Şirket gayrimenkulünün satışında ödenecek ve ödenmeyecek vergiler

 

18.12.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Şirket gayrimenkulünün satışında ödenecek ve ödenmeyecek vergiler

Ekrem Sarısu - 18 Aralık 2009 Cuma - Posta

Soru: Şirketimizin işyeri binasını satmak istiyoruz. Ancak, 16 yıl önce alındığından kayıtlı değeri oldukça düşük. Satıldığından 1.500 TL satış kazancı çıkacak. Eskiden şirket gayrimenkulü satılarak sermayeye eklendiğinde kazanç vergisi, KDV, tapu harcı, vb. vergiler ödenmiyordu. Şimdi durum nedir? Aynı uygulama devam ediyor mu? 16 yıl önce satın alınan şirkete ait işyeri binası satılıp sermaye eklendiğinde kurumlar vergisi, KDV ve Tapu harcı ödenmesi gerekiyor mu?

Arif DOĞRU

Cevap: Şirket aktifinde en az 2 yıl süre kayıtlı olan gayrimenkulün satılması ve sermayeye eklenmesi halinde, sağlanan vergi avantajlarında önemli değişiklikler yapıldı. Gayrimenkul ticareti yapmayan kişi ve kurumların, en az iki yıl süre ile şirket aktifinde kayıtlı olan gayrimenkul satışından sağlanan kazancın yüzde 75 lik kısmı;

-Satış bedelinin satışın yapıldığı yıl takip eden ikinci yıl sonuna kadar tahsil edilmesi,

-Satış kazancının istisnadan yararlanan kısmı(yüzde 75lik kısmı) satışın yapıldığı yılı izleyen 5 nci yıl sonuna kadar, pasifte özel bir fon hesabında tutulması(sermayeye ekleme zorunluluğu yok), şartıyla kurumlar vergisinden müstesnadır. Bu şartlarla şirketinizin işyeri binasını satmanız halinde, satıştan elde ettiğiniz kazancınızın yüzde 75 lik kısmı için kurumlar vergisi ödenmeyeceksiniz.

Ayrıca en az 2 yıl süre şirket aktifinde kayıtlı olan gayrimenkul satışı KDV den müstesna tutulduğundan gayrimenkulü alan kişi veya kurum satış nedeniyle KDV ödemeyecektir. KDV ödenmemesi için, gayrimenkulün 2 yıl aktifte kayıtlı olma dışında başka şart aranmıyor.

Alıcı ve satısı tapu tescilinde ayrı ayrı binde 15 oranında Tapu Harcı ödemesi gerekiyor.

Varlık barışı uygulamasında çek, alacak senet beyan edilemiyor

Soru: Varlık Barışından yararlanmak için, beyan edilecek varlıklar arasında sayılan “menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlar” ifadesinden neyi anlamamız gerekiyor. Bu bağlamda beyan dilecek varlıklar nelerdir? Örneğin “çeki” bu kapsamda varlık olarak beyan edebilir miyiz?

Cihangir ALP

Cevap: 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanunun 3 ncü maddesinde sayılan varlıklar arasında yer alan; “.. menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçları..” ifadesi kapsamında beyan edilecek varlıkları;

Hisse senetleri, Hisse senedi yerine geçen Geçici ilmühaberler, Devlet Tahvili, Hazine Bonosu, Kar-zarar ortaklığı belgesi, Varlığı Dayalı Menkul kıymetler, Yatırım fonu katılma belgeleri, Yatırım ortaklığı katılıma belgesi, Gelir ortaklığı senetleri, Tahvil faiz kuponları, Banka garantili bonolar, Finansman bonoları, Eurobondlar vb. şeklinde sıralayabiliriz. Çek, poliçe, alacak senedi sermaye piyasası araçları olmadığından varlık olarak beyan edilmesi mümkün değildir.

Yıl sonuna kadar 20 ay askerlik borçlanmasının bedeli 4.435 TL dir

Soru: Babam 1950 doğumlu. Nisan 1972 tarihinde sigortalı olmuş. 1837 gün prim ödemesi var. Babam askerlik borçlanmasını yaptığı takdirde, isteğe bağlı ödeme şekli ile hangi tarihte emekli olabilir? Eksik primlerini toplu ödeyebilir mi? Askerlik borçlanması için ödeyeceğimiz miktar ne olur? İsteğe bağlı ödeme de aylık tutar ne olur?

Şevket DELİOĞLU

Cevap: Babanız 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 23 yıldan fazla süredir sigortalı olduğundan, bu tarihte yürürlüğe konan ve emekli olmayı zorlaştıran 4447 sayılı kanuna tabi olmadan, eski kanun hükümlerine göre, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarıyla emekli olabilecek. Babanız muhtemelen 20 ay askerlik yapmıştır. Sigortalı bir işte çalışarak 4/a sigortasına(eski adıyla SSK ya) askerlik süresini borçlandıktan sonra 1163 gün de isteğe bağlı prim ödeyerek, prim ödemesini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Yıl sonuna kadar geçerli olan had ve tutarlara göre: 20 ay askerlik borçlanması için ödenecek en az prim tutarı 4.435.20 TL, isteğe bağlıya ödenecek en az aylık prim tutarı da 221.76 TL dir.

Prim gün sayısı yanında prim ödenen kazancında yüksek olması gerek

Soru: 1965 doğumluyum. 17 Şubat 1982 den beri SGK’ lıyım. Yaklaşık 9000 (askerlik süresi dâhil, emekli sandığı) gün prim ödemem var. Benim öğrenmek istediğim fazla prim ödeme günü emekli maaşımı ne kadar etkiler? Net olmasa da bugün emekli olsam ne kadar alabilirim? Birde ne zaman emekli olabilirim?

Levent KARADENİZ

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 46 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Emekli aylığı tutarını tek başına prim gün sayısı belirlemiyor. Çalışma hayatı boyunda üstünden prim ödenen kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayısı birlikte belirliyor. Fazla prim ödenmesi aylık bağlama oranını artırır. Şayet üstünden prim ödenen kazanç tutarı da yüksekse, emekli aylığı tutarı da yüksek olur. Ancak, asgari ücret üstünden prim ödenmişse, taban aylık uygulaması nedeniyle emekli aylığına önemli bir katkısı olmaz. Asgariden prim ödemişseniz bu gün emekli olsanız yaklaşık 620, 630 TL civarında aylık alırsınız.

Doğum borçlanmanız SSK ya sayılır

Soru: 1967 doğumluyum. Sigortalı olarak çalışmaya başladığım tarih 1 Nisan 1987 dir. 30 Eylül 2008 tarihine kadar SSK ya 2982 gün prim ödemem var. 1 Ekim 2008'den beri ödediğim ve Bağ-Kura sayılan isteğe bağlı prim ödeme gün sayım (Ekim 2008- Kasım 2009 arası) 420 gündür. 16 Şubat 2009'da (1993-1995 yılı için) 720 günlük doğum borçlanması yaptım. Bu yapılan doğum borçlanmam hangi kuruma sayılır? Bağ-Kur statüsünden emekli olmamak için ne zaman isteğe bağlıdan çıkıp SSK'lı bir işe gireyim?

Hatice Nazan AVCI

Cevap: Doğum borçlanmanız SSK ya sayılır. Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 43 yaş şartlarına tabisiniz. 1028 gün daha prim ödeyerek, toplam 4122 gün olan prim ödemenizi 5150 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri, 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayıldığından bu şartlarla emekli olabilmeniz için, isteğe bağlıya 27 ay(810 gün) daha prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkıp, kalan 218 gün primi sigortalı bir işte çalışarak ödemelisiniz.

Askerlik borçlanmasına gerek yok

Soru: 1962 doğumluyum. 1982 yılında askerliğimi yaptım. Kasım 1987 de SSK başlangıcım oldu. SSK ya 120 gün prim ödedim. 10 sene 7 ay 22 günde Bağ-Kura prim ödedim. 2007 den bu yana SSK lıyım askerliğimi ödersem, ne zaman emekli olabilirim?

Ahmet AKDAĞ

Cevap: Askerlik sürenizi borçlanmanıza gerek yok. 2007 den itibaren tekrar sigortalı olduğunuz tarihten itibaren SSK ya 1260 gün(3.5 yıl) prim ödediğinizde 15 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olarak emekli olabilirisiniz. 2007 de tekrar prim ödemeye başladığınız tarihi bildirmediğinizden emekli

olacağınızı tarihi kesin olarak veremiyoruz. Örneğin, 1 Ocak 2007 den itibaren prim ödemeye başladığınızı ve ara vermeden prim ödediğinizi varsayarsak, 1260 günlük prim ödemenizi tamamlayacağınız 1 Temmuz 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1291

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Şirket gayrimenkulünün satışında ödenecek ve ödenmeyecek vergiler