Naylon fatura iddiası ile mükellefin perişan edilmesine ince ayar geliyor

 

13.01.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Naylon fatura iddiası ile mükellefin perişan edilmesine ince ayar geliyor

Ekrem Sarısu - 13 Ocak 2009 Çarşamba - Posta

Soru: Şirketimizin 2006 da mal aldığı bir firma KOD a düşmüş. Vergi dairesi bu firmadan aldığımız malların KDV sini tekrar ödememizi istiyorlar. Hem de faiziyle birlikte. Maliye Bakanı basın toplantısında KOD uygulamasının kaldırıldığı açıkladı. Bu durumda ne yapmamamız gerekiyor? İstenen KDV leri ödemek zorunda mıyız?

ALİ/İSTANBUL

Cevap: Maliye Bakanı basın toplantısında KOD uygulamasının kaldırıldığını açıklamadı. KOD uygulamasının kaldırılacağını yerine, “ grup sistemi” adı altında yeni bir sistem getirileceğini, yeni sistemde, mükelleflere karne notu gibi not verilecek ve notlarına göre gruplara ayrılacak.(a, b,c,d gibi) Naylon fatura düzenleyen veya kullanan mükelleflerin incelemeye alınacağı ve vergi incelemesinin 24 saat içinde bitirileceği ve vergi denetiminin bu yolla daha etkin hale getirilerek naylon fatura kullanımı ve kayıt dışı işlemlerin önüne geçileceğini açıkladı. Bakan, sistemin detayları hakkında fazla açıklama yapmasa da, bugünkü KOD sistemindeki gibi bir naylon fatura çıkması halinde, bu işletmeden mal alan ve satan işletmeler ile bu işletmeden mal alan ve satan işletmeleri zincirleme olarak naylon faturacı kabul ederek, KDV aranması uygulamasından vazgeçileceği ve naylon fatura düzenleyen ve kullanan işletmelerin kısa sürede ve hızla inceleneceği ve inceleme neticesine göre işlem yapılacağı anlaşılıyor. Ancak, bunlar gelecekle yapılacak ve detayları belli olmayan uygulamalar. Siz ve sizin durumunuzda olanları ilgilendirip ilgilendirmediğini zaman içinde göreceğiz. Şayet, mal alımınızın gerçek olduğunu, malın nakliyesine ilişkin fatura, taşıma irsaliyesi, mal bedelinin ödemelerini bankacılık sistemi üstünden yaptığınızı belgeleriyle kanıtlayabiliyorsanız ve kayıtlarınızın sağlam olduğuna inanıyorsanız, istenen KDV yi ödemenize gerek yok. Vergi dairesine naylon fatura kullanmadığınızı, mal alımlarınızın gerçek olduğunu ve istenen her türlü vergi incelemesi yapılabileceğini bildirerek, KDV yi ödemeyebilirsiniz.

Geliri olmayan tek meskene emlak vergisi ödemez

Soru: 2009 da Kriz nedeniyle işsiz kaldım. Halada işsizim ve herhangi bir gelirim yok. İkamet etmekte olduğum 80 m2 bir dairem var. Bu dairem için bugüne kadar emlak vergisi ödedim. Bir televizyon programında, yanlış anlamadıysam işsizlerin emlak vergi ödemeyeceğini söylediniz. Bu doğru mu? Emlak vergisi ödememek için ne yapmam gerekiyor?

S. BAL

Cevap: Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 m2 yi aşmayan tek meskeni olan ve hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemez. 2009 da işsiz kaldığınıza ve hiçbir geliriniz olmadığına göre, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanarak, 2010 yılı için emlak vergi ödemeyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken bağlı olduğunuz belediye vergi dairesinden alacağınız “Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi” ni doldurarak imzalayıp, belediyeye vermekten ibarettir.

SSK dan emekli dul kız çocuğu Bağ-Kurdan yetim aylığı alamaz

Soru: Bir bayan yakınım eşinden ayrılıyor. Kendisi 44 yaşında ve isteğe bağlı SSK emeklisi. Boşandıktan sonra mevcut maaşının yanı sıra, babasından kalan Bağ-Kur emekli maaşını da alabilir mi?

Yalçın KIR

Cevap: Bağ-Kur, sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alan dul kız çocuklarına ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Yakınınız SSK dan emekli aylığı aldığından, babasından dolayı Bağ-Kurdan yetim aylığı alamaz. Şayet babası emekli sandığı emeklisi olsaydı, kendi aylığının yanı sıra, babasından dolayı emekli sandığından da yetim aylığı alabilirdi. Bu Emekli Sandığı Kanunun farklı olmasından kaynaklanıyor. Çevreniz de bu şekilde aylık olanlar olabilir. Bunlar sizi yanıltmasın.

Anneniz 39 ay isteğe bağlı 1185 günde çalışarak prim ödemeli

Soru: Annemin 1 Ocak 1970 ile 16 Haziran 1973 tarihleri arasında PTT de memur olarak çalışmışlığı var. Annemim emekli olabilmesi için ne kadar daha prim ödememiz lazım? Bu primleri toplu halde ödeyebilir miyiz? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Hüseyin CİVİL

Cevap: Anneniz en erken 4/a sigortasından(eski adıyla SSK dan) emekli olabilir. 4/a sigortasında emekli olmak için;15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. 2355 gün daha prim ödeyerek 1245 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.(1 Ocak 1970 de memuriyete başladığına göre bu tarihte 58 yaşını da doldurmuş olacağından) Anneniz bu şartlarda emekli olabilmesi için, 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) 39 ay(1170 gün) isteğe bağlı olarak, 1185 günde sigortalı bir işte çalışarak prim ödemeli. Anneniz eksik günlerini toplu prim ödeyerek kazanamaz.

Yaş sorununuz yok prim sorununuz var

Soru: Ocak 1952 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1977, Bağ-Kur başlangıcım 1985 dir. Askerliğimi 1978-1980 yılları arasında 20 ay yaptım. 552 gün sigortaya, 2300 gün Bağ-Kura prim ödedim. 1993 ten sonra hiç bir yere prim ödemedim. Sorularım şunlar: 1) Bağ-Kuru sigortaya ekleyip SSK dan emekli olabilir miyim? Bu şartlarda gün limitim ne olur? 2) Bağ-Kurdan ne şekilde emekli olabilirim? 3) Emekli olmadan ölürsem ailem dul-yetim maaşı alabilirler mi? 4) SSK ve Bağ-Kur başlangıç yerim Ankara. Ama Antalya da ikamet ediyorum. Nereye nasıl başvurmam gerekli? Yazılarınızı takip ettiğim kadarıyla, mezarda emeklilik yasasına tabi değilim. Yaş haddim ne derece kolaylık sağlar?

Aliziyanur ÇOLDUROĞLU/ANTALYA

Cevap:1) Bağ-Kuru ekletip SSK dan emekli olamazsınız. Son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, SSK dan emekli olabilmeniz için sigortalı bir işte çalışarak en az 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemeniz gerekiyor. 2) Bağ-Kurdan emekli olabilmeniz için toplam prim ödemenizi 5400 güne tamamlamanız gerekiyor. 3) 10 yıl sigortalılık süreniz ve 1800 gün prim ödemeniz olduğundan eşinize dul aylığı hak sahibi çocuklarınıza yetim aylığı bağlanır. 4)Emeklilik işlemleri için bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Yaş sorunuz yok prim sorununuz var.

Yurtdışı çalışma süresinden başka borçlanma yapamazsınız

Soru:6 Şubat 1954 doğumluyum. SSK sigorta girişim 6 Ağustos 1979 olup, 974 gün prim ödemem var. 21 Kasım 2005 tarihinde (20 ay) 600 gün olan askerliğimi borçlandım. Bundan sonra da 30 Nisan 2008 tarihine kadar 840 gün(28 ay ) isteğe bağlı sigortaya prim ödedim. 30 Nisan 2008 tarihinden bu yana 618 gün Yurtdışında(Almanya’da) Almanya sosyal güvenlik kurumunda kayıtlı olarak çalıştım. Şu anda Türkiye’ye kesin dönüş yapıp, emekli olmak istiyorum.(eksik günlerin bedelini ödeyerek) Ama kanunen uygun olur mu? Uygunsa nasıl yapabilirim?

Zeynal BÜYÜKŞAHİN

Cevap: Geçmişteki boş günler borçlanılarak kazanılamıyor. Ancak Almanya’daki çalışma sürenizi borçlanmanız mümkün. Kesin dönüş yaptıktan sonra Türkiye’de sigortalı bir işte çalışarak, 568 gün prim ödemeniz ve 618 gün olan Almanya’daki çalışma sürenizi borçlanarak toplam prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız halinde, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 59 yaş şartlarına tabi olarak, 54 yaşınızı dolduracağınız 6 Şubat 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1172

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Naylon fatura iddiası ile mükellefin perişan edilmesine ince ayar geliyor