Vergi incelemesini göze alanın KOD’dan çekinmesine gerek yok

 

20.12.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi incelemesini göze alanın KOD’dan çekinmesine gerek yok

Ekrem Sarısu - 20 Aralık 2009 Pazar - Posta

Soru: Kod uygulamasından dolayı mükelleflere yazı gönderme işinin, her ne kadar maliye kabul etmese de, 5811 sayılı vergi barışı kanunu ile alakalı olduğu kanısındayım.

Yazının ekinde verilen 5811 sayılı kanun broşürü ve görüştüğümüz vergi dairesi yetkililerinin bu kanundan faydalanabileceğimizi belirtmeleri, bu görüşümü destekliyor.

Siz de yazılarınızda öneri olarak 5811 sayılı kanundan yararlanma seçeneğini sunmaktasınız. Ancak, gözden kaçan önemli bir husus var. 5811 sayılı kanun, sadece daha önce kayıt altına alınması gereken fakat alınmamış olan varlıkların beyan edilmesini düzenlemektedir. Zaten kayıt altında olan varlıkların tekrar beyan edilerek kanundan yararlanılması imkânı yoktur. Zaten her şeyi kayıt altında, hiçbir kayıt dışı işlemi olmayan bir mükellefi sanki kayıt dışındaymış gibi, varlık barışı yasası kapsamına sokmak, kayıt dışı işlem yapan mükellef sınıfına girmesini teklif etmek üstüne bir de para ödetmek, tamamen hukuka aykırıdır. Tamam kaçağı, kayıt dışı varlığı olan 5811' i düşünsün. Fakat bunu herkese seçenek olarak sunmak çok büyük bir hatadır.

Erhan DENLİ

Cevap: Eleştirileriniz Maliyenin uygulamasıyla ilgili. Eleştiriniz de çok haklısınız. Ancak eleştirileriniz yazılarımızı kapsamıyor. Çünkü; KOD uygulaması ile ilgili tüm yazılarımızda KOD uygulamasının haksız, adaletsiz ve hukuki olmadığına işaret etmekteyiz. Nitekim, en son 17 Aralık 2009 Perşembe günü Postada çıkan yazımızın başlığı “Bakanın Açıkladığı Düzeltme Yapılmazsa Kod Uygulaması Mükellef Bırakmaz” şeklindeydi. Mal alımının gerçek olduğunu, yasanın aradığı fatura, irsaliye, taşıma faturası ile ispat eden ve mal alımına ilişkin ödemelerini bankacılık sistemi üstünden yapan ve kayıtları sağlam olan ve yapılacak vergi incelemesinden korkusu olmayan mükelleflerin, istenen KDV yi ödemelerine ve Varlık Barışından yararlanmalarına gerek yok. Mükellef akıllıdır. Sorunuzda belirttiğiniz gibi kayıt dışı hiçbir işlemi olmayan ve vergi incelemesinden çekinecek bir durumu olmayan mükellef, ne kadar önerilirse önerilsin, ne KDV öder, ne de varlık barışı kapsamında varlık beyan ederek ekstra vergi öder.

Finansal kiralama yoluyla konut edinilebilir

Soru: Finansal kiralama yoluyla konut alınabilir mi?

Zeki ÖZDİLEK

Cevap: Yasada aksine bir hüküm olmadığından, bize göre finansal kiralama(leasing) yoluyla konut edinilebilir. Esasında alım satıma konu edilen her türlü malın, finansal kiralama yoluyla edinilmesi gerekir. Ancak, finansal kiralama yoluyla konut edinilemeyeceği görüşüyle vergi avantajlarının dikkate alınmaması sonucu salınan vergilerin ve kesilen cezaların yargıda kaldırılabileceği kanısındayız.

Kıdem tazminatını ancak yargı yoluyla alabilirsiniz


Soru: Kamuda çalışırken 12 Nisan 2005 tarihinde özelleştirme mağduru olarak Milli Eğitim Bakanlığının Milli Eğitim Müdürlüğünde, bir okulda 657/4-c statüsünde çalışmaktayım. Statü gereği yılda 10 ay çalıştırılıp tekrar sözleşme yeniliyoruz.
5 Şubat 2010 tarihinde emekli olacağım. Çalıştığım süreleri kıdem tazminatının kıstelyevm olarak alabilir miyim? Bu konuda yapmam gerekenler nelerdir?

Halil ELVERİŞLİ

Cevap: 657 sayılı yasa kapsamında geçici işçi statüsünde çalıştırılmaktasınız. Kıdem tazminatı alabilmek için en az bir yıl çalışmak gerekiyor. Kıdem tazminatını hak etmeden sözleşmeniz sona erdiğinden, yasaya göre kıdem tazminatı hak etmiyorsunuz. Ancak, emekli olduğunuz tarih itibariyle 5 yıldan fazla(kesintiye uğrayan süreler hariç) çalışma süreniz olacak. Yargı bu gibi durumlarda, aynı işyerinde fasılalarla da olsa tüm çalışma dönemlerinin dikkate alınarak kıdem tazminatının hesaplanması gerektiği yönünde kararlar vermektedir. Emekli olduktan sonra dava açarak, yargı yoluyla kıdem tazminatı alabileceğinizi düşünüyoruz.

SSK emekli sandığı emeklisine yetim aylığı bağlamaz


Soru: Emekli Sandığından emekli hemşireyim. Eşimden ayrıldım. İki çocuğuma bakıyorum. Evim kira. Babamı 2000 yılında kaybettim. Babam SSK emeklisi. Babamdan dul ve yetim maaşı alabilir miyim?

Hava KIRANKAYA

Cevap: SSK; sizin gibi sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alan dul kız çocuklarına ana veya babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Maalesef babanızdan dolayı SSK dan yetim aylığı alamazsınız. Ancak, tersi olsaydı. Yani siz SSK dan, babanızda Emekli Sandığından emekli olsaydı, Emekli Sandığından yetim aylığı alabilirdiniz. Bu SSK ve Emekli Sandığı Kanunlarındaki farklılıktan kaynaklanıyor. Çevrenizde bu durumda olan kişiler sizi yanıltmasın.

Kapıcıya fazla çalışması karşılığında yüzde 50 zamlı ücret ödenir


Soru: Apartman kapıcısının haftalık çalışma süresi kaç saattir. Kapıcıda mesai ücreti olur mu? Olursa mesai için kapıcıya zamlı ücret mi ödenmesi gerekiyor? Bu konularda bizi aydınlatırsanız seviniriz.

Fahrettin ÇEREN

Cevap: Haftalık çalışma süresi 45 saattir. İş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerinde çalışılan günlere eşit şekilde bölünerek uygulanır. Örneğin haftada 6 gün çalışılan bir işyerinde günlük çalışma süresi 7.5 saattir. 45 saatten fazla olan çalışma süresi, fazla çalışmaya girer. Apartman kapıcısının günlük 7.5 saatten fazla çalışma süresi fazla çalışmadır. Fazla çalışma için, saatlik ücret yüzde 50 artırılarak ödenir. Kapıcı isterse fazla çalışmaları karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat için, bir saat otuz dakika serbest zaman(izin) olarak kullanabilir. Kapıcı hak ettiği serbest zamanı 6 ay içinde, çalışma süreleri içinde ücretinden bir kesinti yapılmadan kullanması gerekir. Kapıcı kullanmak istediği serbest zamanı önceden yazılı olarak apartman yönetimine bildirir. Yönetimde işe uygun olarak belirlediği zamanda kapıcıya serbest zamanı kullandırır.

Emekli aylığı hesabına esas ortamla aylık kazanç tutarını düşürmemelisiniz


Soru: 5 Temmuz 1969 doğumluyum. 1 Ekim 1987 sigortalı olarak çalışmaya başladım. 7000 gün prim ödemem var. Genelde primlerim çalıştığım yerlerde brüt maaşım üzerinden ödendiği için yüksek oldu.25 yılın sonunda, sadece sağlık primi veya 50 yaşında emekli aylığı bağlanana kadar olan yaklaşık 8 yıllık sürede asgari ücretten prim ödersem emekli maaşımın ortalamasını düşürür müyüm? 25 yıldan sonra ki süreçte tavsiyeniz ne olur.

Hakan ASAL

Cevap: Kalan sürenizde asgari ücret üstünden prim öderseniz emekli aylığına esas ortalama aylık kazanç tutarınızı düşürürsünüz. Buda emekli aylığı tutarınızı düşürür. Asgari ücretten prim ödemektense ödememek daha iyi. Emekli aylığı bağlanana kadar, yüksek kazanç tutarı üstünden(hatta prime esas kazancın üst sınırından) prim ödemeniz halinde, emekli aylığı tutarı da yüksek olur.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 637

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi incelemesini göze alanın KOD’dan çekinmesine gerek yok