Sahte fatura kullanıldığı yönünde tespit yapılmadan vergi salınamaz

 

25.11.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sahte fatura kullanıldığı yönünde tespit yapılmadan vergi salınamaz

Ekrem Sarısu - 25 Kasım 2009 Çarşamba - Posta

Soru: 2007 de mal aldığımız bir firmada yapılan vergi incelemesinde bazı faturaları sahte olarak düzenlediğini tespit etmişler. Firma sahte fatura düzenlediği gerekçesiyle bu firmadan mal alan tüm işletmelerin faturalarını sahte olarak kabul etmişler. Bizim yıllardan beri mal aldığımız bir firma. Bugüne kadar yanlışını görmedik. Bu firmadan aldığınız mallar nedeniyle yüklendiğimiz ve indirim konusu yaptığımız KDV leri cezalı olarak tekrar ödememizi istiyorlar. Haksız yere bir daha istenen KDV leri ödememek için neler yapabiliriz? Kanuni yolarımız nelerdir?

S.BARIŞ

Cevap: Vergi Usul Kanununun 3 ncü maddesine göre, vergilendirmeye olayların gerçek mahiyeti esastır. Söz konusu kanunun 134 ncü maddesi hükmünde de vergi incelemesindeki maksat; ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak olarak tanımlanmıştır. Her iki maddenin birlikte incelemesinden, varsayıma, şahsi kanata ve yoruma göre vergi salınamayacağı, vergilendirilecek olayın gerçek mahiyetinin vergi incelemesi ile hiçbir tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde açık olarak araştırmak, tespit etmek ve sağlamak gerektiği ortaya çıkmaktadır. Olayınızda olduğu gibi inceleme elemanlarınca bir işletmede sahte fatura düzenlendiğinin tespit edilmesi halinde, o işletmeden alınan tüm mallar için düzenlenen faturaların sahte olduğu varsayılarak, fatura alanların KDV indirimleri kabul edilmemesi ve KDV’nin vergi cezası ile birlikte istenmesi hem kanuni, hem de hukuki değil. Şayet, mal aldığınız firma KDV beyanlarını düzenli olarak yapmışsa, aldığınız malların ödemesini banka kanalı ile yapmışsanız, malı aldığınız firmadan işletmenize naklini gösteren irsaliye, nakliye faturası vb. belgeler varsa, yapılan tarhiyata karşı dava açabilirsiniz. Çünkü; nihai yargı mercii Danıştay’da; mükellef nezdinde vergi incelemesi yapılarak, sahte belge kullanımının somut delillerle ortaya konmadan, sadece faturayı düzenleyen nezdinde yapılan incelemeden hareketle vergi salınamayacağı yönünde kararlar vermektedir. Sahte belge konusunda yeni çıkan aşağıdaki ilk ve tek kitapta aradığınız tüm her şeyi bulabilirsiniz.

“Kaçakçılık Suçları ve Naylon Fatura İhtilaflar kitabı” çıktı…

Prof Dr. Şükrü Kızılot ve Av. Zuhal Kızılot tarafından hazırlanan kitap; naylon fatura konusunu, dava sürecide dâhil tüm yönleriyle ele alıyor. Açıklama, yorum ve yargı kararlarıyla bezenmiş. Naylon fatura ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı fatura sorunlarına çözüm üretiyor, yol gösteriyor. Konusunda kaynak ihtiyacına da son vermiş bulunuyor.

İsteme adresi; Yaklaşım Yayıncılık, 0.312.4394343

Arsası olan emekli emlak vergisi ödemek zorunda

Soru: Emekli aylığımdan başka gelirim yok. İleride bir gecekondu yapabilirsem diye 400 m2 arsa aldım. Emekliler evleri için vergi vermiyor. Benim bu arsa için vergi vermem gerekiyor mu? Gerekiyorsa; arsanın 10 kat değerinde evi olan emekli vergi vermiyor. Evin onda biri değerinde arsa için vergi vermem adil mi?

Ali HAYDAR

Cevap: Sıfır oranlı emlak vergisi; Türkiye sınırları içinde brüt alanlı 200 m2 yi aşmayan tek evi olan ve emekli aylığından başka geliri olmayanlara tanınmış bir haktır. Bu haktan arsa ve arazisi olan emekliler yararlanamıyor. Eleştirinizde haklı olabilirsiniz. Ancak maalesef yasa bu şekilde değeri ne olursa olsun, arsanız sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasına tabi olmadığından, emlak vergisi ödemek zorundasınız.

Emekli olana kadar tavandan prim ödemeniz gerek


Soru: 20 Aralık 1977 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 15 Aralık 1989. 2000 yılında askerliğimi yaptım. Ve halen bankada çalışmaktayım. Size sorum emekli olduğumda benim fazla yatan günlerimden doğacak olan emeklilik maaşı ne olur? Birde hangi tarihte emekli olacağım?

Can SAYĞILIOĞLU

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz dahi 52 yaşınızı dolduracağınız 20 Aralık 2029 tarihinde emekli olabilirsiniz. Emekli aylığını; üstünden prim ödenen kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayısı belirliyor. Prime esas kazanç tutarının ne kadar yüksek, prim ödeme gün sayınızda ne kadar fazla olursa, emekli aylığınızda o kadar fazla olur. 52 yaşınızı dolduracağınız tarihe prime esas kazancın tavan tutarından(bugün için 4.504.50 TL dir) prim öderseniz, emekli aylığınız yüksek olur.

Askerlik borçlanması yaş haddinizi 50 den 48 e düşürür


Soru: Doğum tarihim 10 Ocak 1964, Bağ-Kura giriş tarihim 29 Aralık 1986 olup, toplam 8310 gün prim ödemem var. Hala prim ödemeye devam ediyorum. Askerlik borçlanması yapsam, emekliliğime faydası olur mu? Ne zaman emekli olurum?

Mehmet Emin KÖSE

Cevap: Askerlik yaptığınız tarihi ve askerlik sürenizi belirtmemişsiniz. Sorunuzu Bağ-Kur başlangıç tarihinden önce 18 ay askerlik yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz.

Emekli olmak için;25 tam yıl prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 29 Aralık 2011 tarihine kadar prim ödeyerek, prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 10 Ocak 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanırsanız 150 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 9000 güne tamamlamanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 10 Ocak 2012 de emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi borçlanırsanız Mart 2010 da emekli olabilirsiniz

Soru: 25 Mart 1952 doğumluyum. Sigortalı olarak çalışmaya başladığım tarih 28 Haziran 1996 dır. 4074 gün prim ödemem var. Askerliğimi borçlanabilir miyim? Borçlanabilirsem bana bir faydası var mı? Kısmi yaştan ne zaman emekli olabilirim? Askerliğimi yatırırsam, kısmi yaştan emekliliğin şartlarından biri olan 15 yıl açısından, sigorta başlangıcım geri gider mi? Ne zaman emekli olabilirim?

Yusuf HATA

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce askerlik yaptığınızdan, borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar(20 ay kabul edilmiştir) geri gider ve emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olursunuz. Askerlik borçlanmasından sonra prim ödemeseniz de, 58 yaşınızı dolduracağınız 25 Mart 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 895

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sahte fatura kullanıldığı yönünde tespit yapılmadan vergi salınamaz