Yurtdışında çalışan Türk işçisi işyeri kira gelirini beyan etmiyor

 

19.01.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yurtdışında çalışan Türk işçisi işyeri kira gelirini beyan etmiyor

Ekrem Sarısu - 19 Ocak 2010 - Salı - Posta

Soru: Yurtdışında çalışan Türk işçisi, Türkiye’de elde ettiği kira gelirlerini beyan etmesi gerekiyor mu? Beyan için bir had veya sınır var mı?

Tolga AKPINAR

Cevap: Altı aydan fazla süredir yurtdışında çalışan ve ikamet eden Türk vatandaşının Türkiye’de elde ettiği kira gelirinin beyan edilip edilmeyeceği, kiranın gelir vergisi stopajına tabi tutulup tutulmadığına göre değişiyor. Yurt dışında çalışan Türk işçisinin Türkiye’de elde ettiği, gelir vergisi stopajına(kesintisine) tabi tutulmuş olan işyeri kira geliri, tutarı ne olursa olsun beyan edilmiyor. Başka gelirler nedeniyle beyanname verilse bile, işyeri kira geliri beyannameye dâhil edilmiyor. Örneğin; Almanya’da çalışan Türk vatandaşı Mehmet beyin Türkiye’de stopaja tabi tutulmuş ve yıllık tutarı iki trilyon kira gelirinin beyanı gerekmiyor.

Ancak, konut kira geliri istisnasını aşan tutarda, konut kira gelirleri elde edilmesi halinde, kiranın istisna tutarını aşan kısmının beyan edilmesi zorunlu. Örnekteki kişinin, 2009 da Türkiye’de 3.000 TL de konut kira geliri elde ettiğini varsaydığımız da, 2.600 TL konut kira geliri istisnasından fazla tutarda kira geliri elde edildiğinden, 3.000 TL gelirden 2.600 TL istisna düşüldükten sonra kalan kısmın beyan edilmesi zorunlu. Ancak, beyannameye iki trilyon liralık işyeri kira geliri dâhil edilmeyecek.

Sözleşmenin her nüshası ayrı ayrı Damga Vergisine tabi tutuluyor

Soru: İşyeri kira sözleşmesi iki nüsha yapılıp, bir nüshası mal sahibine, bir nüshası kiracıya verilmesi halinde, Damga Vergisi bir kez mi? Yoksa iki kez mi hesaplanıyor?

Bahadır ALAN

Cevap: Damga Vergisi Kanunun 5 nci maddesi; “ Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtların her nüshası ayrı ayrı miktar veya nispette Damga Vergisine tabidir. Şu kadarki, poliçe ve emre yazılı ticari senetlerin yalnız tedavüle çıkartılan nüshaları vergiye tabi tutulur.” hükmünü içermektedir. Yasanın bu açık hükmüne göre; iki nüsha düzenlenen işyeri kira sözleşmesinin her nüshasının, ayrı ayrı, kira sözleşmesinin süresine göre hesap edilecek bedel üstünden binde 1.65 oranında Damga Vergisine tabi tutulması gerekir. Sözleşmede adi kefil varsa kefil içinde ayrıca binde 8.25 olmak üzere toplam binde 9.9, müteselsil kefil varsa toplam binde 8.25 oranında Damga Vergisine tabi tutulması gerekiyor. Sorunuzdaki ifadenize göre cevap verecek olursak, iki nihai düzenlenen sözleşme için iki kere damga vergisi ödeniyor.

Askerlik borçlanması yaş şartınızı 51 den 50 ye düşürür


Soru:25 Şubat 1963 doğumluyum.1 Ekim 1987 de Bağ-Kur sigortalısı oldum. 1983-1985 yılları arasında askerliğimi yaptım. Esnaflıktan dolayı halen prim ödemeye devam ediyorum. Askerlik borçlanmamı yapsam, ne zaman emekli olabilirim?

B.HAK

Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 1 Ekim 2012 ye kadar ara vermeden prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 25 Şubat 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz. Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızı askerlik sürenizi(18 ay kabul edilmiştir) borçlanmanız halinde, 1 Nisan 2011 tarihine kadar prim ödeyerek borçlanma dâhil prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 25 Şubat 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumunun evlenene para ödeme usulü yok


Soru: SSK’lı olarak özel bir şirkette çalışmaktayım. 2 yıl önce evlendim. Evlilik parası alabiliyor muyum? Bunun için ne gibi işlem yapmam gerekli? Yardımcı olur musunuz?

Suna KANDEMİR

Cevap: Sosyal Güvenlik mevzuatında evlenene para verilmesi gibi bir uygulama yok. Evlendiğinizden dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu size para vermez. Ancak, iş sözleşmenizde evlenmeniz halinde, işverenin “evlilik yardımı” adı altında bir yardımda bulunmasına ilişkin bir düzenleme varsa, işveren sözleşmedeki bedeli evlenme yardımı adı altında ödemesi gerekir.

Kurum haklı şirket ortağı Bağ-Kurlu olmak zorunda

Soru 9 Ekim 1968 doğumluyum. 1 Şubat 1987 de SSK girişim var. 1999 yılına kadar yaklaşık 1450 gün prim ödemem var. 1999 yılında Bağ-KUR a giriş yaptım. Bağ-Kur bana 17 Şubat 1987 den beri şirket ortağı olduğundan, bu tarihten beri bizim sigortalımızsınız dedi. Bende SSK var dedim. Yazışma sonunda 30 Ağustos 1987 den beri Bağ-Kurluyum. Bağ-Kurda devam edersem, ne zaman emekli olabilirim? Veya SSK ya geçip mi emekli olmalıyım?

Turan ŞİMŞEK

Cevap: Bağ-Kur haklı. Şirket ortağı olan zorunlu olarak Bağ-Kur sigortalısı olması gerekiyor. Bunun tek istisnasını, şirket ortağı olmadan önce SSK lı olup, SSK lığına ara vermeden devam etmek oluşturmaktadır. Sorunuzdan, 1 Şubat 1987 de başlayan sigortanıza 30 Ağustos 1987 de ara verdiğinizden, bu tarihten itibaren Bağ-Kur sigortalısı yapıldığınız anlaşılıyor. Emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 1 Şubat 2012 tarihine kadar aralıksız prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 9 Ekim 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İsteğe bağlının Bağ-Kura sayılması her sigortalıyı olumsuz etkilemiyor

Soru: 1975 doğumluyum. 19 Eylül 1989 Tarihinde sigortalı oldum. 30 Eylül 2008 Tarihi itibariyle Çalışarak 2357 gün, isteğe bağlı olarak 2190 gün olmak üzere toplam 4547 günüm oldu. İsteğe bağlı ödediğim için Bağ-Kura alındığıma dair yazı gelince de kesintisiz ödemeye devam ettiğim için, bugüne kadar ödediğim gün sayısı 4.997 güne ulaştı. En erken hangi kurumdan, hangi şartlarla emekli olabilirim?

Filiz MERİÇ

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. 378 gün daha prim ödeyerek, 4997 gün olan prim ödemenizi 5375 güne tamamlamanız şartıyla, 2021 de 46 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri,4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayılsa da, 378 gün daha prim ödedikten sonra prim şartını yerine getirmiş olacağınızdan, bu düzenlemeden olumsuz etkilenmeden SSK dan emekli olabileceksiniz. Ancak, 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlıya 1260 gün ve daha fazla prim öderseniz, Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma durumunda kalırsınız. Bu açıdan prim şartını sağladıktan sonra prim ödememeniz de fayda var.

İsteğe bağlıya 33 aydan fazla prim ödemeyin

Soru: 24 Nisan 1964 doğumluyum. İlk olarak sigortalı olarak çalışmaya başladığım tarih 10 Ocak 1994 tür. 343 gün prim ödemem var. Daha sonra isteğe bağlı Bağ-Kurlu olarak 2 yıl 10 ay, şimdi ise isteğe bağlı çiftçi bağ-kurlu olarak, 10 aydır prim ödemeye devam ediyorum. SSK dan emekli olmak istiyorum. Ne zaman SSK ya geçeyim? Veya malulen ne zaman emekli olurum?

Satı KÖSE

Cevap: SSK dan en erken 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarıyla emekli olabilirsiniz. 1937 gün daha prim ödeyerek 1663 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Bu şartlarda SSK dan emekli olabilmeniz için, isteğe bağlıya 660 gün(33 ay) daha prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkıp, sigortalı bir işte çalışarak 1277 gün prim ödemeniz gerekiyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 724

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yurtdışında çalışan Türk işçisi işyeri kira gelirini beyan etmiyor