Vergi ve prim borcu altında kıvranan esnafa da açılım gerekiyor

 

03.11.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi ve prim borcu altında kıvranan esnafa da açılım gerekiyor

Ekrem Sarısu - 03 Kasım 2009 Salı - Posta

Soru: Kriz nedeniyle vergi ve prim borçlarımızı ödeyemiyoruz. Geçtiğimiz ay yeni bir borç yapılandırılmasından bahsediliyordu. Bu yapılandırma ne oldu? Ne zaman yürürlüğe konacak? Bu konuda bilgi verirseniz, bizi ve bizim bibi milyonlarca borçluyu memnun edersiniz.

Mehmet DURDU

Cevap: Ekonomik kriz sizin gibi pek çok mükellefi vurdu. Vergi borcunu ödeyemeyen esnaf ve tüccar iyi niyetli. Çünkü, vergi beyannamelerini süresi içinde vermiş. Vergisini tahakkuk ettirmiş. Ama nakit sıkıntısından borcunu vadesinde ödeyememiş. Aynı şekilde prim ve hizmet belgesini süresi içinde SGK İl Müdürlüğüne vermiş. Prim borcunu tahakkuk ettirmiş. Ancak süresi içinde prim borcunu ödeyememiş. Gerek vergi, gerekse prim borcunu ödeyemeyen binlerce esnaf, tüccar, sanayici kayıt altında dürüst kişiler. Ödeyemeyeceklerini bile bile vergi ve prim borçlarını kendi elleriyle tahakkuk ettirmişler. Ancak iradeleri dışında yakalandıkları global kriz nedeniyle, nakit darlığına düşmüşler ve borçlarını ödeyemiyorlar. Enflasyon canavarının öldüğü, yılık enflasyonun yüzde 5, 6 civarında hedeflendiği bir ortamda yıllık yüzde 30 oranında uygulanan acımasız gecikme zammı da, borç tutarını sürekli artırarak, ödenecek borçları ödenemeyecek hale getiriyor. Tek suçları kayıt altına girmek olan ve sıkıntıdan kıvranan esnafın borcu, gecikme zammıyla sürekli artıyor. İyi niyetli bu insanlara yardımcı olmak ve yeni bir borç yapılandırması getirmek gerekiyor. Peşin ödeme halinde borcun faizini ve gecikme zammını kaldıran, taksitle ödenmesi halinde borcun gecikme zammı ve vergi cezasını kademeli kaldıran bir borç yapılandırması; hem esnaf, sanatkâr ve borcu olan tüm mükellefleri rahatlatacak. Hem de toplanan vergi ve prim borçlarıyla Hazine rahatlayacaktır.

Son günlerde zaman zaman gündeme gelmesine karşın, henüz ortada borç yapılandırmasına ilişkin somut bir çalışma yok. Herhalde yetkililerimiz başka açılımlar peşinde koşmaktan esnaf ve sanatkârın borç açılımına zaman bulamıyorlar.

Vergi ve ceza veraset ve intikal vergisi matrahından düşülür

Soru: Ölen kişi adına olan vergi borçları ve vergi cezaları veraset ve intikal vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor mu?

Duran KİREÇ

Cevap: Ölen kişi adına olan ödenmeyen vergi borçları ile vergi ziyaı cezasından olan borçları veraset ve intikal vergisi beyannamesi ile beyan edilen ve Veraset ve İntikal Vergisi hesabına esas olan matrahtan düşülür. Ölen adına olan vergi ve vergi cezası borçlarının matrahtan düşülmesi daha az veraset ve intikal vergisi ödeneceği anlamına geliyor.

Kardeşiniz isteğe bağlıya 28 aydan fazla prim ödememesi gerek

Soru: Kız kardeşim 1957 doğumlu. 1985 yılında 180 gün sigortalı çalışmış.2002 Eylül ayından itibaren bugüne kadar isteğe bağlı olarak SSK ya prim ödüyoruz. Ne zaman emekli olur? 1 Ekim 2008 de çıkan yasa bizi etkiler mi? Etkilerse ne şekilde etkiliyor? Ne yapmalıyız?

Yıldız AKSOY

Cevap: Kız kardeşiniz en erken kısmi yaşlılık aylığı(yaş haddinden emeklilik) ile emekli olabilir. Kız kardeşiniz kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. Kardeşiniz 840 gün daha prim ödeyerek 2760 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 2015 de 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir. Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı sigortaya yapılan prim ödemeleri, 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayılıyor. Kardeşiniz bu tarihten itibaren prim ödemesini tamamlayacağı Mart 1012 ayına kadar, isteğe bağlıya 1260 günden az prim ödeyeceğinden, belirttiğimiz şartlarla SSK dan emekli olabilir. Ancak 1 Kasım 2009 dan itibaren 28 aydan(840 günden) fazla prim öderse, Bağ-Kur şartlarına tabi olur ve emekli olabilmesi için en az 7200 gün prim ödemek zorunda kalabilir.

Üç taksit ödenmediğinde yapılandırma bozuluyor

Soru: Bağ-Kur borcumu taksitlendirdim. 30 ay ödedim. Fakat daha ödeyemedim. Tekrar ödemek için müracaat ettim. 7000 TL asıl borç 22.900 TL faiz ile birlikte 29.936 TL borç çıkarıldı bu kadar faiz biraz insafsız değil mi? İtiraz hakkım yok diyorlar. Bu doğru mu?

Döne ÇİFTÇİ

Cevap: Prim borçlarını yeniden yapılandıranlar, bir takvim yılı içinde üç taksit veya cari yıl primleri bir takvim yılı içinde üç defa ödemediği takdirde yapılandırma bozuluyor. Ve yapılandırmanın avantajları ortadan kalkıyor. Sorunuzdan 30 taksit ödedikten sonra 7.000 TL borcunuz kaldığı noktada taksitlerinizi ödeyemediğiniz anlaşılıyor. Hesaplanan gecikme zammı kalan 7.000 TL lik taksitinize ait değil. Yapılandırdığınız tüm borcunuza ait. Yapılandırma olmamış gibi tüm prim borcunuz için hesaplanan gecikme zammıdır. Yapılandırma bozulduğundan, ödemiş olduğunuz taksitler sanki hiç yapılandırma yapılmammış gibi toplam prim borcunuzdan düşülüyor. Maalesef bu uygulama yasadan kaynaklanıyor. Ortada itiraz edilecek bir işlem yok. Ancak, devletin prim ve vergi alacağı 100 milyar TL yi aştı. Kriz nedeniyle kimse borcunu ödeyemiyor. Kesin olmamakla birlikte önümüzdeki aylarda yeni bir yapılandırma düzenlemesi olabilir. Mali durumunuz müsaitse borcunuzu ödeyip kurtulun. Mali gücünüz yoksa, yapılandırmayı beklemekten başka çareniz yok.

İsteğe Bağlıya aylık 221.76 dan az prim ödenemiyor


Soru: 1 Aralık 1965 doğumluyum bayanım.21 Mart 1990 tarihinde Bağ-Kur sigortalısı oldum. Bağ-Kura 10 yıl 5 ay prim ödemem var. En erken nasıl emekli olabilirim? İsteğe bağlıya aylık en az kaç lira prim ödeniyor?

S.G.

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 20 tam yıl(7200 gün) prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 9 yıl 7 ay daha prim ödeyerek, 10 yıl 5 ay olan prim ödemenizi 20 tam yıla tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(Ara vermeden prim öderseniz Haziran 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz.) İsteğe bağlıya aylık en az 221.76 TL prim ödenmesi gerekiyor.

Anneniz 28 ay isteğe bağlı 349 gün çalışarak prim ödemeli

Soru: Annem 1961 doğumlu.1978 den SSK girişi var.1 Ekim 2008 tarihine kadar 2021 gün SSK isteğe bağlı ödenmiştir.1 Ekim 2008 – 31 Ekim 2009 4/b sigortalısı( Bağ-Kurlu) olup 390 gün ödenmiştir.Annemi 3600 günden emekli yapmamız için, 4/b sigortasına prim ödemesini 1100 güne tamamlayıp, geri kalan kısmı SSK dan çalışarak ödenirse, SSK dan emekli olunabilir mi?

Mahmut BACACI

Cevap: Anneniz kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve doğum tarihi 23 Mayıs 1961 ve öncesi bir tarihse 57, sonrası bir tarihse 58 yaş şartlarına tabi. Annenizin bu şartlarda emekli olabilmesi için; 28 ay(840 gün) daha isteğe bağlı prim ödedikten sonra, isteğe bağlıdan çıkıp, kalan 349 gün prim eksiğinizi sigortalı bir işte çalışarak ödemesi halinde 57(veya 58) yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir.

2450 gün daha prim ödeyip 51 yaşı bekleyeceksiniz


Soru: 12 Nisan 1967 doğumluyum. 1 Aralık 1988 tarihinde ilk defa sigortalı oldum. Şuan 3000 prim ödemem var. Hala çalışmaktayım. Ne zaman emekli olurum?

Halil FERAH

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 2450 gün daha prim ödeyerek 3000 gün olan prim ödemenizi 5450 güne tamamlamanız şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 12 Nisan 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 853

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi ve prim borcu altında kıvranan esnafa da açılım gerekiyor