Gayrimenkul satışından sağlanan kazancın vergisi

 

12.12.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Gayrimenkul satışından sağlanan kazancın vergisi

Ekrem Sarısu 12 Aralık 2009 Cumartesi - Posta

Soru: Memur emeklisiyim. 3 sene önce emekli ikramiyemle aldığım işyerini sattım. Gelir vergisi ödemem gerektiğini söyleyende var. Vergi ödemeyeceğimi söyleyende. Bu satıştan dolayı vergi ödemem gerekiyor mu? Ödeyeceksem? Vergi nasıl hesaplanacak? ve ne zaman ödenecek?

M.DEMİR

Cevap: Gayrimenkul satışlından elde edilen kazancın gelir vergisine tabi olup, olmadığı gayrimenkulü elde bulundurma süresine ve elde edilen kazancın tutarına bağlı bulunuyor. Edinme tarihinden itibaren 5 yıl( 1 Ocak 2007 den önce iktisap edilenler için 4 yıl) içinde elden çıkartılan gayrimenkul satışından elde edilen kazanç, değer artış kazancı kapsamında gelir vergisine tabi. Ancak elde edilen kazancın beyan edilerek vergilendirilebilmesi için, kazancın safi tutarının kazancın elde edildiği yıl için belirlenen istisna tutarını aşması gerekiyor. 3 yıl elde tuttuktan sonra elden çıkarttığınız işyeri satışından elde ettiğiniz kazanç gelir vergisine tabi. Kazancı şu şekilde hesaplayacaksınız: işyeri alış bedelinizi aldığınız ay dahil sattığınız ay hariç olmak üzere,TÜİK aylık TEFE ( 1Ocak 2006 dan itibaren ÜFE) artış oranında artıracaksınız. Bu sizin artırılmış(enflasyon artışı eklenmiş) maliyet bedeliniz olacak. Artırılmış maliyet bedelinizi satış bedelinizden düşecek ve gayrisafi satış kazancınızı bulacaksınız. Gayri safi satış kazancından da satış dolayısıyla ödediğiniz vergi ve harçları ve varsa diğer satış masraflarınızı(komisyon vb. gibi) düşerek safi kazancınızı bulacaksınız. Şayet safi kazancınız 2009 yılı için belirlenen istisna tutarı olan 7.600 TL den az ise, kazanç beyan etmeyecek vergi ödemeyeceksiniz. Şayet safi kazanç tutarınızın 7.600 TL fazla ise, safi kazançtan 7.600 TL istisna tutarının indirdikten sonra kalan kazanç tutarınızı 1-25 Mart 2010 tarihleri arasında vergi dairesine beyan edecek ve hesaplanan vergiyi Mart ve Temmuz 2010 aylarında 2 eşit taksitte ödeyeceksiniz.

Varlık Barışıyla beyan edilmeyen kira gelirlerinin vergi-ceza riski sıfırlanabilir

Cevap: Babam Almanya’da işçi olarak çalışıyor. Türkiye’de kirada 3 dairesi var. Buralardan aldığı kiraları, vergiden muaf diye bugüne kadar beyan etmedi. Oysa bu kiraların beyan edilmesi gerekiyormuş. Okuduğumuz yazılarınızdan Varlık Barışı kapsamında varlık beyan ederek, geçmişin vergi risklerden kurtulabileceğimizi anladım. Acaba doğru anlamış mıyım? Babam varlık beyan ederek geçmişte beyan etmediği kiralardan dolayı ödemesi gereken vergilerden kurtulabilir mi?

DURMUŞ

Cevap: Kutlarım. Yazıları doğru anlamışsınız. Babanız yıl sonuna kadar varlık beyan ederek, 2004-2007 yılları için beyan etmediği kira gelirlerine ilişkin risklerini sıfırlayabilir. Ancak, kapsam dışında olduğundan 2008 yılını varlık beyanıyla kurtaramaz. 2008 yılı kiralarını da pişmanlıkla beyan eder. Ve geçmişi temizlemiş olur. Yapacağınız iş; 2004-2007 yıllarında beyan etmediğiniz kira tutarı kadar, Almanya’dan döviz getireceğinizi beyan edip, varlık üstünden yüzde 2 oranında hesaplanacak vergiyi ödemektir. Bu avantajdan yararlanmak için; varlık olarak beyan edeceğiniz dövizi, beyan tarihinden itibaren bir ay içinde getirip bir banka veya aracı kurumda açılacak hesaba yatırmanız ve hesaplanan vergiyi hesaplama tarihini takip eden ay sonuna kadar ödemeniz gerekiyor.

4 yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru:1 Ocak 1985 tarihinde SSK oldum ve 4000 gün prim ödedim. Daha sonra 1 Ocak 2000 tarihinden bu yana da Bağ-Kura prim ödemekteyim. Benim emeklilik durumum nedir? 5 Mayıs 1967 doğumluyum. Ne zaman emekli olabilirim?

Şinasi Karaman

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 21 Kasım 2013 tarihinden kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla 52 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz. Bağ-Kuru kapatıp 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren sigortalı olarak çalışarak 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemeniz halinde, 25 yıl sigortalılık süresi 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olarak, 48 yaşınız dolduracağınız tarihte SSK dan emekli olmanızda mümkündür.

Son 3.5 yıl çalışarak prim ödemelisiniz


Soru: 1969 doğumluyum. SSK başlangıcım 1988 dir. 1180 prim günüm var. Ayrıca 5 yıl Bağ-Kurum var. İsteğe bağlı ödemeye devam ediyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Prim ödemeye devam edeyim mi?

Tayfun TÜZÜN

Cevap: Toplam prim ödemeniz 2980 gün olduğu için prim ödemeye devam etmelisiniz. Çünkü, bu kadar primle emekli olamazsınız. Başlangıç tarihiniz SSK dan emekli olmanızı avantajlı kılıyor. SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 2470 gün daha prim ödeyerek, 2980 gün olan prim ödemenizi 5450 güne tamamlamanız şartıyla, 2020 de 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak, son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, eksik priminizin son 1260 gününü sigortalı bir işte çalışarak ödemelisiniz.

Kiracı apartmanın ortak giderlerine katılmak zorunda

Soru: Apartman dairesinde kiracı olarak oturan, ortak apartman giderlerine katılmak zorunda mı? Zorundaysa hangi giderlere katılması gerekiyor?

Sakine CAN

Cevap: Apartman dairesinde kiracı olarak oturanlar, apartmanın ortak giderlerine katılmak zorundalar. Katılacakları ortak giderleri şu şekilde sıralayabiliriz: Kapıcı ücreti, apartmanın ortak su gideri, varsa kapıcı dairesinin ısıtma, aydınlatma ve su gideri, apartmanın merdiven otomatının elektrik gideri, asansör elektrik gideri, apartmanın temizliğinde kullanılan malzemelerin harcamaları vb. Apartmanın iktisadi kıymetini artıracak mahiyetteki harcamalar mal sahibine ait olduğundan kiracı bunlara karışmaz. Örneğin, binanın dış cephesinin değiştirilmesi, doğramalarının, kalorifer kazanının yenilenmesi vb. gibi.

Erken emekli etmediğinden askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok

Soru: 1965 doğumluyum. 1983 SSK giriş tarihim. 5775 gün prim ödemem var. Askerliği yatırsam, ne zaman emekli olabilirim?

S. YILDIRIM

Cevap: Askerliğiniz sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınız anlaşılıyor. Başlangıçtan sonra yapılan askerliğin borçlanılması halinde, sadece prim ödeme gün sayısı artıyor. Borçlanma emekli olunacak tarihi değiştirmiyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok. Bundan sonra prim ödemesinde, başlangıç tarihiniz 23 Kasım 1983 ve öncesi bir tarihse, 2012 de 47 yaşınızı, sonrası bir tarihse 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Okumayan kız çocuğu 18 yaşını doldurduktan sonra babadan sağlı yardımı alamaz

Soru: Sigortalı olarak özel sektörde çalışmaktayım. Kızım 18 yaşını yeni doldurdu. Benim üstümden sağlık yardımı almaya devam edecek mi?

Mahir EVCİ

Cevap: Kızınız sigortanızdan sağlık yardımı alıp almaması eğitimde olup olmadığına bağlı. Kızınız okumuyorsa 18 yaşını doldurduğu için, sizin üstünüzden(sigortanızdan) sağlık yardımı alamaz. Genel Sağlık Sigortasına prim ödeyerek, kendi sigortasından sağlık yardımı alabilir. Lise veya dengi okulda okuyorsa 20, yüksekokulda okuması halinde 25 yaşına kadar sigortanızdan sağlık yardımı alabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 818

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Gayrimenkul satışından sağlanan kazancın vergisi