Maliye tecil faizini yıllık yüzde 19 a düşürdü

 

22.11.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Maliye tecil faizini yıllık yüzde 19 a düşürdü

Ekrem Sarısu - 22 Kasım 2009 Pazar - Posta

Cevap: Gecikme zammı oranının aylık yüzde 2.5 dan aylık yüzde 1.95 e indirildiğini yazmıştınız. Ancak, tecil edilen veya taksite bağlanan vergi borçlarına uygulanan faiz oranlarında bir değişiklik yapıldı mı? Taksitlendirilen vergi borçlarına uygulanan faiz oranı da düşürüldüyse eskiden taksite bağlanan borçlara da uygulanacak mı?

İsmet AKPINAR

Cevap: Gecikme zammı oranı Bakanlar Kurulunca belirlenmesine karşın, tecil edilen vergi borçlarına uygulanacak tecil faiz oranı Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Gecikme zammı Oranın düşürüldüğünü duyurduğumuzda tecil faiz oranı henüz düşürülmemişti. Maliye Bakanlığınca, 21 Kasım 2009 tarihli Resmi gazete de yayımlanan Seri:C Sıra:1 Nolu Tahsilat Genel Tebliği ile, tecil faiz oranını, 21 Kasım 2009 tarihinden itibaren yıllık yüzde 24 ten, yüzde 19 a indirildi. Yeni oran 21 Kasım 2009 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olup, bu tarihten önce tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olan vergi borçlarının, 21 Kasım 2009 tarihinden sonra ödenmesi gereken taksit tutarlarına, 21 Kasım 2009 tarihine kadar geçen süre için eski oranda(yüzde 24), bu tarihten sonra geçen süre içinde yeni oranda(yüzde 19) tecil faizi uygulanacaktır.

Emlak Verginde son gün 1 Aralık

Soru: Emlak vergisi taksiti Kasım ayı içinde ödenmesi gerekiyordu. Araya bayram girdiğinden, emlak taksiti ödeme süresi, bayram süresi kadar uzayacak mı? Yoksa bayramdan önce ödenmesi mi gerekiyor?

HÜSEYİN

Cevap; Emlak Vergileri; Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. 2009 yılı Emlak Vergisi 2 nci taksit ödeme süresi 30 Kasım 2009 da sona eriyor. Ancak, vergi ödemenin son günü olan 30 Kasım 2009, Kurban Bayramının son gününe rast geldiğinden resmi tatil. Bundan dolayı Emlak Vergi son taksit ödeme süresi, tatilden sonraki ilk iş günü olan 1 Aralık 2009 salı günü olmaktadır. Emlak Vergilerinin en geç 1 Aralık 2009 Salı günü mesai saati sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Son gün yoğunluğu da göz önünde alındığında, Emlak Vergi taksitlerinin bayramdan önce ödenmesinde yarar var.

Babanızdan istenen borçlar affedildi borcu ödemeyin

Soru: Babama emekli sandığından 1994 yılında yaşlılık aylığı bağlandı. Kendisi Mart 2007 ayında SSK’dan emekli oldu. Dilekçe ile emekli sandığına, sigortadan emekli olduğunu bildirip, yaşlılık maaşından feragat ettiğini ve kesilmesini talep etti. Daha sonra emekli sandığı hem sigortalı çalışıp, hem de yaşlılık maaşı aldığını ve yaşlılık maaşının haksız yere aldığını ve bu parayı faiziyle birlikte geri ödemesi için babama borç bildirdi. Kendisinin ödeme güçlüğü olduğundan, bu paranın yeni çıkan sosyal güvenlik yasasına göre ödenmesi gerekiyor mu? Ve ne gibi bir ödeme şekli olur?

S.M.

Cevap: 8 Mayıs 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5754 sayılı Kanunun 92/3 ncü maddesi ile 65 yaş aylığı olarak bilinen yaşlılık aylığı ödeme esaslarını belirleyen mevzuat olan 2022 sayılı Kanuna eklenen Geçici 1. madde “Bu Kanun kapsamındaki kişilere bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylıklar ile bunlardan doğan ceza ve faizler terkin edilmiştir. İlgililer hakkında herhangi bir idari ve icrai takibat yapılmaz.” hükmünü içermektedir. Bu hükme göre babanızın durumunda olanların borçları affedilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumunun bu tarihten önceki dönemler için borç istememesi gerekir. Şayet babanızdan Mayıs 2008 öncesi için borç isteniyorsa bir dilekçe ile SGK na başvurarak belirttiğimiz yasa maddesini ileri sürerek borcu ödemeyin. Mayıs 2008 den sonra Emekli Sandığından yaşlılık aylığı almışsa ve bu dönem için borç çıkmışsa yapacak bir şey yok. Borcu ödemelisiniz.

Sigortalı olan çocuk için babadan sağlık yardımı alma devri bitiyor

Soru: 1980 den beri sigortalıyım. İsteğe bağlı prim ödeyerek 3600 günümü doldurdum. 2011 de 50 yaşımda 2011 de emekli olacağım. Babamdan dolayı emekli Sandığından aldığım sağlık karnem var. Ancak şu andaki işimde sigortalı yaptılar. Ve emekli sandığından aldığım sağlık karnemle sağlık yardımı alabileceğim söylendi. SSK’dan sağlık yardımı almasam, söylendiği gibi emekli sandığından sağlık yardımı almaya devam edebilir miyim? Alamazsam, işten çıkınca babamın üstünden sağlık yardımı alabilir miyim? Emekli olana kadar, sağlık yardımını hangi kurumundan alacağım?

Fulya ERDİNÇ

Cevap: Yeni yasaya göre; 18 yaşını, lise ve dengi okullarda 20, yüksek öğrenimde 25 yaşını dolduran çocuklar ana ve babalarının üstünden sağlık yardımı alamıyor. Ancak, yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 itibariyle ana veya babalarının üstünden sağlık yardımı alan çocuklar, durumlarında değişiklik olana(sigortalı işe girene veya evlenene kadar) kadar sağlık yardımı alıyor. Durumlarında değişiklik olduktan sonra, ana ve babanın üstünden sağlık yardımı alma devri sona eriyor. Sigortalı olduğunuz tarihten itibaren, sağlık yardımını kendi sigortanızdan almanız gerekiyor. İşsiz kaldığınızda da eskiden olduğu gibi babanızın üstünden sağlık yardımı almanız mümkün değil. Çalışmadığınız dönemde genel sağlık sigortasına prim ödemek suretiyle sağlık yardımı alabilirsiniz.

Bugün için Anayasa Mahkemesi kararıyla emekli ikramiyesi alınmaz

Soru: Sayın hocam, ben 1991 yılında 17 yıl görev yaptığım Tarım ve Orman Bakanlığındaki görevimden istifa ederek ayrıldım. İsteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek emekli oldum. Benim sorum şu; memur olarak 657 sayılı yasaya tabii olarak çalıştığım 17 yıla karşılık olarak benim emekli sandığından ikramiye almam gerekmez mi? Eğer ikramiyeyi hak etmiyorsam, 17 yıl boyunca ödemiş olduğum emekli keseneklerinin bana geri ödenmesi gerekmez mi? Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim.

Ayfer GÜNEŞ - ANKARA

Cevap: Emekli ikramiyesi almadan emekli olunmasına yol açan, 2829 sayılı yasanının 12 nci maddesi, Anayasa Mahkemesinin 5 Haziran 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, 5 Şubat 2009 tarih ve E.2005/40, K.2009/ 17 sayılı kararı ile iptal edildi. Ancak, Karar resmi gazetede yayımlandığı 5 Haziran 2009 dan itibaren bir yıl sonra, (5 Haziran 2010 da) yürürlüğe girecek. Bugün için bu kararlardan yararlanarak, emekli ikramiyesi almanız mümkün değil. Ancak, emekli Sandığından Emekli ikramiyenizi talep edebilir ve ret dediklerin de dava açabilirsiniz. Veya 5 Haziran 2010 tarihine kadar iptal edilen hüküm yerine yapılacak yasal düzenlemeyi bekler ve yasal düzenlemeye göre işlem yaparsınız. Emekli ikramiyesi yerine ödenen primlerinizi geri alsaydınız emekli olmazdınız. Çünkü, emekli sandığı hizmetleriniz ile SSK ya prim ödediğiniz süreleri birleştirerek emekli oldunuz.

3600 günle 56 yaşı beklemeniz gerek

Soru: 1 Ocak 1959 doğumluyum. 16 Ağustos 1996 da sigortalı olarak çalışmaya başladım. Bugüne kadar 3435 gün prim ödemem var. 3600 gün prim ödemesiyle ne zaman emekli olabilirim?

Gülsüm AKŞİT

Cevap: 3600 günle emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 165 gün daha prim ödeyerek, 3435 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 861

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Maliye tecil faizini yıllık yüzde 19 a düşürdü