Ücretliler 6 ay sonra yüzde 35 lik vergiden kurtuluyor

 

10.01.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ücretliler 6 ay sonra yüzde 35 lik vergiden kurtuluyor

Ekrem Sarısu - 10 Ocak 2010 Pazar - Posta

Soru: Ücret gelirlerine ilişkin vergi tarifesi Anayasa Mahkemesince iptal edilmişti(yüzde 35 oran) Ücretlerin vergilendirilmesinde yüzde 35 oranı kalkmış mı oldu? Artık ücretlerin vergilendirilmesinde yüzde 35 oranı uygulanmıyor mu?

Cemal USLU/Ankara

Cevap: Sorunuzda sözünü ettiğiniz, ücretlerin vergilendirilmesindeki yüzde 35 oranını iptal eden Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararı 8 Ocak 2010 tarihli Resmi gazetede yayımlanmış bulunuyor. Anayasa’nın 153. maddesinin üçüncü fıkrası “Kanun, kanun hükmünde kararname ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü ya da bunların hükümleri, iptal kararlarının Resmî Gazetede yayımlandığı tarihte yürürlükten kalkar. Gereken hallerde Anayasa Mahkemesi İptal hükmünün yürürlüğe gireceği tarihi ayrıca kararlaştırabilir. Bu tarih, kararın Resmî Gazetede yayımlandığı günden başlayarak bir yılı geçemez” hükmünü içermektedir. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. maddesinde yer alan “% 35” oranın “ücret gelirleri” yönünden iptal edilmesi nedeniyle doğacak hukuksal boşluk kamu yararını ihlal edici nitelikte görüldüğünden, yeni yasal düzenleme yapılması amacıyla, Anayasa’nın 153. maddesinin üçüncü fıkrası hükmünce iptal hükmünün, kararın resmi gazete’de yayımlanmasından başlayarak altı ay sonra yürürlüğe girmesi uygun görülmüştür. Dolayısıyla yeni bir düzenleme yapılmadığı sürece ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde 8 Temmuz 2010 tarihine kadar yüzde 35 oranı uygulanmaya devam edecektir.

Kefil Damga Vergisini yüzde 600 oranında artırıyor

Soru: İşyeri kira sözleşmesinin damga vergisi oranı kaçtır? Sözleşme de kefil bulunursa damga vergisi oranı değişir mi? Birde sözleşme tek veya iki nüsha yapılması ödenecek damga vergisi oranını değiştiriyor mu?

ZELİHA

Cevap: Kira sözleşmesinin 2010 yılı damga vergisi oranı binde 1.65 dir. Sözleşmede adi kefil(kiracıdan sonra takip edilebilen kefil) olursa, ayrıca binde 8.25 olmak üzere toplam “binde 9.9” damga vergisi ödenir. Adi kefil Ödenecek Damga vergisini 6 kat(yüzde 600 oranında) artırıyor. Sözleşmede müteselsil kefil(borçluyla birlikte anyı anda veya borçludan öncede takip edilebilen kefil) olması halinde, sadece binde 8.25 damga vergisi ödenir. Sözleşme iki nüsha yapılırsa her nüsha için ayrı ayrı belirtilen oranlarda damga vergisi ödenir. Kira sözleşmesi iki nüsha düzenlenmesi halinde bir anlamda damga vergisi de iki kere ödenmiş oluyor.

Birkaç ay yüksek prim ödeyerek emekli aylığı yükseltilemiyor

Soru:4 Temmuz 1988 sigortalı olarak çalışmaya başladım. 23 0cak 2010'da emekli olmak için bütün şartları yerine getiriyorum. 2006 dan bu yana sigorta primlerim düşük. Daha önce yüksek ödeniyordu. Yalnız ne kadar emekli maaşı bağlanacağı hesabını bir türlü yapamıyorum. Bunu istemekteki amacım emeklilik müracaatımı yapsam mı? Yoksa prim ödemelerimi yükseltip devam mı etsem? Ya da yüksek kazançtan 30 gün yerine 10 gün prim yatırıp 3-5 ay daha devam mı etsem?

Nalan İNKAYA

Cevap: Son birkaç ay yüksek kazanç üstünden prim ödeyerek emekli aylığını artırmak mümkün değil. Çünkü: emekli aylığının yüksek olması için öncelikle, emekli aylığına esas alınan ortalama aylık kazanç tutarının yüksek olması gerekiyor. Bırakın birkaç ayı, bazen birkaç yıl yüksek kazanç üstünden prim ödemek dahi, emekli aylığı bağlanmasına esas alınan, ortalama aylık kazanç tutarını yükseltemiyor. Emekliliği hak ettiğiniz günde emekli olmanızda fayda var. Ancak, 2006 dan önceki dönemde primleriniz tavandan ödenmişseniz ve sadece 2006 dan beri düşük kazanç üstünden prim ödüyorsanız; iki, üç yıl daha tavandan prim ödemeniz halinde, emekli aylığınızın tutarı yüksek olur.

Prim yeterli 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 8 Mayıs 1965 doğumluyum. SSK başlama tarihim 10 Mart 1989 olup, 5622 gün prim ödedim. Sigortam halen devam ediyor. 1986 -1987 yılları arasında askerlik yaptım. 540 gün olan askerlik süremi borçlanıp bedelini ödedim. Ne zaman emekli olabilirim?

Murat AYDOĞAN

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan, borçlanma başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 50 yaşınızı dolduracağınız 8 Mayıs 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Çalışmayan eş, eşinin sigortasından sağlık yardımı alır

Soru: 3 yıl önce SSK dan emekli olmak için aranan prim günümü doldurdum. Yaştan dolayı emekliliği hak kazanmama 1 yıl kaldı. Sağlıktan yararlanmak için halen yatırıyorum. Şimdi eşim sigortalı. Sigortamı kapatıp eşimin üstünden sağlık yardımı alabilir miyim?

Serap KİBAR

Cevap: Aktif sigortalı olunduğu sürece eşler, kendi sigortasından sağlık yardımını alır. Sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmayan, yani sigortasız eş ise, sigortalının “bakmakla yükümlü olduğu kişi” olarak eşinin sigortasından sağlık yardımı alabilir. Sigortanız devam etmediği sürece, eşinizin sigortasında sağlık yardımı alabilirsiniz. Emekli olduktan sonra sağlık yardımını kendi sigortanızdan almanız gerekir.

Tutuklanan işçi için eksik gün bilgi formu düzenlemek gerekiyor

Soru: Personelimizden bir tutuklandı. Tutuklanan personelin SGK ya bildirimini nasıl yapacağız?

İSMAİL

Cevap: Personelin tutuklandığı tarihe kadar olan çalışmalarını aylık prim ve hizmet belgesi ile SGK ya elektronik ortamda bildireceksiniz. Örneğin ayın 8 inde tutuklanmışsa 8 günlük çalışma süresi ve hak ettiği ücret üstünden prim hesaplayıp kuruma bildirecekseniz. Neden 8 gün bildirdiğinizin izahı içinde, Sosyal Sigortalar İşlemler Yönetmenliği “ EK.10” da yer alan “eksik gün bildirim formu” düzenleyecek ve savcılıktan alacağınız tutuklama belgesini forma ekleyerek en geç 23 Şubat 2010 tarihine kadar SGK elden veya iadeli taahhütlü olarak posta yoluyla göndereceksiniz.

Anneniz Bağ-Kura isteğe bağlı prim ödese de SSK dan emekli olabilir

Soru: Annem 7 Haziran 1955 doğumlu. SSK'ya ilk giriş tarihi 1 Haziran 1990' dır. SSK ya 653 gün prim ödedi. 1 Nisan 2002 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortaya prim ödemeye devam etmekteyiz. 2009 yılı Mayıs ayı itibariyle isteğe bağlı ödenmiş prim gün sayısı 2580 gündür. SSK ve isteğe bağlı sigorta toplam gün sayısı 3233 gündür. Annem 3600 gün ile emekli olabilir mi? Ya da ne zaman emekli olabilir? Emekli olduğu zaman alacağı maaş ne kadardır?

Merve Yenilmez

Cevap: Anneniz yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi. En geç 23 Mayıs 2011 tarihine kadar 367 gün daha prim ödeyerek, 3233 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 56 yaşını dolduracağı 7 Haziran 2012 tarihinde emekli olabilir. Her ne kadar 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayılsa da, anneniz emekli olana kadar 1260 günden az prim ödeyeceğinden annenizin Bağ-Kur şartlarına tabi olma riski yok. Anneniz bugünkü verilere göre 600 TL civarında aylık alır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 656

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ücretliler 6 ay sonra yüzde 35 lik vergiden kurtuluyor