İncelemeye alınsanız da varlık beyanıyla vergi ve cezadan kurtulabilirsiniz

 

11.10.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İncelemeye alınsanız da varlık beyanıyla vergi ve cezadan kurtulabilirsiniz

Ekrem Sarısu - 11 Ekim 2009 Pazar - Posta

Soru: Varlık Barışında süre yıl sonuna kadar uzatılmış. Defterlerimi incelenmek için vergi denetmenler’ i istedi. Varlık beyanında bulunursam, yapılan incelme sonucunda çıkacak vergi ve cezadan kurulmam mümkün mü? Yoksa defterlerim istenmeden önce mi varlık beyanında bulunmam gerekiyordu? Bir de varlık olarak para ve döviz dışında neler beyan edebilirim?

Cumhur ÖLÇEN

Cevap: 19 Haziran 2009 tarihinden önce haklarında incelme başlatılanlar, varlık beyanının avantajlarından yararlanmıyorlar. 19 Haziran 2009 tarihinden sonra haklarında vergi incelemesi başlatılanlar, varlık beyanında bulunarak, inceleme sonucu bulunacak matrah farkından beyan ettikleri varlık tutarını düşerek, incelemenin olumsuz sonuçlarından kurulabiliyorlar. Varlık beyanında bulanarak(2008 yılı hariç) inceleme sonucu bulunacak olan matrah farkından beyan ettiğiniz varlık tutarını mahsup ederek, inceleme neticesinde salınması gereken vergi ve kesilmesi gereken cezadan kurtulabilirsiniz. Varlık olarak; para ve döviz dışında, altın, menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçları ile gayrimenkul beyan edebilirsiniz.

Emlak vergisinde zamanaşımı kağıt üstünde

Soru: Babamın beyan etmediği, fazla değeri olmayan bazı arsa ve arazilerimiz var. Yıllardan beri emlak vergisi ödemiyoruz. Geçmiş yılların emlak vergisi zamanaşımına uğradı mı? Belediye farkına varırsa hangi yılların emlak vergisini isteyebilir?

Mehmet T.

Cevap: Emlak vergisinde zamanaşımı vardır. Ancak, zamanaşımının başlangıcı yönünden de yok gibidir. Emlak vergisinde zamanaşımı süresi, gayrimenkul için bildirim yapılmadığının idarece öğrenildiği tarihi takip eden yıl başından itibaren başlamaktadır.(EVK Md. 40) İdare bildirim yapılmadığını öğrenmediği sürece de zamanaşımı süresi işlemeye başlamıyor. Dolayısıyla, emlak vergisi zamanaşımına uğramıyor. Örneğin; 20 yıl önce iktisap edilen bir gayrimenkul için bugüne kadar herhangi bir beyan veya bildirim yapılmamışsa, idarede bildirim yapılmadığını tespit etmemişse(ki genellikle edilmiyor), bu gayrimenkulün 5 yıllık emlak vergisi zamanaşımı süresi henüz başlamamış oluyor. Özet olarak, emlak vergisinde zamanaşımı süresi yasal olarak vardır. Ancak, uygulama yönünden yoktur denebilir.

Bağımsız çalışan serbest muhasebeci mali müşavir 4/b sigortalısı olmak zorunda

Soru:20 Temmuz 1981 doğumluyum. 1997 yılında ticaret lisesindeyken staj için SSK başlangıcım yapılmıştı.1 Haziran 1999 yılında sigortalı olarak çalışmaya başladım. Bugüne kadarda (30 Eylül 2009) 3684 gün prim ödemem var. Ortalama 6 ay sonra serbest meslek dolayısıyla SSK çıkışımı yapıp Bağ-Kura geçmek zorunda kalacağım. Emeklilik şartlarım için SSK da kalmam mı? Yoksa Bağ-Kura geçmem mi avantajlı? Her ne kadar aynı çatı altında olsa da farklı emeklilik sistemi uygulaması olduğu için 2 açıdan da bana avantajlı durumlarımı anlatabilirseniz sevinirim.

Gülay DEMİR

Cevap: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre, 4/a sigortanız(eski adıyla SSK) devam ederken kendi nam ve hesabına bağımsız olarak çalışmaya başlayanların, 4/a sigortası aralıksız devam ettiği sürece, 4/b sigortalısı(eski adıyla Bağ-Kurlu) olması gerekmiyor. Ancak, 3568 sayılı meslek yasasının “Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Disiplin Yönetmenliği” hükmünce, Bağımsız olarak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik yapanların, herhangi bir işletmeye bağlı olarak çalışmaları mümkün değil. Bağımsız çalıştığı halde, yönetmenliğe aykırı olarak bir işyerinde bağımlı olarak da çalışmanın, ruhsat iptaline kadar giden yaptırımları bulunuyor. Bundan dolayı 6 ay sonra ruhsatınızı alıp, serbest muhasebeci ve mali müşavir olarak çalışmaya başladığınızda 4/b sigortalısı olmak durumundasınız. Ancak, kendi nam ve hesabınıza bağımsız çalışmadığınız sürece bir işletmede sigortalı olarak çalışabileceğinize hiç kuşku yok.

Yabancı uyruklu Nüfus ve Vatandaşlı İşleri Genel Müdürlüğünden numara alarak sigortalı olacak

Soru: TC kimlik numarası olmayan şirket ortağı yabancı uyruklu kişiler Bağ-Kur sigortalısı olabilir mi? Olabilirse nasıl?

İbrahim ALTAN

Cevap: Yabancı uyruklu kişiler kendi nam ve hesabına bağımsız çalıştıklarında veya şirket ortağı olduklarında 4/b sigortalısı(eski adıyla Bağ-Kurlu) olmak zorundalar. Yabancı uyruklulara Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce verilecek kimlik numaraları aynı zamanda bunlar için sosyal güvenlik sicil numarası olarak kullanılır. Yabancı uyruklu kişi Nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden alacağı numara ile 4/b(Bağ-Kur) sigortasını tescil ettirmesi gerekmektedir.

Geç ödenen kıdem tazminatı için faiz talep edilebilir


Soru: İki ay önce özel şirketten emekli oldum. Kriz bahanesi ile kıdem tazminatımı nakit vermediler. 8.250 TL alacağıma karşılık 4 adet senet verdiler. Kıdem tazminatımın tamamını almam için kanuni hakkım var mı? Varsa ne yapmalıyım?

Yusuf BULUT

Cevap: Kıdem tazminatı prensip olarak peşin ödenir. Geç ödenen kıdem tazminatı niçin en yüksek banka faiz oranın faiz ödenmesi gerekir. İsterseniz geç ödemeden dolayı faiz talebinde bulunabilirsiniz. İşverenden kıdem tazminatınızın gecikme faiziyle birlikte peşin ödenmesini talep edin ödememeleri halinde İş Mahkemesine dava açın.

Önerilen kıdem tazminatı az

Soru: 1 yıl 10 ay kapıcılık yaptım. Ve ayrıldım. Kıdem tazminatımın 1.000 TL olduğunu söylüyorlar. Ama henüz para almadım. İmza da atmadım. Acaba ne kadar tazminat parası almam lazım? Aydınlatırsanız çok sevinirim.

Abdullah BAYRAMOĞLU

Cevap: Öncelikle kendi isteğinizle ayrılmışsanız kıdem tazminat alamayacağınızın altını çizelim. Ancak, işveren haksız yere işinize son vermişse, Her 360 gün çalışmaya karşılık en son aldığının brüt ücret tutarında kıdem tazminatı almanız gerekir. Ancak, ücrete düzenli ve devamlı sağlanan menfaatlerinde ilave edilmesi gerekiyor. Örneğin, kapıcı dairesinde oturuyorsanız dairenin aylık emsal kira bedeli, elektrik, su, doğalgaz vb. faturalarınız apartman tarafından karşılanıyorsa, bu faturaların aylık tutarının son aldığınız ücrete dâhil edilmesi gerekiyor. Düzenli ve devamlı sağlana menfaat olmadan asgari ücretle çalışsanız bile,1 yıl 10 ay çalışma karşılığı 1.270 TL kıdem tazminatı almanız gerekir. Ayrıca 4 haftalığınız tutarında da ihbar tazminatı almanız gerekir.

Özür derecenizi mahkeme kanalıyla tespit ettirin

Soru: Sol bacağım özürlü. Sağ bacağımda venüsküs yetmezliği var. Doktorlardan rapor alamıyorum. Aldığım raporlarda özür derecemi yüzde 39 veriyorlar. Vergi indirimin den yararlanmam için ne yapmalıyım?

Tuncay ÇELİK

Cevap: En az yüzde 40 oranında sağlık kurulu raporu alamazsanız, vergi indirimi de alamazsınız, sosyal güvenlik açısından özürlülere tanınan haklardan da yaralanamazsınız. Yüzde 39 dan daha fazla özürlü olduğunuza inanıyorsanız, verilen rapora karşı İş Mahkemesine dava açın ve özür derecenizin mahkeme kanalıyla tespit ettirin.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 666

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İncelemeye alınsanız da varlık beyanıyla vergi ve cezadan kurtulabilirsiniz