Bireysel emeklilik sisteminden ayrılanlar kesilen vergileri geri alabilir mi?

 

06.10.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bireysel emeklilik sisteminden ayrılanlar kesilen vergileri geri alabilir mi?

Ekrem Sarısu - 06 Ekim 2009 Salı - Posta

Soru: Ben ve eşim yaklaşık 10 ay önce iki ayrı bankadan bireysel emeklilik sisteminden ayrıldık. Bizden yüzde 15 vergi stopajı kesildi. Yakın bir tarihte bir haber kaynağından yapılan vergi kesintisinin yasal olmadığını duyduk. Kesilen vergiler konusunda bizi bilgilendirirseniz sevinirim.

Hasan GENÇTÜRK

Cevap: Hayat sigortalarında 10 yılını doldurmadan ayrılanlara yapılan ödemelerin tamamı üzerinden yüzde 15 nispetinde gelir vergisi kesintisi yapılmasına ilişkin olarak oluşan bir ihtilafta, İstanbul 3 nolu Vergi Mahkemesi, ödemenin tamamı üstünden vergi kesilemeyeceğini, sadece anaparanın getirisi(faizi) üstünden vergi kesilebileceğine karar verdi. Dolayısıyla ödemenin içindeki anaparanın vergi kesintisine tabi tutulmasının yanlış olduğunu ortaya koydu. Ancak, bu karar hadisesine münhasır olduğu için, herkesi bağlayıcı yanı yok. Ancak, düzeltme talebinde yoluyla olayı yargıya taşıyarak, bu karardan dolaylı olarak da olsa yararlanma yolu açık. Bunun için, vergi kesintisinin yattığı vergi dairesine düzeltme talebinde bulunarak, kesilen vergilerin iadesini talep edeceksiniz. Düzeltme talebiniz reddedildiğinde, talebinizi şikâyet yoluyla Maliye Bakanlığına taşıyacaksınız. Maliye talebinizi reddettiğinde veya 60 gün içinde cevap vermediğinde reddetmiş sayılacağından, 60 günün dolmasından itibaren 30 gün içinde Vergi Mahkemesine dava açacaksınız. İstanbul 8 nolu vergi mahkemesi kararı diğer mahkemelere referans olabilir. Davayı kazanarak, kesilen vergileri geri alma olasılığınız yüksek.

Personelin cep telefonunu gider yazamazsınız

Soru: Şirketimizde çalışanlar kendilerine ait olan cep telefonlarını zaman zaman işimizle ilgili olarda kullanıyorlar. Cep telefonlarını işle ilgili olarak kullanmaları nedeniyle faturalarınız şirketten ödeyebilir miyiz? Ödediğimiz cep telefonu faturalarını gider yazmamızda ve KDV lerini indirim konusu yapmamızda sıkıntı var mı?

Cemil ARINÇ

Cevap: Ticari kazancın elde edilmesi ve idamesi için yapılan giderlerin safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilmesi için, giderlerin, işletme ile ilgili olması, kazancın elde edilmesi ve idamesi için yapılması gerekmekte olup, bu giderlerin defterlere kaydedilmesi ve mükellef adına düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi şarttır. Dolayısıyla, şirketiniz tarafından ödense dahi, faturalar telefon hattı sahibi personeliniz adına düzenlendiğinden, bu tutarların şirketiniz kazancının tespitinde gider olarak dikkate almanız ve KDV’lerinin indirmeniz mümkün değildir. Fakat, diğer taraftan şirketinizin personelin telefon faturalarını ödeyebileceğine de hiç kuşku yoktur. Ödeyeceğiniz cep telefonu fatura bedellerini brütleştirerek, ücrete ilave edip, ücret gibi vergilendirdikten sonra, personele sağlanan menfaat olarak ücret kapsamında gider yazmanızda mümkün bulunuyor.

Sigortalı talep etmedikçe Bağ-Kur dosya kapatmaz

Soru: 4 Mayıs 1963 doğumluyum. 14 Ocak 1986 Bağ-Kur girişim var. 1994 vergi kaydımı kapattım. 1997 den beri SSK lı olarak çalışıyorum. Fakat Bağ-Kur sigortam aktif gözüküyor. Ne şartlarla emekli olurum? Askerliği mi borçlanmama gerek var mı?

Serdar ŞİREN

Cevap: Sigortalı talep etmediği sürece, Bağ-Kur kimseyi takip edip dosyasını kapatmaz. Dosyanızı kapatmadığınızdan sigortanız aktif görünüyor. Biran önce Bağ-Kurdan alacağınız formu, vergi dairenize kayıtlı olduğunuz meslek örgütüne,(ticaret odası, esnaf sicili vb.) onaylattıktan sonra Bağ-Kura ibraz ederek sigortanızı kapatın. 1997 den sonra sigortaya 1260 gün prim ödemeniz varsa,(sorunuzdan olduğu anlaşılıyor) SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 5450 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 4 Mayıs 2012 tarihinde SSK dan emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız borçlanmanız halinde, 48 yaşınızı dolduracağınız 4 Mayıs 2011 de emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi Bağ-Kur başlangıç tarihinden sonra yapmışsanız, borçlanmanızın erken emekliliğe faydası olmayacağından borçlanmanıza gerek yok.

30 Nisan 2008 itibariyle 5 yıldan fazla olan Bağ-Kur prim borçları silindi

Soru: 1998 senesi Ağustos ayından itibaren 2008 Şubat’ına kadar Bağ-Kur borcum var. 2008 Şubatta işimi terk ettim. 10 sene içinde Bağ-Kura 2 ay 20 şer milyon ödedim. Borç sildirmeden yararlanabilir miyim?

İsmail SİPAHİ

Cevap: 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle Bağ-Kura 5 yıldan fazla(60 aydan fazla) prim borcu olanlardan prim borcunu 31 Temmuz 2009 tarihine kadar ödemeyenlerin sigortalılıkları durdurularak prim borçları silindi. 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle Bağ-Kura 5 yıldan fazla prim borcunuz olduğundan, prim borcunuz silinmiştir.

Emeklilik yaşını beklemek zorundasınız

Soru:7 Haziran 1970 doğumluyum. Radyoloji teknikeriyim. İşe giriş tarihim 21 Haziran 1988 dir. 6 yıl Üniversite hastanesinde çalıştım. Oradan ayrılıp, 1994 de SSK hastanesine geçtim. Hala orada işçi olarak çalışmaktayım. Fiili hizmetimizi de 2008 Ekim ayında almaya başladık. Radyasyon altında çalıştığım için emeklilik yaşımı beklemek zorunda mıyım? Ne zaman emekli olabilirim?

Neslihan ELİGÜL

Cevap: Sorunuzu erkek sigortalı olduğunuz varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 5450 güne tamamlamak şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 7 Haziran 2021 tarihinde emekli olabilirsiniz.1 Ekim 2008 tarihinden itibaren, radyasyon altında yaptığınız her 360 gün çalışmanıza 90 gün fiili hizmet zammı alacaksınız. Fiili hizmet süresi zammı 5 yılı geçmemek koşuluyla sigortalılık sürenize eklenirken, 3 yılı aşmamak şartıyla yarısı emeklilik için aranan yaş haddinizden düşecek.

Tavandan prim ödemezseniz prim ödemeye devam etmenin yararı yok

Soru: 18 Şubat 1971 doğumluyum. 1 Aralık 1989 işe giriş tarihim. Ne zaman emekli olurum? Prim gün sayım yaklaşık 6000 gündür. Bundan sonraki pirim ödemem bana bir yarar sağlar mı?

Mehmet ANGIN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartına tabisiniz. Prim ödemenizi yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 52 yaşınızı dolduracağınız 18 Şubat 2023 tarihinde emekli olabilirsiniz. Emekli olacağınız tarihe kadar prime esas kazancın tavan tutarı üstünden prim öderseniz, emekli aylığınız yüksek olur. Asgari ücret üstünden prim ödüyorsanız bir faydası olmaz.

48 yaşınız dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 27 Kasım 1967 doğumluyum. 24 Aralık 1984 sigorta girişim var. Sigortam halen devam ediyor. Toplam primlerim 6500 gün. Buna 5 yıl Bağ-Kur da dâhil. 550 gün askerlik borçlanmamı da yaptım. Ne zaman emekli olurum?

Behçet ASLAN

Cevap: Bağ-Kura olan 5 yıllık prim ödemeniz son yıllara ait değilse, SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız 27 Kasım 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 868

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bireysel emeklilik sisteminden ayrılanlar kesilen vergileri geri alabilir mi?