Özel İletişim Vergisi Gider yazılamaz

 

17.01.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Özel İletişim Vergisi Gider yazılamaz

Ekrem Sarısu - 17 Ocak 2010 Pazar - Posta

Soru: Şirketimiz yeni başladığı işinde yoğun olarak mobil ve sabit telefon kullanmaktadır. Gerek mobil gerekse sabit telefon faturalarında ciddi tutarlara ulaşan Özel İletişim Vergisini gider yazıyoruz. Fakat gider yazılamayacağı yönünde görüşlerde var. Şirketimizde yoğun olarak kullanılan mobil ve sabit telefon faturalarındaki özel iletişim vergisini gider yazabilir miyiz?

SULTAN

Cevap: Özel iletişim vergisi maalesef gider yazılamıyor. 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun, Özel İletişim Vergisi başlıklı 39 ncu maddesinin 6 ncı fıkrası “Bu vergi katma değer vergisi matrahına dahil edilmez, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilemez ve hiçbir vergiden mahsup edilemez.” hükmünü içermektedir. Bu hükme göre; gerek sabit, gerekse mobil telefonlar faturalarında görünen Özel İletişim Vergisi tutarını gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri gider yazarak, kazançtan düşmesi mümkün değil. Esasında gerek sabit, gerekse mobil telefon operatörleri, yasal olarak özel iletişim vergisini mükellefi olduğundan, bu şirketlerin Özel iletişim vergisini gider yazmamaları normal. Ancak, niahi tüketicilerin özel iletişim vergisini gider yazarak kazançlarından düşmeleri gerekir. İşin doğru olanı budur. Ne yazık ki, yukarıda belirtilen yasa maddesi ve 19 nolu Kurumlar Vergisi sirkülerinde yapılan açıklamalar değiştirilmediği sürece, göre Özel İletişim Vergisini gider yazamazsınız.

KDV ye tabi olan ve olmayan kullanılmış otomobiller

Soru: İkinci el binek otomobil satışı KDV ye tabi mi? KDV ye tabi ise alıcının ödeyeceği KDV oranı nedir?

TURHAN

Cevap: Kullanılmış binek otomobil satışının KDV ye tabi olup olmadığı, otomobilin sahibine göre değişiyor. Şayet otomobil her hangi bir işletmenin aktifine kayıtlı olmayıp, bir gerçek kişiye(Ahmet, Mehmet gibi) aitse, otomobil satışı KDV ye tabi değildir. Şayet otomobil bir işletmenin(gelir veya kurumlar vergisi mükellefinin) aktifinde kayıtlı ise, otomobil satışı KDV ye tabidir. Ancak, KDV oranı mükellefin durumuna göre değişmektedir. Şayet satıcı gelir veya kurumlar vergisi mükellefi ve otomobilin alımında ödediği KDV yi indirim hakkı bulunması halinde(otomobil kiralama ve işletme şirketleri), otomobil satışı yüzde 18 oranında KDV ye tabi tutulacaktır. Satıcının mükellef olması ve otomobili alımında ödenen KDV yi indirim hakkı bulunmaması halinde(kiralama ve işletme şirketleri dışında kalan mükellefler) ise, satış işlemi yüzde 1 oranında KDV ye tabi tutulacaktır.

Nikahız eşe dul aylığı bağlanmaz

Soru: Yaklaşık 3 yıl önce kocam vefat etti. Ancak resmi nikâhımız yoktu.3 yaşında bir kız çocuğum var. Vefatından önce herhangi bir sosyal güvencesi olmadığından çocuğum ve ben mağdur durumdayız. Dul ve yetim aylığından faydalanmak istiyorum. Ancak nereye başvuracağımı ve kriterlerin ne olduğunu bilmiyorum. Beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Medine POLAT

Cevap: Maalesef dul-yetim aylığından yararlanmanız mümkün değil. Çünkü; dul-yetim aylığı alabilmeniz için eşinizin öncelikle sosyal güvenlik kurumlarına tabi olması ve Bağ-Kurda ve emekli sandığında en az 1800 gün, SSK da en az 900 gün prim ödemesi gerekiyor. Vefat eden eşiniz bu şartları sağlasa bile, nikâhınız olmadığından, dul aylığı alamazsınız. Ancak, eşiniz prim ödeme şartlarını sağlamış olsaydı, çocuğunuz babasının üstüne kayıtlıysa veya mahkeme yoluyla kaydettirdiğinizde çocuğunuza yetim aylığı bağlanabilirdiniz. Ancak eşinizin sigortası olmadığından, çocuğunuza da aylık bağlatmanız mümkün değil.

Evlilik nedeniyle işten ayrılan bayan işsizlik ödeneği alamaz

Soru: Evlilik nedeniyle kıdem tazminatı alarak işinden ayrılan bayan sigortalı, işsizlik maaşı alabilir mi?

NURAY

Cevap: İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için, sigortalının kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmesi gerekiyor. İşsizlik ödeneği alınabilmesi için; iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız yere veya işçi tarafından haklı nedenle fesih edilmesi, işten ayrılma tarihinden önceki 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması, işten ayrılma tarihinden önce son 120 gün kesintisiz prim ödenmesi, fesihten itibaren 30 gün içinde İŞKURA başvurarak işsizlik ödeneği talebinde bulunulması gerekiyor. Evlilik gerekçesiyle kendi isteği ile işten ayrılan bayan sigortalılar, bu şartları taşımadıklarından işsizlik ödeneği almaları mümkün değildir.

Gelir ve aylık alan ana ve baba çocuğundan ölüm aylığı alamaz

Soru: Geçenlerde bir arkadaşım vefat etti. Arkadaşım bayandı ve SSK dan emekli maaşı alıyordu. Geride eşi ve kendi annesi kaldı. Eşinin emekli olmasına daha 5 sene var. Annesi de kendi eşinden SSK emekli maaşı alıyor. Hiç çocukları olmadı. Şimdi kalan emekli maaşı nasıl paylaştırılacak. Yani annesi de, bu maaştan yararlanabiliyor mu? Yaralanıyorsa ne kadarından yararlanabiliyor? Yoksa maaşı sadece eşine mi kalıyor?

Funda GÜZEL

Cevap: Ana ve ya babaya çocuğundan dolayı ölüm aylığı bağlanabilmesi için; hak sahibi eş ve çocuklardan artan hissenin olması, ayrıca ana ve babanın her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu aylık gelir toplamının asgari ücretin net tutarından az olması ve diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere, sosyal güvenlik kurumlarından gelir ve aylık bağlanmamış olması gerekiyor. Arkadaşınızın annesine eşinden dolayı dul aylığı bağlanmış olduğundan, kızından dolayı ölüm aylığı alamaz. Ancak, vefat eden arkadaşınızdan dolayı eşinde ölüm aylığı(Dul aylığı) bağlanır.

Yedi ay askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olursunuz

Soru: 9 Ocak 1967 doğumluyum. 1 Haziran 1996 da sigortalı olarak çalışmaya başladım. 1600 gün prim ödemem var. Askerliğimi 1987 de yaptım. Askerliğimi borçlanırsam ne zaman borçlanmazsam ne zaman emekli olabilirim?

BURHAN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi,5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 4225 gün daha prim ödeyerek 1600 gün olan prim ödemenizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 9 Ocak 2023 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerlik sürenizin 7 ayını borçlanmanız halinde, prim ödemenizi 5750 güne tamamlamanız şartıyla, 55 yaşınızı dolduracağınız 9 Ocak 2022 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Prim borcu olan Bağ-Kurlu emekli olamaz

Soru: 13 Ekim 1957 doğumlu bir bayanım. 30 Temmuz 1990 tarihinde sigortalı çalışmaya başladım. Bir ayı çalışarak, kalanı isteğe bağlı olmak üzere SSK ya 309 gün prim ödedim. Daha sonra bayan kuaför salonu açarak Bağ-Kurlu oldum ve SSK mı Bağ-Kura devrettim. 19 Ocak 2009 tarihi itibariyle 13 yıl 05 ay 12 gün de Bağ-Kur sigortalısıyım. Halende devam ediyorum. Ama yaklaşık 3 yıldır da prim borcumu ödeyemiyorum. 15.570 TL borcum görünüyor. Emekli olmak istiyorum. Borçlu olduğum bu parayı ödediğimde emekli olmam mümkün mü?

Selvi FAYGANOĞLU

Cevap: En erken yaş haddinden emekli olabilirsiniz. Bağ-Kurda yaş haddinden emekli olmak için;15 tam yıl prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 15 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 13 Ekim 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz. Emekli olacağınız tarihe kadar prim borcunuzu da ödemeniz gerekiyor. Çünkü, emekli olmak için aranan şartlardan biride prim borcunun olmamasıdır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2831

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Özel İletişim Vergisi Gider yazılamaz