Baz istasyon kirası beyan eden vergi ödemez vergi iadesi alır

 

01.11.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Baz istasyon kirası beyan eden vergi ödemez vergi iadesi alır

Ekrem Sarısu - 01 Kasım 2009 Pazar - Posta

Soru: Binalara takılan baz istasyonlar nedeniyle Maliyenin denetim yapacağı ve Baz istasyonlar nedeniyle daire sahiplerinde vergi alınacağı diğer gazetelerde olduğu gibi sizin gazetenizde de yer aldı. 24 daireli bir apartmanımıza 2008 de baz istasyon kuruldu. Baz istasyon için her yıl 24.000 TL almak için anlaşma yaptık. İki yıldan beride bu parayı alıyoruz. Parayı kat maliklerine paylaştırıyor ve kat maliki adına apartmanın ortak genel giderlerinde kullanıyoruz. Bu durumda kat sahipleri vergi mi ödeyecek? 2008 yılı için vergi ödemedik. Bu durumda 2008 den dolayı cezalı duruma mı düştük?

M. Aysel

Cevap: GSM’ lerin(Cep telefonu operatörleri) binalara kurdukları baz istasyonlar nedeniyle binaya ödedikleri kira bedellerinin, vergi dairesine beyan ederek vergisini ödemeyen daire sahiplerinin Maliyece tespit edilerek, ceza kesileceği yönünde basında çeşitli haberler yer aldı. Maalesef bu haberlerinin tamamına yakını yanlış. Çünkü, baz istasyon nedeniyle alınan kiraların beyan edilmediğinden dolayı ceza kesilecek kat maliki hemen hemen çıkmaz. Çünkü; baz istasyon nedeniyle binaya ödenen kira, işyeri kira geliri niteliğinde. GSM operatörü baz istasyonu kirasının binaya öderken, yüzde 20 oranında gelir vergisi stopajı(kesintisi) yapması ve kalanını binaya ödemesi gerekiyor. GSM şirketi vergi kesintisini yapmamışsa bundan binanın sorumluluğu yok. Vergi kesilmemesi nedeniyle cezalı verginin GSM operatöründen aranması gerekir. Baz istasyon kirasını alan bina, bunu kat maliklerine paylaştırır. Kat malikleri de beyan haddini aşan tutarda baz istasyonu kirası almışsa bunu beyan etmesi gerekir. Ancak iş yeri kira geliri, gelir vergisi stopajına(kesinti) tabi tutulduğundan, beyan haddi yüksek. 2009 da 22.000 TL nin(binanın değil her daire sahibinin aldığı kira tutarı) üstünde baz istasyon kirası alan kat maliki varsa, bu kirayı 25 Mart 2010 tarihi mesai saati sonuna kadar vergi dairesine işyeri kirası olarak beyan edecek. Ancak beyan vergi ödeyeceği anlamına da gelmiyor. Çünkü; 2009 da beyan edilen ve tutarı 95.600 TL ye kadar olan işyeri kiraları için vergi ödenmediği gibi tam tersi vergi iadesi alınacak. İade gelir vergisi kesintisinin brüt kira üstünden yapılmasına karsın, beyanda verginin kira gelirinden yüzde 25 götürü gider düştükten sonra kalan kiranı safi tutarı üstünden hesaplanması ve hesaplanan vergiden kesinti yoluyla ödenen verginin mahsubundan kaynaklanıyor. Sonuç olarak, işyeri kira gelirinde 2008 de beyan haddi 19.800 TL, 2009 da ise 22.000 TL olduğundan, daire başına yıllık 2.000 TL baz istasyon kirası alan kat maliklerinizin bu kirayı beyan etmesi ve vergi ödemesi gerekmediği gibi, maliyede ceza yazamaz. Rahat olun.

Evinde yaptığı turşu, tarhana vb. satan kadın vergi ödemez

Soru: Evinde yaptığı turşu, tarhana, sebze ve meyve kurusu vb. gıda maddelerini konu komşu ve tanıdıklarına sürekli olarak satan ev kadınının gelir vergisi ödemesi gerekiyor mu?

SAMİYE

Cevap: Mutfak robotu vb. makine ve alet hariç olmak üzere muharrik kuvvet(makine) kullanmadan ve dışarıdan işçi almadan evinde ürettiği mantı, turşu, tarhana, erişte, gibi ürünleri işyeri açmaksızın satan ev kadınları, vergiden muaf esnaf olarak gelir vergisinden müstesna tutulduklarından, elde ettikleri kazanç üzerinden gelir vergisi ödemeleri gerekmiyor.

Eş ve anneden dolayı çift aylık alamazsınız

Soru: Ben ölen SSK'lı eşimden dul aylığı almaktayım. Bağ-Kur emeklisi olan annemden yetim aylığı alabilir miyim? Bu konuda çok fazla görüş var. Kimi ikisi üzerinden de aylık alabileceğimi söylüyor, kimide sadece birinden aylık alabileceğimi belirtiyor. Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim.

Özgür İLHAN

Cevap: SSK dan eşinizden dolayı dul aylığı aldığınızdan Bağ-Kurdan annenizden dolayı yetim aylığı alamazsınız. Ancak, iki aylıktan tercih ettiğinizi alabilirsiniz. İyi aylığı tutar olarak karşılaştırın, hangisi yüksekse onun bağlanmasını talep edin.

Ödenmeyen izin parası için şikâyet ve dava açma hakkını kullanabilirsiniz

Soru: 14 Nisan 2008 de belediyeden emekli oldum. Belediyeden 5 aylık kullanmadığım izin paramı alamıyorum. Beni oyalıyorlar. Belediyeyi mahkemeye vermem için avukat mı tutmalıyım? Ayrıca elimde bir belgem yok. İzinlerimi kullanmadığıma dair. Birde emeklilerin maaşları düzenlenecekmiş. 5800 gün üzerinden emekli oldum. 670 TL maaş almaktayım. Maaş artışı bize de yansır mı?

Mehmet DURAN/Samsun

Cevap: Emekli olurken işveren; çalışma süresi içinde kullanılmayan yıllık izinlerin tamamının parasını ödemesi gerekir. Öncelikle noter kanalıyla belediyeye ihtar çekerek, belirleyeceğiniz süre içinde(15 gün 20 gün gibi) izin paranızın ödenmesini, aksi takdirde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına şikayette bulunacağınızı ve İş Mahkemesine dava açacağınızı bildirin. İhtar üzerinde ödemezlerse, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Samsun Bölge Çalışma Müdürlüğüne yazılı olarak başvurarak, durumu anlatın ve izin paranızın ödenmesinin sağlanmasını talep edin. İş müfettişleri adı geçen belediyede teftiş yaparak, izin paranızın ödenmesi yönünde denetim yapar ve denetim sonucunu size de bildirirler. İzin paranızı ödemedikleri takdir de İdari para cezası kesileceğinden, muhtemelen teftişten sonra izin paranızı öderler. Şayet teftişten sonrada izin paranızı ödemezlerse, bu kez İş Mahkemesine dava açarak, izin paranızı kanuni faiziyle birlikte yargı yoluyla alırsınız.

Son bir yılla emekli aylığı yükseltilmez

Soru: Emeklilik tarihim 3 Mart 2013 dür. 11 yıl bankacılık yaptıktan sonra 1999 da işten ayrıldım. 2006 dan itibaren isteğe bağlı prim ödemekteyim. Prim ödememin bitmesine 1 yıl kaldı? Son 1 yılda ne şekilde prim ödersem ileride alacağım maaşımı arttırmış olurum?

Tülay TORLAKOĞLU

Cevap: Emekli aylığını tüm çalışma süresinde ödenen prime esas kazanç tutarı ile, prim ödeme gün sayısı belirliyor. Son bir yılda ödeyeceğiniz yüksek prim, emekli aylığı hesabına esas ortalama aylık kazanç tutarınızı yükseltemeyeceğinden, eskiden ne kadar prim ödüyorsanız aynı şekilde prim ödemeye devam edin.

Yaş haddinden 58 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Nisan 1956 doğumluyum. 21 Aralık 1991 tarihinden itibaren sigortalı olarak çalışmaya başladım. 5013 gün prim ödemem var. Yaş haddinden veya malulen ne zaman emekli olabilir miyim?

Sefer COŞGUN

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 58 yaşınızı dolduracağınız 1 Nisan 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz. Çalışma gücünüzün en az yüzde 60 şını kaybettiğiniz, 10 yıl sigortalılık süreniz ve 1800 gün prim ödemeniz olduğundan malulen emekli olabilirisiniz.

58 yaşından önce emekli olmanız mümkün değil

Soru: 1 Ocak 1975 doğumluyum. sigortaya girişim 28 Ağustos 2000 tarihinde sigortalı olarak bir ay çalıştım.7 yıldır Bağ-Kurlu olarak pirim yatırıyorum. Ne zaman ve hangi kurumdan çabuk emekli olurum?

Melike Melik

Soru: Gerek 4/a sigortasında(eski adıyla SSK), gerekse 4/b sigortasında(eski adıyla Bağ-Kur) emekli olacağınız yaş haddi 58 dir. Bağ-Kura 7200 gün, SSK ya 7000 gün prim ödemeniz gerekir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1421

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Baz istasyon kirası beyan eden vergi ödemez vergi iadesi alır