisteme yeni yüklüyor. Sistemde şimdilik görünmemesinin bir önemi yok. Makbuzlarınızı kaybetmediğiniz sürece hak kaybınız olmaz.

Askerliğinizi borçlanırsanız 51 yaşında emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Kasım 1965 doğumluyum. 7 Mart 1990 tarihinde ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladım. Askerliğimi yatırsam, ne zaman emekli olurum?

Uğur TÜRKOĞLU

Cevap: Askerlik tarihinizi ve askerlik sürenizi bildirmemişsiniz. Bu bilgiler olmadan sağlıklı cevap vermemiz mümkün değil. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmış olmalısınız. Sorunuzu sigorta başlangıç tarihinden önce, 18 ay askerlik yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. 5450 gün prim ödemiş olmak şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 1 Kasım 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.

190 gün daha prim ödeyerek emekli olabilirsiniz

Soru:5 Haziran 1963 doğumluyum. Bağ-Kura giriş tarihim 20 Nisan 1982 dir. Toplam hizmet sürem 23 yıl 3 ay 87 gündür. SSK ya 353 gün prim ödemem var. Ve halen SSK lı olarak devam ediyorum. Ne zaman emekli olabilirim?

Bedi ÇOLAK

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. 190 gün daha prim ödeyerek 24 yıl 5 ay 20 gün olan prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(ara vermeden prim öderseniz Nisan 2010 ayında)

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 671

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Zararın sigorta şirketince karşılanmayan kısmı gider yazılabilir