Miras kalan hisse senedi hangi değer üstünden beyan edilecek?

 

18.10.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Miras kalan hisse senedi hangi değer üstünden beyan edilecek?

Ekrem Sarısu - 18 Ekim 2009 Pazar - Posta

Miras kalan hisse senedi hangi değer üstünden beyan edilecek?

Soru: Veraset yoluyla karşılıksız intikal eden hisse senetleri, veraset ve intikal vergisi beyannamesine hangi değerle yazılarak beyan edilmesi gerekiyor?

NAZ

Cevap: Miras kalan hisse senetleri, borsada kayıtlı değilse hisse senedinin üstünde yazılı olan değer üstünden, veraset ve intikal vergisi beyannamesine yazılarak beyan edilmesi gerekir. Miras kalan hisse senedi borsada kayıtlı ise, ölüm tarihinden önceki son üç yıl içinde borsada gördüğü en son işlem değeri üstünden beyan edilecektir. Borsada kayıtlı olmakla birlikte son üç yıl içinde işlem görmeyen hisse senetleri, üzerinde yazılı olan değeri üstünden beyan edilmesi gerekir.

Hissenizi 28 Şubat’a kadar Türkiye’ye getirirseniz vergi ödemezsiniz

Soru: Yurt dışında yabancı şirketteki ortaklık hissesinin satılmasından elde edilen kazancın Türkiye’ye getirilmesi vergiye tabi mi?

Cuma ERTAŞ

Cevap: 5811 sayılı “Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun” un Geçici 3 ncü maddesi; “Tam mükellefiyete tabi gerçek kişiler ile kurumların 1.5.2009 ile 31.12.2009 tarihleri arasında; a)Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumlara ilişkin iştirak hisselerinin satışından doğan kazançları,…. 28.2.2010 tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmesi kaydıyla gelir veya kurumlar vergisinden müstesnadır.” hükmünü içermektedir. Bu madde hükmüne göre, yurtdışındaki yabancı şirketteki hissenizi(iştirak hissenizi) satmanız ve satıştan elde ettiğiniz kazancı en geç 28 Şubat 2010 tarihine kadar Türkiye’ye getirmeniz halinde, elde ettiğiniz kazanç için vergi ödemezsiniz.

Ana ve baba arasında evlilik bağı olmasa da çocuk ölüm aylığı alır


Soru: Bu arkadaşımız eşinden ayrıldı. Çocuğunun velayeti kendisine verildi. Ayrıldığı eşi vergi muafiyetinden yararlanarak emekli olmuş ( evlilikleri döneminde ). Şimdi sanırım eski eşi ciddi bir hastalığa yakalanmış, tedavi süreci oldukça uzun ve
sonuç alınamama durumu varmış. Eğer boşandığı eşi (Allah geçinden versin) vefat ederse, velayeti kendisinde olmasına rağmen çocuğu annesinin üzerinden 18 yaşına gelene kadar ve üniversite okuduğu sürece maaş alabilir mi? Anne-baba 1 yıl önce boşanmış. Çocuk 9 yaşında, velayeti babasında, anne emekli.

Hayrettin DEMİR

Cevap: Çocuğun ana ve babası arasında evlilik bağı bulunmasa dahi, ana ve babadan birinin ölümü halinde, çocuğa ana veya babasından dolayı ölüm aylığı(yetim aylığı) bağlanabilir. Çocuk, ölüm aylığını 18, lise ve dengi okulda 20, yükseköğrenimde 25 yaşını tamamlayana kadar alabilir. Kız çocukları yaşları ne olursa olsun evlenene kadar ölüm aylığı alabilirler.

Yeni sistemde Tarım Bağ-Kuru sonlandırılmadıkça 4/a lı olunamıyor

Soru: Tarım ürünlerinin ambalajlanması işimizde, kısa süreli olsa da zaman zaman bölge halkından kişiler çalıştırıyoruz. Bu kişileri sigortalı yapıyoruz. Ancak, Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur sigortalılarının internetten girişini yapamıyoruz. Sistem kabul etmiyor. Geçmiş yıllarda bu sorunu yaşamıyorduk. Bağ-Kurluları nasıl sigortalı yapabiliriz?

GÖKÇE

Cevap: Yeni sosyal güvenlik yasasının yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 den önce, Tarım Bağ-Kur sigortalıları, sigortalı olarak çalışmaya başladıklarında Tarım Bağ-Kur sigortası sonlanıyordu. Ancak yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren, Tarım Bağ-Kur sigortası sona erdirilmeden 4/a sigortalısı(eski adıyla SSK lı) olunamıyor. Bundan dolayı eskiden Tarım Bağ-Kur sigortalısını sigortalı yaparken sorun yaşamazken, şimdi sorun yaşıyorsunuz. Aynı şekilde zorunlu Bağ-Kur sigortalısı(esnaf sigortası) olanda, gerek yeni yasadan önce gerekse yeni yasadan sonra Bağ-Kuru devam ettiği sürece sigortalısı olamıyordu. Yeni yasadan önce Bağ-Kur devam ederken sigortalı olsalar bile(yeni sistemde Bağ-Kur sonlandırmadan giriş bildirgesi verilemiyor) SSK ya fuzuli prim ödüyorlardı. Fakat bu durum sizi fazlada ilgilendirmiyor. Çünkü; Ülkemizde sosyal güvenlikte teklik ilkesi geçerli bir kişi aynı zamanda birden fazla statüde sigortalı olamıyor. İşinizde kısa süre çalıştırdığınız 4/b sigortalılarına(eski adıyla ister Bağ-Kurlu, isterse Tarım Bağ-Kurlu olsun) ödediğiniz ücretlerden sigorta primi kesmenize gerek yok.(ücret bordosunda 4/b sigortalısı olduklarından şerhini düşerek, sigorta sicil numaralarını yazarak) Ödediğiniz ücretten sadece Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesintisi yaparsınız. Sorunda kalmaz.

Emekli ve dul aylığı birlikte alınabilir

Soru: Annem, SSK’lı olarak çalışan babamın vefatından sonra, dul ve yetim maaşı almaya başladı. ( 1986 ) daha sonra ki yıllarda annem sigortalı bir işte çalışmaya başladı. (01.09.1994 den itibaren) şu an çalışmasından dolayı kendiside kısmi yaşlılıktan emekli olabilecek durumda. Annem emekli olursa, her iki maaşı da alabilir mi?

Fahrettin GÖZÜYANIK

Cevap: Anneniz kendi çalışmalarından dolayı emekli olarak emekli aylığı almaya başladığında, babanızdan dolayı almakta olduğu ölüm(dul) aylığı kesilmez. Hem kendi aylığını, hem de dul aylığı olmak üzere çift aylık alabilir. Annenizin dul aylığı, ancak evlendiği zaman kesilir. Evlenmediği sürece kesilmez.

Annenizin 3600 günle emekli olması uygun

Soru: Annem 1960 doğumlu. Haziran 1996 ayı itibariyle sigortalı oldu. Toplam 1780 gün prim ödemesi var. İsteğe bağlı sigortasını öderse ne zaman emekli olur?

ENGİN

Cevap: Annenizin durumu, kısmi yaşlılık aylığıyla emekli olmayı avantajlı kılıyor. Anneniz kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. 1820 gün daha prim ödeyerek 1780 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 2018 de 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir. Ancak, 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemesi 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayıldığından, bu şartlarda emekli olabilmesi için; 870 gün daha isteğe bağlı prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkıp, kalan 950 gün prim eksiğiniz sigortalı bir işte çalışarak ödemesi gerek.

Sigortalı olduğunda emekli sandığından aldığınız yetim aylığı kesilmez

Soru: 29 Mart 1961 doğumluyum. 12 Şubat 1980 tarihinden itibaren sigortalı olarak çalışmaya başladım. 30 Nisan 2009 tarihi itibariyle isteğe bağlı prim ödemelerimde dâhil prim ödememi toplam 3695 güne tamamladım ve prim ödemesini kestim. 50 yaşını doldurduğumda emekli olacağımı biliyorum. Şimdi bir şirkette işe başlarsam adıma ödenecek primler 50 yaşında emekli olmama zararı olur mu? Şu anda emekli sandığından babamdan dolayı almakta olduğum yetim maaşı kesilir mi? sağlıktan faydalanmama mani olur mu?

Fulya ERDİNÇ

Cevap: Eski Kanun hükümlerince, yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Bundan sonra prim ödeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 29 Mart 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz. Fazla prim ödenmesinin emekliliğinize zararı olmaz. Çalışmaya başladığınızda, yetim aylığı kesilmez. Ancak, sağlık yardımını kendi sigortanızdan almanız gerekir. Ancak, sağlık yardımları arasında fark kalmadığından bu sorun olmaz.
 

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1781

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Miras kalan hisse senedi hangi değer üstünden beyan edilecek?