Peşin kiranın tamamı için tek fatura düzenlenirse KDV de hesaplanır

 

12.11.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Peşin kiranın tamamı için tek fatura düzenlenirse KDV de hesaplanır

Ekrem Sarısu - 12 Kasım 2009 Perşembe - Posta

Soru: Şirketimize ait işyerini kiraya veriyoruz. 3 yıllık kirasını peşsin alacağız. Fatura düzenlerken KDV sini nasıl hesaplayacağız? Peşin aldığımız kira bedelinin tamamı için mi? Yoksa yıllık mı?

Baha BAYRAMOĞLU

Cevap: İşyeri olarak kiraya verdiğiniz şirketinize ait gayrimenkulden alacağınız üç yıllık peşin kira bedeli için KDV tahakkuku, fatura düzenleme şeklinize bağlı. Şayet üç yıllık peşin aldığınız kiranın tamamı için fatura düzenlerseniz doğal olarak üç yıllık kira tutarının tamamı için KDV hesaplamanız lazım. Ancak, üç yıllık kira bedeline tek fatura düzenlemez(aldığınız kira bedelini avans olarak hesaplarınıza intikal ettirir) ve kira faturasını aylık düzenlerseniz (işleyen her ay için olmak üzere 36 fatura) KDV yi de doğal olarak aylık hesaplar ve KDV yükünü gelecekteki 36 aya paylaştırmış olursunuz.

Tapu Harcını pişmanlıkla ödeyebilirsiniz


Soru: Üç ay önce dairemi, banka kredisi kullanan bir arkadaşıma sattım. Satışta tapu harcını hem ben hem de alıcı emlak vergi değeri(24.000 TL) üstünden ödedim. Emlak değeri üstünden harç ödemenin sona erdiği ve tapu harcının gerçek alım satım bedeli üstünden ödenmesi gerektiği belirten yazınızı okuduğumda, harcı yanlış ödediğimi anladım. Çünkü, daireyi banka kredisiyle 130.000 TL satmıştım. Bu durumda cezalı duruma düşmemek için, yaptığımız hatayı nasıl düzeltebiliriz?

MUZAFFER

Cevap: Tapu Harcı, emlak vergi değerinden az olmamak üzere gerçek alım satım bedeli üstünden ödenmesi gerekiyor. Tapu harcını dairenin satış bedeli olan 130.000 TL üstünden ödemeniz gerekiyordu. Daire alıcısı banka kredisi kullandığından, muhtemelen kullandığı kredi banka hesabınıza aktarılmıştır. Maliye eksik harç ödediğinizi banka kayıtlarından kısa sürede tespit edebilir. Maliye tespit etmeden, bir pişmanlık dilekçesi ile harç ödediğiniz vergi dairesine başvurarak, yanlışlıkla eksik ödediğiniz harcı ödemek istediğinizi belirtin. Hesaplanan harç tutarını pişmanlık zammıyla birlikte ödemeniz halinde problem kalmaz. Tabi daireyi alanında aynı yolla, eksik harcı ödemesinde fayda var.

Girişiniz bildirilmemişse hakkınız zamanaşımına uğramış

Soru: 20 Ocak 1966 doğumluyum. 1979 da SSK ya giriş yaptım. Ama benim SSK günlerim 1984 den bu yana görünüyor. 1979 la 1984 olan zaman görünmüyor. Görünmeyen günlerimi nasıl bulabilirim?

Cengiz YILMAZ

Cevap: Çıraklık ve stajyerlik döneminde yapılan sigortada, kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına prim yatmadığından gün görünmez. Ve emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Bu dönemde alınan sigorta kartı ve sicil numarası emekli olana kadar kullanılır. Şayet 1979-1984 arasında çırak ve stajyer değilseniz, ya işveren çalışmalarınızı kuruma bildirmedi. Ya da kurumda bir hata var. Bunu işverenden başlamak üzere araştırmanız gerekiyor. İşveren çalışmalarını bildirmişse evrakların bir örneğini alarak kuruma başvuru yapın. Şayet işveren kuruma giriş bildirgenizi göndermiş çalışma günlerinizi bildirmemişse, İş Mahkemesine Hizmet tespit davası açarak günlerinizi yargı yoluyla kazanmaya çalışın. İşveren hem girişinizi hem de günlerinizi bildirmemişse işten ayrıldıktan sonra 5 yıl içinde dava açmadığınızdan, hakkınız zamanaşımına uğramış olduğundan dava yoluyla da gün kazanamazsınız

Eşiniz son yedi yılda SSK ya Bağ-Kurdan fazla prim ödemeli

Soru: Eşim 1 Ocak 1960 doğumlu ve sigorta başlangıç tarihi 1989 dur. 1200 gün prim ödedikten sonra Bağ-Kurlu olarak 1170 günde Bağ-Kura prim ödedik. Sonrasında ise isteğe bağlı sigortaya 8 ay prim ödedik. İsteğe bağlı sigorta, Bağ-Kura çevrilmiş. Ve 14 aydır da ödüyoruz. Sigortadan emekli olabilmek için 3600 günü tamamlama ve yaş haddinden emeklilik için son 3.5 sene SSK ödeme şartı bulunuyor mu?

Öner YILDIZ

Cevap: Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunuyor. Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayılıyor. Bu açıdan 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren son yedi yılında isteğe bağlıya 1260 gün(3.5 yıl) ve daha fazla prim ödeyenler Bağ-Kur şartlarıyla emekli olmak zorunda kalacaklar. Eşiniz SSK dan yaş haddinden emekli olmak için son yedi yılda SSK ya Bağ-Kurdan fazla prim ödemesi gerekiyor. Eşiniz isteğe bağlıdan çıkıp, sigortalı bir işte çalışarak 1020 gün prim ödemesi halinde, son yedi yılda SSK ya fazla prim ödemiş olur ve 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak, 58 yaşını dolduracağı 1 Ocak 2018 tarihinde emekli olabilir.

Kendi isteğinizle kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz

Soru: İki sorum olacak: 1- 10 Ağustos 1970 Doğumluyum. 1989 yılı sigorta başlangıcım. Ne zaman emekli olabilirim? 2- 1995'den beri aynı işyerinde çalışıyorum. 6138 iş günü primim oldu. İş yerinden kendim ayrılırsam Kıdem Tazminatı alabilir miyim?

Vehbi LAFCI

Cevap:1) Emekli olmak için; sigorta başlangıç tarihiniz 23 Kasım 1989 ve öncesi bir tarihse 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş, sonrası bir tarihse 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabiisiniz. Prim ödemdeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 51(Veya 52 ) yaşınızı dolduracağız tarihte emekli olabilirsiniz.

2) 15 yıl sigortalılık süreniz ve 3600 günden fazla prim ödemeniz olup emekli aylığı bağlanması için yaş haddinin dolmasını beklediğinizden, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğünden kıdem tazminatı alabilir yazısı alarak işverene ibraz etmek suretiyle, kıdem tazminatını alarak işinizden ayrılabilirsiniz.

Primin son 3.5 yılını çalışarak ödemelisiniz

Soru: 1985 sigortalı çalışmaya başlandım. Ara verip 2001 de isteğe bağlı prim ödemeye başladım. Emekli olmak için kaç yılım kaldı. Bağ-Kurdan emekli olmak istemiyorum. Emekliliğime kaç yıl kala sigortalı işe geçmem lazım? Ve kaç yıl çalışmam lazım?

Mualla BAŞARAN

Cevap: Sigorta başlangıcınızı, isteğe bağlı prim ödemeye başladığınız tarihi yıl olarak vermiş, doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Sorunuzu varsayımlı olarak cevaplandırıyoruz. 24 Mayıs 1985 ve sonraki bir tarihte sigortalı olarak çalışmaya başlamışsanız emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 42 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizin son 1260 gününü(3.5 yıl) sigortalı bir işte çalışarak ödemeniz halinde, Bağ-Kura tabi olmadan belirttiğimiz üç şartı birlikte yerine getireceğiniz tarihte emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1619

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Peşin kiranın tamamı için tek fatura düzenlenirse KDV de hesaplanır