Kira gelirinden düşülebilecek giderler yasada tek tek sayılmıştır

 

14.12.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kira gelirinden düşülebilecek giderler yasada tek tek sayılmıştır

Ekrem Sarısu 14 Aralık 2009 Pazartesi - Posta

Soru: Kirada iki dairem var. Aldığım kiraları beyan edip gelir vergisini ödüyorum. Bina kömür kaloriferli, yönetim karar aldı. Doğalgaza geçeceğiz. Merkezi ısıtmayı iptal ediyoruz. Her daire maliki müstakil kombi şofben taktıracak. Masrafını da cebinden ödeyecek. İki daireye yaklaşık 20.000 TL civarında masraf olacak gibi görünüyor. Yaptıracağım firmadan Aralık ayına fatura alsam bu masrafları kira gelirimden düşerek vergi ödemesem olur mu?

O.SELÇUK

Cevap: Kira gelirlerinin vergilendirilmesinde gerçek gider usulünü seçenler yasada belirlenen ve kiraya veren tarafından ödenen; aydınlatma, ısıtma, asansör, idare, sigorta giderleri, kiraya verilen gayrimenkul için yapılan ve bunlara harcanan borçların faizleri, yeni iktisap edilen dairenin 5 yıl süre ile iktisap bedelinin yüzde 5 ‘i, daire için ödenen vergi, resim, harç, belediyeye ödenene iştirak payları, daire için ayrılan amortismanlar, onarım giderleri ve bakım ve idame giderleri, dairesini kiraya vererek kirada oturanın ödediği kira bedeli, kiraya verilen daire ile ilgili olarak mukavele, kanun ve mahkeme kararına göre ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar, kira gelirinden düşebiliyor.

Kalorifer tesisatının bakım ve onarım giderlerini, kira gelirinizden indirebilirsiniz. Ancak, merkezi ısıtma sisteminin iptal edilerek, müstakil ısıtma sistemine geçilmesi bakım ve onarım gideri olarak nitelemek mümkün değil. Bu dairenin ekonomik değerini artıracak mahiyette bir harcamadır. Gelir Vergisi Kanununun vergilendirilecek kira gelirlerinden indirilecek giderleri belirleyen 74/7 nci maddesi; “…kiraya verilen mal ve hakların iktisadi değerini artıracak surette tevsii, tadili veya bunlara ilave yapılması için ihtiyar olunan giderler onarım gideri sayılmaz.” hükmünü içermektedir. Yasanın bu açık hükmüne göre, kiradaki dairelerinizin merkezi ısıtma sisteminden çıkartılarak, müstakil kombi şofben ısıtma sistemine geçirmek için yapacağınız harcamaları, kira gelirinizden onarım gideri olarak indirmeniz mümkün değildir.

Bölünen veya birleşen şirketlerde varlık barışından yararlanabilir

Soru: Birleşen veya bölünen şirketlerde varlık barışından yararlanabiliyor mu? Yararlanabiliyorsa, varlık beyanı birleşen ve bölünen şirketlere ne gibi avantajlar sağlar?

Hamit ÇELEN

Cevap: Bölünen veya birleşen şirketlerde 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun kapsamında en geç 31 Aralık 2009 tarihinde kadar gerek yurtdışı gerekse yurt içinde bulunan varlıkları için beyan veya bildirimde bulunabilirler. Varlık beyanı bu şirketlere karşı 2004-2007 yılları için yapılacak olan vergi incelemelerine karşı bir sigorta oluşturur. 2004-2007 yıllar için yapılacak vergi incelemelerinde bulunan matrah farkından, beyan edilen varlık tutarı düşülerek vergi salınacağından, vergi ceza ödemekten kurtulurlar.

Yıllık izin süresinde çalışma yasak

Soru: Yıllık ücretli izin kullanan işçi izin süresince başka bir işte çalışabilir mi? Çalışırsa bir müeyyidesi var mı?

Cevat AK

Cevap: İşçilerin yıllık ücretli izin dönemlerinde çalışmaları yasaklanmıştır. Yıllık ücretli izin süresinde ücretli olarak çalıştığı tespit edilen işçiye, izin süresince ödenen ücret, işverence geri alınabilir(4857 Sayılı İş Kanunu Md. 58)

Emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor

Soru: Eşim kapalı çarşı'da primle çalışmakta olup, bugüne kadar toplam 4.232 gün SSK primi ödenmiştir. Uzun zamandır sigortasız çalışmaktadır. Doğum tarihi 4 Kasım 1970 dir. SSK dan emekli olabilmesi için nasıl ödeme yapılmalıdır? Ne kadar süre ödeme yapılırsa emekliliği hak eder? SSK dan emekli olabilmesi için isteğe bağlı ödenmesi uygun olur mu?

İlknur Kocataş AK

Cevap: Eşinizin ne zaman emekli olacağını sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Sigorta başlangıç tarihini bilmeden eşinizin hangi şarlarla emekli olabileceğini hesaplamamız mümkün değil. Ancak, bazı genel bilgileri verebiliriz. Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayılıyor. Prim ödemesinin son yedi yılında(son 2520 gününde) isteğe bağlıya 1260 gün(3.5 yıl) ve daha fazla prim ödeyenler, Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma durumunda kalacaklar. Eşiniz isteğe bağlı olarak 41 ay(1230 gün) prim ödeyebilir. İsteğe bağlıya 41 ay prim öderse, prim ödemesi 5492 güne yükselir. Şayet eşinizin ilk defa sigortalı olduğu tarih 23 Kasım 1989 ve daha öncesi bir tarihse, emekli olmak için primi yeterli olur. Ayrıca prim ödemesini askerlik süresini borçlanarak da artırabilir.

Askerliğinizin 8 ayını borçlanmak yeterli

Soru: SSK girişim 1 Temmuz 1987, prim ödeme gün sayım 4915 dir. Sigortam askerlikten sonra yapıldı. Doğum tarihim 6 Aralık 1965 dir. Askerliğimi ödersem, ne zaman emekli olurum? Ödemezsem ne zaman emekli olurum?

Mustafa KAYA

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 460 gün daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 5375 güne tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 6 Aralık 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizin 8 ayını(240 gününü) borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz 8 ay geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi,5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Askerliğinizi borçlandıktan sonra 145 gün daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 5300 güne tamamlamanız şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 6 Aralık 2014tarihinde emekli olabilirsiniz.

İsteğe bağlıya 27 aydan fazla prim ödemeyin

Soru: Doğum Tarihim 1965, Sigorta Başlangıç Tarihim1982 dir. Temmuz 2008 ayından beri SSK ya isteğe Bağlı prim ödüyorum. Şu anda bizi Bağ-Kur almışlar primi Bağ-Kura ödüyorum. SSK emeklisi olabilmek için nasıl ödeme yapmaya devam etmem lazım?

Ümmiye BİÇER

Cevap: Emekli olmak için: 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 40 yaş şartlarına tabisiniz. 1 Ekim 2008 den sonra isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayıldığından, bu şartlarla emekli olmak için, 30 Kasım 2009 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortaya 27 aydan fazla prim ödemeyin.

Çalışmadan emekli olunacak yaşı bekleyen sağlık yardımı alamaz

Soru: 1970 doğumluyum. 4 Ekim 1990'da sigortalı oldum. SSK Prim gün sayım 6000 günü geçti. SGK' ya göre 2022 yılında yani 52 yaşında emekli olacağım. Emeklilik tarihimle ilgili herhangi bir değişiklik var mıdır? Bir başka öğrenmek istediğim konu da maaş bağlanmaksızın yeni başka bir deyişle 52 yaşında maaş bağlanmak üzere erken emekli olunabilir mi? Olunabilirse SGK' nın sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilir miyim?

Altan KARADUMAN

Cevap: Emekli olma şartlarında değişiklik yok. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 25 yıllık sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödemeniz olduğundan işyerinizden kıdem tazminatını alarak ayrılabilir, emekli olacağınız yaş haddini çalışmadan bekleyebileceğiniz gibi başka bir işte hatta ayrıldığınız işyerinde dahi çalışarak bekleyebilirsiniz. Yaş haddinizin dolmasını çalışmadan beklemeniz halinde, sağlık yardımı alamazsınız. Sağlık yardımını ancak genel sağlık sigortasına prim ödeyerek alabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1234

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kira gelirinden düşülebilecek giderler yasada tek tek sayılmıştır