Gecikme zammı düşürülüyor

 

18.11.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Gecikme zammı düşürülüyor

Ekrem Sarısu - 18 Kasım 2009 Çarşamba -  Posta

Soru: Devlet geç ödenen vergiler için aylık yüzde 2.5 yıllık yüzde 30 gecikme zammı tahakkuk ettiriyor. Yani yıllık yüzde 30 fark uyguluyor. Ancak, kendisi enflasyon düştü gerekçesiyle, emekliye, işçi ve memura yıllık yüzde 4, 5 zam yapıyor. Bu nasıl iş? Alırken zam oranı yüzde 30, verilen yüzde 4, yüzde 5. Haksız alınan gecikme zammının iptali için dava açmamız mümkün mü?

Ufuk SÖZCÜOĞLU

Cevap: Eleştirilerinizde çok haklısınız. Vergi kanunlarının başarılı olması için, günün ekonomik ve teknolojik şartlarını kavraması gerekir. Gecikme zammı oranının günün ekonomik koşullarını kavradığından söz etmek mümkün değil. Gecikme zammı oranı, öteden beri hep yüksek uygulana gelmiştir. En son 21 Nisan 2006 tarihinde değiştirilmiş ve aylık yüzde 3 olan oran yüzde 2.5 a çekilmiş olup, bu tarihten beride aylık yüzde 2.5, yıllık yüzde 30 olarak uygulanmaktadır. Sorunda da belirttiğiniz gibi, Devlet gecikme için yıllık yüzde 30 zam isterken, kendisi düşük enflasyon gerekçe gösterip, emekliye, işçiye, memura yüzde 4, yüzde 5 yıllık zam vermesi, gerek iç borçlanma senetlerine, gerekse banka mevduat hesaplarına yıllık yüzde 6, 7 faiz ödenmesi, kamu vicdanını sızlatmaktadır. Ancak, bu durumun farkına varan yetkililer, gecikme zammı oranını düşürmek için çalışma başlatmış bulunuyorlar. Önümüzdeki günlerde ağır, haksız, adaletsiz ve vadesinde ödenmeyen vergileri daha da ödenmez hale getiren gecikme zammı oranının düşürülmesini bekliyoruz. Bu açıdan davaya gerek yok. Zaten, gecikme zammı oranının iptali veya düşürülmesi için dava açma hakkınız da yok. Ancak, bir vergi davasında gecikme zammı oranının Anayasaya aykırılığı iddia edilebilir. Mahkeme iddiayı haklı bulursa, olayı Anayasa Mahkemesine taşır. Zor, uzun ve garantisi olmayan bir süreç.

Pişmanlıkla beyanda usulsüzlük cezası kesilecek haller

Soru: Ağustos ayına ait KDV beyannamemizi zuhulen vermediğimizi fark ettik. Ağustos 2009 ayı KDV beyannamemizi pişmanlık dilekçesiyle beyan ettiğimizde pişmanlık zammı dışında kesilecek bir ceza var mı?

Suavi PEKEN

Cevap: Pişmanlıkla beyanda vergi ziyaı cezası kesilmiyor. Ödenecek vergiye geç ödeme süresine bağlı olarak pişmanlık zammı hesaplanıyor. Ayrıca, beyanname kanuni süresi içinde verilmemiş olduğundan, usulsüzlük cezası kesiliyor(Süresinde verilip, daha sonra beyan edilen vergi matrahı pişmanlıkla artırılırsa usulsüzlük cezası kesilmez). Ağustos 2009 ayı KDV beyannamesini pişmanlıkla verdiğinizde, ödenecek vergiye pişmanlık zammı hesaplanacak. Ayrıca usulsüzlük cezası kesilecektir.

Anayasa mahkemesi emekli ikramiyesi alamayanları sevindirdi


Soru: Müstafi subayım. SSK ya 23 ay isteğe bağlı prim yatırıp, Mart 2003 ayında Emekli Sandığından emekli oldum. Ancak emekli ikramiyesi alamadım. İkramiyelerin ödenmesine mahkeme kararı ile yol açılmış olduğunu duydum. Bu durumda emekli ikramiyemi almak için, ne zaman nereye başvuruda bulunmam gerekiyor?

Soner TEKİNAY

Cevap: Çalışılan son kurumun, Emekli Sandığına tabi olmaması nedeniyle, sizin gibi emekli ikramiyesini alamadan emekli olan çok kişi var. Emekli ikramiyesi almadan emekli olunmasına yol açan, 2829 sayılı yasanının 12 nci maddesi, Anayasa Mahkemesinin 5 Haziran 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, 5 Şubat 2009 tarih ve E.2005/40, K.2009/ 17 sayılı kararı ile iptal edildi. Ancak Karar resmi gazetede yayımlandığı 5 Haziran 2009 dan itibaren bir yıl sonra, (5 Haziran 2010 da) yürürlüğe girecek. Anayasa Mahkemesi Kararları; yasama, yürütme ve yargı organları için bağlayıcı nitelikte olduğundan, bu karardan önce açılmış bulunan ve henüz sonuçlanmamış olan tüm davalar, söz konusu karar doğrultusunda sonuçlandırılmaktadır. Bugün için bu kararlardan yararlanacak bir durumunuz yok. Ya emekli Sandığından Emekli ikramiyenizi talep edecek ve ret dediklerin de dava açacaksınız. Ya da 5 Haziran 2010 tarihine kadar iptal edilen hüküm yerine yapılacak yasal düzenlemeyi bekleyeceksiniz.

Süresini dolduran memur ayrılıp yaşın dolmasını çalışmadan bekleyebilir

Soru: Doğum Tarihim 1 Ocak 1967, SSK Giriş tarihim 1 Ocak 1987 olup 120 Gün prim ödemem var. Emekli Sandığına Giriş tarihim 1 Ekim 1987 Ne Zaman Emekli Olabilirim? Ve Mayıs 1987 den Ekim 1987 e Kadar olan 5 ayı borçlanarak Ödeme Şansım Var Mı?

Ayten BULAMACI

Cevap: Geçmişteki primi ödenmemiş boş günler borçlanılarak kazanılamıyor. 1987 deki 5 ayı borçlanamazsınız. Ayrıca borçlanmaya ihtiyacınızda yok. Çünkü; emekli olmak için; 20 tam yıl fiili hizmet süresi ve 5225 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabisiniz. 20 yıllık fiili hizmet süreniz olduğundan, 44 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ayrıca, emeklilik için aranan fiili hizmet sürenizi doldurduğunuzdan isterseniz işinizden ayrılabilir, emekli olacağınız yaş haddinin dolmasını çalışmadan bekleyebilirsiniz. Bu durumda emekli aylığınız 1 Ocak 2011 de bağlanır. Emekli ikramiyeniz de bu tarihte alabilirsiniz.

Emekli olmak için; süre, prim ve yaş şartlarının birlikte sağlanması gerekiyor


Soru: 5 Mart 1961 doğumluyum. 6 Ocak 1993 tarihinde sigorta başlangıcım var. Toplam 5000 gün prim ödemem var. Askerlik süremi borçlansam emekli olabilir miyim? 25 yılı doldurmak zorunda mıyım?

Sinan BOZKURT

Cevap: Askerliğinizi borçlanarak emekli olmazsınız. Çünkü emekli olmak için prim ödemesinin yanında yaş ve 25 yıllık sigortalılık süresinin de yerine getirilmesi gerekiyor. Sorunuzdan sigorta başlangıç tarihinden önce askerlik yaptığınız anlaşılıyor. Askerlik sürenizi(20 ay kabul edilmiştir) borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 20 ay geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. Askerlik borçlanmasıyla prim ödemeniz yeterli hale geleceğinden, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz dahi, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 6 Ocak 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi borçlanırsanız emeklilik yaşınız 50 ye düşer

Soru: 1967 doğumluyum. Ocak 1987 ayından itibaren Bağ-Kurluyum. Askerliğimi başlangıç tarihimden sonra yaptım. Hala Bağ-Kurluyum. Bu meyanda 7 aylık sosyal sigortalığım var. Ne zaman emekli olurum?

İlyas DOĞAN

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerlik sürenizi(18 ay kabul edilmiştir) borçlanmanız halinde ise, 2017 de 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 653

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Gecikme zammı düşürülüyor