Daire alan personele yapılan yardım gider yazılamaz

 

08.11.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Daire alan personele yapılan yardım gider yazılamaz

Ekrem Sarısu - 08 Kasım 2009 Pazar - Posta

Soru: İşyerimizde eski çalışan personelimiz yeni bir daire alıyor. Yıllardan beri çalışmalarına karşılık olmak üzere, kendisine bir miktar maddi katkıda bulunmak istiyoruz. Ailesine bir miktar maddi yardımda bulunmak istiyoruz. Bu yardımı defterlerimize gider yazarak kazancımızdan düşebilir miyiz?

Şükrü TEMEL

Cevap: Vergilendirilecek safi kazancın tespitinde, ticari kazançtan indirilecek giderleri belirleyen Gelir Vergisi kanunun 40 ncı maddesinde sayılan giderler arasında yer almadığından, işletmenizde çalışın kişiye daire alırken yapacağınız maddi katkıyı defterlerinize gider yazarak ticari kazancınızdan düşmeniz mümkün değil. Ancak, ücret olarak yasal kesintilere(vergi ve prim gibi) tabi tutmak şartıyla gider yazabileceğinize de hiç şüphe yok.

Konut kooperatifinin üyesine konut teslimi KDV ye tabi tutuldu

Soru: Konut yapı kooperatiflere KDV geldiği söyleniyor. Daha önce kooperatifler KDV ye tabi değildi? Şimdi konut yapı kooperatifi üyeleri de, müteahhitten daire alanlar gibi yüzde 18 KDV mi ödeyecek?

Şehmuz AKİPEK

Cevap: 3 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 5904 sayılı Gelir Vergisi Kanunun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile, kooperatiflerin üyelerine konut teslimindeki KDV istisnası kaldırıldı. Bu tarihten itibaren kooperatiflerin üyelerine konut teslimleri KDV ye tabi tutulacak. KDV oranı dairenin büyüklüğüne göre değişiyor. 150 m2 ye kadar olan konutlarda “yüzde 1”, 150 m2 nin üstündeki konutlar da ise “yüzde 18” KDV ödenecek. Yasanın Remi Gazetede yayımlandığı 3 Temmuz 2009 tarihinden sonra inşaat ruhsatı alan kooperatiflerin üyeleri bu kapsamda KDV ödeyecekler. Ancak; 3 Temmuz 2009 tarihinden önce inşaat ruhsatı alan kooperatifler(ruhsatIN kooperatif adına olması şartıyla), eski yasaya tabi olacak ve üyelerine konut tesliminde KDV ödemeyecekler.(KDV.Md.17/4-k)

Amatör futbolcunun sigortalanma zorunluluğu yok

Soru: 1996 Yılında lisanlı olarak amatör futbol oynadım. Lisanlı olan sporculara sigorta girişi yapılmalı mıdır? Oynadığımız kulüpte sigorta girişi yapılmadı. Yapılması gerekti ise şu anda ne yapabilirim?

Emrah/ADANA

Cevap: Futbol federasyonuna bağlı herhangi bir faaliyete katılması ile ilgili zorunlu giderler dışında herhangi bir ücret almayan futbolcular, “amatör futbolcu” olarak kabul edilmektedir. Bir futbol müsabakası ile ilgili olarak gerçekleşen konaklama, malzeme ve antrenman giderlerinin karşılanması futbolcunun amatör statüsünü bozmuyor Sonuç olarak amatör sporcu, ücret almadığı için sigortalanma mecburiyeti yok. Ancak, 1 Ekim 2008 den önceki eski uygulamada isteyen kulüpler, topluluk sigortası yoluyla amatör sporcularının sigortalayabiliyorlardı. Mecburiyet olmadığından oynadığınız kulübün, topluluk sigortası yapmadığı anlaşılıyor. Bugün için, 1996 da amatör futbolculuğundan dolayı sigortalanma şansınız yok. Ayrıca sigortaya işe girişi bildirilmeyenlerden, işten ayrıldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde dava açmayanların hakları zamanaşımına uğramaktadır. Bir an için sigortalanma hakkınız olduğunuzu varsaysak biler, 1996 dan itibaren 5 yıllık süreyi geçirmiş olduğunuzdan bugün için, dava açma hakkınız zamanaşımına uğramış durumda.

Yönetim planında düzenlemeye yoksa genel hükümlere göre gündem değiştirilebilir

Soru: Site veya apartman yönetimi toplantılarında, gündem maddeleri değiştirilebilir mi? Veya gündeme ekleme yapılabilir mi? Bunun şartları nedir. Kat mülkiyeti kanununda yeri var mı? Bilgilendirmenizi rica ederim.

Şerif AKKAYA

Cevap: Apartman yönetim planında günden belirlenmesi, gündemin değiştirilmesi hususunda özel düzenleme varsa, bu düzenlemeye göre işlem yapılır. Şayet yönetim planında, gündemin oluşturulmasına ilişkin düzenleme yoksa genel hükümlere göre işlem yapmak gerekiyor. Apartman Kat malikleri toplantısı ilk seferde, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak yarıdan fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir. İlk toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamazsa, ikinci toplantı 15 gün sonra çoğunluk aranmadan yapılır. Bu toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğudur. Yapılan kat malikleri toplantılarında karar nisap sayısının oyuyla her zaman gündem değiştirilebilir. Gündeme yeni madde eklenebilir.

SGK da genelge göre iş yapma alışkanlığı var


Soru: Sorum annemle ilgili. S0syal Güvenlik Kurumu(SGK) İl Müdürlüğüne annemin doğum borçlanması için başvurduk. 300 gün içinde doğum olmadığı gerekçesi ile borçlanma yaptırmadılar. Bizde iş mahkemesine dava açtık. Acaba dava ne zaman sonuçlanır? Davayı kazanacağımızı düşünmekteyiz. Dava ne kadar sürer ve bu konudaki görüşünüzü alabilir miyim?

Murat RERZİOĞLU

Cevap: Türkiye bir hukuk Devletidir. Önemli olan yasadır. Yasada açık hüküm olduğu yerde, yönetmenlik, tebliğ, genelgeye göre iş yapılamaz. Maalesef SGK da öteden beri genelgeyle iş yapma alışkanlığı yerleşmiş. Ortada yasanın açık hükmü varken, aynı konuda genelgeyle yeni şartlar oluşturulması ve yasa yerine genelgeye göre iş yapılması yaygın. Yeni getirilen doğum borçlanması uygulamasında, yasa hükmünde 300 gün şartı yok. Ancak genelge ile işten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapma şartı getirdiler. Ve işten ayrıldığı tarihten itibaren 300 gün içinde doğum yapmayan kadın sigortalının borçlanmasına izin vermiyorlar. Davayı kazanarak borçlanma hakkı alacağınız kanısındayız. Davanın ne zaman biteceği, davanıza bakacak İş Mahkemesinin iş yüküyle ilgili bir husustur. Şayet mahkemenin iş yükü fazla değilse kısa sürede davanız sonuçlanabilir.

Prim borcunuzun silinmesi emekliliğinizi etkilemez

Soru: 1 Temmuz 1961 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Ocak 1984 dir. Bağ-Kura 24 yıl, 9 ay sigortalılık sürem görünüyor. 121 ay olan prim borcumu sildirmek için başvuruda bulundum. Herhalde borcum silinecek. Şu anda SSK lı olarak çalışmaktayım. SSK ya 662 gün prim ödemem oldu. Prim borcum silindikten sonra tam olarak ne zaman emekli olurum?

Ali ERDEM

Cevap: Bağ-Kura olan 121 ay prim borcunuz silindikten sonra, 5280 gününüz kalıyor. 121 ay prim borcunuzun silinmesi emekliliğinize olumsuz yansımaz. Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödendiğinden SSK lı olarak çalışarak 598 gün daha prim ödeyerek, 662 gün olan prim ödemenizi 1260 güne tamamladığınız tarihte, 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olarak emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz Temmuz 2011 ayında)

Eşiniz adına tarla alarak daha az prim ödeyemezsiniz

Soru: Eşim 1 Ocak 2006 dan itibaren 3 sene isteğe bağlı Bağ-Kurlu idi. 31 Aralık 2008 den itibaren ödediğiniz prim sağlık primi ile beraber 100 TL den 225 TL ye prim çıkınca, eşimin sigortasını dondurduk. Acaba eşimin üzerine tarla alıp tarım sigortası yaptırırsak, sağlık primi olmadan daha az prim ödeyebilir miyiz?

Özkan ÇAĞLAR

Cevap: Yeni yasaya göre tarım Bağ-Kuru ile esnaf Bağ-Kuru ayırımı sona erdi. Kendi nam ve hesabına serbest iş yapan esnafta, tarım da kendi nam ve hesabına çalışanda 4/b sigortalısı(eski adıyla Bağ-Kur) olmak zorunda. 4/b sigortalıları da genel sağlık sigortalısı olmak zorundalar. Sonuç olarak eşinizi adına tarla alarak, tarımdan dolayı 4/b sigortalısı olup, daha az prim ödemeniz mümkün değil.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 819

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Daire alan personele yapılan yardım gider yazılamaz