Eş adına ödenen Bağ-Kur primi vergilendirilecek ücretten düşülemez

 

19.10.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Eş adına ödenen Bağ-Kur primi vergilendirilecek ücretten düşülemez

Ekrem Sarısu 19 Ekim 2009 Pazartesi - Posta

Eş adına ödenen Bağ-Kur primi vergilendirilecek ücretten düşülemez

Soru: Sigortalının kendisi, eş ve çocukları adına ödediği şahıs sigorta primleri belli şartlarda, vergilendirilecek ücret matrahından düşülebiliyor. Sigortalının eşi adına ödediği isteğe bağlı Bağ-Kur primini, ücretinden indirilebilir mi?

Ali İhsan KOCA

Cevap: SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nı tek çatı altında toplayan Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) şahıs sigorta şirketi değildir. Dolayısıyla, ücretli olarak çalışan kişinin eşi adına SGK ya ödediği, isteğe bağlı sigorta primlerini, vergilendirilecek ücretinden indiremez.

Adresinde bulunamadığından vergi kaydı silinenler Kod 8 e alınıyor

Soru: Mal almayı planladığımız İstanbul’daki bir limitet şirketin, vergi dairesince “KOD 8” listesine alındığını öğrendik. KOD 8 in ne olduğunu anlayamadık. Kod 8 nedir? Şirketleri neden Kod 8 e alırlar?

M. DEMİR

Cevap: İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının oluşturduğu Kod listesine göre; yapılan yoklamalara rağmen adresinde bulunamadıklar tespit edildiğinden, Maliye Bakanlığının 2007/13 seri nolu “Uygulama İç Genelgesi” nce vergi mükellefiyet kayıtlar re’ sen silinen mükellefler “Kod 8” e alınmaktadır. Sorunuzdaki şirket vergi dairelerin tüm aramalarına karşın adresinde bulunamadığından mükellefiyet kaydı re’sen silinmiş bir şirkettir. Ayrıca adreste bulunamama 84 Seri nolu KDV Tebliğine olumsuz tespit olarak değerlendirilmektedir. Sonuç olarak, adı geçen şirket sahte belge düzenliyor veya kullanıyor olabilir. Çok dikkatli davranmanızda yarar var.

15 yıl fiili hizmet süresi olan ve 61 yaşını dolduran memura aylık bağlanır


Soru: 28 Mayıs 1951 Bulgaristan doğumluyum.1992 yılında Türkiye’ye göç ettik.7 Mayıs 1992 tarihinde hemşire olarak göreve başladım. Toplam 17 yıl Türkiye’de çalıştım. Çok yere sormama rağmen emekli olabilmem için gerekli bilgilere bir türlü ulaşamadım. Sağlık Müdürlüğüne defalarca gitmeme rağmen herhangi bir bilgi alamadım. 1992 girişli olduğum için yaş sınırımın kaç olduğunu öğrenmek istiyorum. 20 yıl doldurmadan yaştan emekli olabilir miyim? Bazı öğretmen arkadaşlarımın 20 yıl dolmadan yaştan emekli olduklarını öğrendim. Ayrıca yurt dışında çalışanlara borçlanarak emekli olma fırsatı tanınmıştı. Bu fırsattan memurlarda yararlanabilir mi? Eğer yararlanabilirse ne şekilde borçlanılacağının ve ne zaman emekli olabileceğimin bildirilmesini rica ederim

Necibe BOZKURT

Cevap: Emekli olmak için iki seçeneğiniz var. 15 yıl fiili hizmet süresini doldurduğunuzdan, işinizden ayrılıp, başka sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmadan 61 yaşınızı doldurduğunuzda emekli aylığı bağlanır. Emekli aylığı bağlandığında emekli ikramiyenizi de alırsınız. Emsal gösterdiğiniz öğretmenlerde bu şekilde emekli olmuştur. Şayet 61 yaşınızı doldursaydınız sizde sorunuzda bahsettiğiniz öğretmen arkadaşlarınız gibi bugün emekli olabilirdiniz.

İkinci seçenek ise; Bulgaristan’daki çalışmanızın 3 yılı borçlanarak fiili hizmet sürenizi 20 tam yıla tamamlayarak emekli olmaktır. Borçlanmak için Sosyal Güvenlik Kurumu Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı/Ankara adresine yazılı olarak başvurmanız yeterlidir. Borçlanma bedeli, emekli keseneğinize esas derece ve kademenize göre hesaplanacaktır

Babanız 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartına tabi

Soru: Babam 1966 doğumlu. SSK girişi 1992 olup, 80 gün prim ödemesi var. 2000 den itibaren de Bağ-Kura prim ödüyor. SKK' lı olup,1996 da yaptığı askerliğini borçlanıp SSK'dan ne zaman ve kaç yaşında emekli olabilir?

Erol YILDIZ

Cevap: Babanız SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi. SSK ya geçip, prim ödemesini 5675 güne tamamlaması şartıyla, 2020 de 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İsteğe bağlı sigortalılarda da son yedi yıl kuralı geçerli


Soru: 1 Ekim 2008 tarihine kadar isteğe bağlı SSK primi ödemekteydim, şu an çalışan (4b)sigortalıyım ve emeklilik için, farklı hizmetler nedeniyle 1261 gün şartının dolmasını beklemekteyim.2829 sayılı kanunun 8.maddesinin 2.paragrafında şu ifade bulunuyor.(...ve bağlı oldukları kurumun kanunla değiştirilmesi halinde ilgililere, hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanır)Bu ifadeye bağlı olarak,SSK isteğe bağlı sigortalılığın statüsünün işveren(bağ-kur) olarak değiştirilmesi nedeniyle emekli olunacak kurum SSK olarak belirlenmiş olur ve 1261 gün şartı ortadan kalkar mı? İsteğe bağlı SSK sigortalılığın niteliğinin değiştirilmesi hak kaybı durumunu işaret etmiyor mu? Çünkü eksik günlerin isteğe bağlı olarak tamamlanması olanağı sigortalının elinden alınmış oluyor.

Sami GÖKER

Cevap: Verdiğiniz kanun maddesini sorundaki gibi yorumlayacak olursak, sonuncu kurum 4/b sigortası( eski adıyla Bağ-Kur) olduğundan SSK ya isteğe bağlı prim ödeyenler, son yedi yıl şartı aranmadan 4/b sigortası(Bağ-Kur) şartlarıyla emekli olmak durumunda kalırlar. Bu yorum, isteğe bağlı tüm sigortalıların şartsız olarak Bağ-Kur şartlarıyla emekli olmaları gibi bir sonuç doğurur. Tabi bu yorum doğru değil. Son yedi yıl kuralı geçerli. 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı olarak 41 aydan fazla prim ödemeyen veya primi ödenen son yedi yılda isteğe bağlıya 1259 günden fazla prim ödemeyen SSK şartlarıyla emekli olabilir. İsteğe bağlı sigortalıların hak kaybına uğradığı fikrinize katılmamak mümkün değil. Doğru olanı yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olacakların 4/b sigortasına tabi tutulmaları, eski sigortalıların SSK ya isteğe bağlıya devam etmelerine imkân tanınmasıydı.

Evlenmemişseniz ve sigortalı çalışmıyorsanız yetim aylığınız tekrar bağlanır


Soru: 2005'te SSK' a işçi emeklisi babam vefat etti. Annem ve 3 kardeşimiz babamdan dolayı maaş alıyoruz. 2 erkek ve 1 kız çocuğu. Erkekler okuduğundan maaşları devam etmektedir. Ama 9.aydan beri benim maaşım yatmamaktadır.1991 doğumlu olup 20 Ağustos 2009 da 8 yasımı doldurdum. SSK’ya dilekçemi verdim ve beklemedeyim. Rahatsızlığım olduğundan dolayı hastanede kontrollere gitmem gerekiyor. Sağlık karnem olmadan bir şey yapamam. Acaba maaşım tekrar bağlanır mı? SSK dan yararlanabilir mıyım?

S.M

Cevap: Erkek kardeşlerinin lise ve dengi okullarda 20, yükseköğrenimde 25 yaşlarını doldurana kadar yetim aylığı alır. Sigortalı bir işe girmemişseniz veya evlenmemişseniz yetim aylığınızın kesilmemesi gerekirdi. Kız çocuklarının 18 yaşını doldurması gerekçesiyle yetim aylığı kesilmez. Şayet, sigortalı çalışmıyor ve evlenmişseniz aylığınız tekrar bağlanır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1084

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Eş adına ödenen Bağ-Kur primi vergilendirilecek ücretten düşülemez