Alacağın kazançtan düşebilmesi için yurtdışında dava veya icra takibi gerekiyor

 

15.01.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Alacağın kazançtan düşebilmesi için yurtdışında dava veya icra takibi gerekiyor

Ekrem Sarısu - 15 Ocak 2010 Cuma - Posta

Soru: Almanya da bulunan yabancı bir şirketten alacağımızı yaklaşık bir yıldan beri alamıyoruz. Çeşitli yazışmalar yaptık ve ihtarlar çektik. Ama sonuç alamadık. Bu alacağımızı şüpheli alacak karşılığı ayırmak suretiyle, 2009 yılı kazancımızdan düşebilir miyiz?

Ekmel ATEŞ

Cevap: Tahsil edilemeyen alacağı, karşılık ayırarak ticari kazançtan düşmek için, öncelikle alacağın şüpheli hale gelmesi gerekiyor. Alacağın şüpheli hale gelebilmesi içinde, alacağın dava ve icra safhasında bulunması lazım. Yurtdışında mukim yabancı şirketten olan alacağınızın şüpheli hale geldiğini ispat etmeniz, şirketin bulunduğu Almanya’daki yerel mahkemede dava açmanız veya icra takibinde bulunmanızla mümkün. Almanya’daki mahkemelerde alacak için dava açmanız veya icra takibinde bulunmanız halinde, alacağınızı şüpheli alacak olarak ayırdıktan sonra, karşılık ayırarak ticari kazancınızdan indirmeniz mümkün. 2009 yılında alacak için Almanya’da dava açmayıp, icra takibi de yapmadığınızdan karşılık ayırmak suretiyle 2009 yılı kazancınızdan düşemezsiniz. Ancak, 2010 yılında dava ve icra takibinde bulunmanız halinde, alacağa karşılık ayırarak 2010 yılı ticari kazancınızdan düşmeniz mümkün.

Ev taşıması için yapılan ödemenin ücret gibi vergilendirilmesi gerek

Soru: Şirket personelimizi başka bir ilde bulunan şubemize gönderiyoruz. Evini taşıması için anlaştığımız nakliye şirketine ödeyeceğimiz nakliye bedelini, Gelir Vergisi Kanunun 24/2 nci maddesine göre gider yazabilir miyiz?

Murat AKGÜL

Cevap: Personelinizi başka bir ilde görevlendirmeniz üzerine, ailesini ve ev eşyalarını yeni görev yerine götürmesi için şirketinizin yapacağı harcamaları, Gelir Vergisi Kanununun 24/2 nci maddesi kapsamında gider yazmanız mümkün değil. Çünkü, Gelir Vergisi Kanununun 24/2 nci maddesi hükmüyle; Harcırah Kanununa tabi olmayan kişi ve kurumların yönetim kurulu başkan ve üyeleri, denetçileri, tasfiye memurları ve çalışanlarına iş kapsamında yapacakları seyahatler nedeniyle ödenen, gerçek yol giderlerinin tamamı ile, yemek ve yatmak karşılığı verilen gündelikleri gelir vergisinden müstesna tutulmaktadır. Harcırah mahiyetinde olan bu ödemeler gelir vergisine tabi tutulmadan gider yazılabilmektedir. Personelin aile fertlerinin ve evinin yeni görev yerine taşınmasına ilişkin harcamalar, harcırah niteliğinde gerçek yol, yeme ve yatma harcaması olarak kabul etmek mümkün olmadığından, bu kapsamda gider yazılamaz. Söz konusu harcamalarınız çalışanınıza sağlanan menfaat niteliğinde olup, ücret gibi gelir vergisi stopajına tabi tutulduktan sonra, gider yazarak kurum kazancınızdan indirebilirsiniz.

Doğum Tazminatı adında bir tazminat yok

Soru: 7 Mart 1982 doğumluyum. Şu an 2 yıldır SSK lı olarak özel bir şirkette çalışıyorum, Toplam SSK günüm 1108 gün. Çalışır durumda iken hamile kalıp 7.ayın sonuna kadar çalışsam daha sonra tüm izinlerim raporlarımı kullanıp doğum nedeniyle işten çıkışımı gerçekleştirsem doğum tazminatı almam mümkün olur mu? Alırsam şayet ne kadar alırım? Sorumun cevabını araştırdım fakat herkes alamazsın diyor, çevremde doğum tazminatı adı altında para alan tanıdıklarımda var.

Fatma YILDIZ/Balıkesir

Cevap: Mevzuatta doğum tazminatı adı altında bir tazminat yok. Şayet iş akdinizde doğum yapmanız halinde bir yardımı ödenmesi maddesi varsa, doğum yaptığınızda işveren bu yardımı öder. Bu yardımı almanız için işten ayrılmanıza da gerek yok. Bunun dışında doğumdan sonra, Sosyal Güvenlik Kurumundan emzirme yardımı alırsınız. (2009 yılı tutarı 70 TL dir 2010 yılı henüz belli olmadı) Ayrıca, doğumdan sonra işten ayrılır ve 2 yıl sigortalı olarak çalışmazsanız, çalışmadığınız iki yılı doğum borçlanması yaparak sigortalılık süresi olarak kazanmanız da mümkün. Bunun dışında doğum öncesi ve doğum sonrası izin sürelerini kullanacağınızı ve geçici iş görmezlik ödeneğini alacağınızı sorunuzda belirtmişsiniz. Doğum tazminatı olarak, doğum nedeniyle işten ayrıldığınızda kıdem tazminatı alıp alamayacağınızı soruyorsanız, doğum nedeniyle işten ayrılanlar kıdem tazminatı alamaz. Bunun dışında da doğum nedeniyle alabileceğiniz baka bir yardım ve tazminat yok.

Emekli olacağınız tarihi Bağ-Kura prim ödeme tarihiniz belirliyor

Soru: Doğum tarihim 17 Aralık 1963 dür. SSK başlangıç tarihim 1 Temmuz 1987 olup, toplam 2623 gün prim ödemem var. Bağ-Kurada 2531 gün prim ödedim. Askerden sonra SSK lı oldum. Bu şartlarda ben ne zaman emekli olabilirim? 2 sene askerlik ödersem kaç yaş sınırına takılıyorum?

Özgür DEHRE

Cevap: Bağ-Kura hangi tarihler arasında prim ödediğini belirtmemişsiniz. Şayet SSK ya 2623 gün prim ödedikten sonra Bağ-Kura prim ödemişseniz, primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, SSK dan emekli olmanız için sigortalı bir işte çalışarak 1260 gün daha prim ödemeniz gerekiyor.(ara vermeden prim öderseniz Ağustos 2013 ayında). Bu durumda askerlik borçlanması yapmanıza gerek yok. Ancak, Bağ-Kura 2531 gün prim ödemenizden sonra SSK ya en az 1260 gün prim ödemeniz varsa, askerlik sürenizin 220 günü borçlanmanız halinde, 25 yıllık sigortalılık süresi,5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olarak, 49 yaşınızı dolduracağınız 17 Aralık 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

110 gün askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 15 Şubat 1963 doğumluyum.10 Eylül 1985 tarihinden itibaren SSK’lıyım. Askerden sonra sigortalı oldum.8382 gün prim ödemem var.1983/1985 tarihi arasında askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? Veya ne yapmam lazım?

Uğur UMAN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 49 yaşınızı dolduracağınız 15 Şubat 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ayrıca askerlik sürenizin 110 gününü borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz 110 gün geri giderek, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Ve 48 yaşınızı dolduracağınız 15 Şubat 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Prim yeterli 48 yaşını dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 1964 doğumluyum. 20 Temmuz 1984 de SSK lı olarak çalışmaya başladım. 8239 gün prim ödemem var. Hangi tarih ve ayda emekli olabilirim?

Ziya HAMURCU

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 2012 de 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kurda prim ödemesini 25 tam yıla tamamlamak gerekiyor


Soru: 19 Eylül 1955 doğumluyum.16 Mart 1989 tarihinde muhtarlıktan dolayı Bağ-Kurlu oldum.10 yıl 8 ay 65 gün prim yatırdım. Muhtarlığı kaybettikten sonra 7 yıl 6 ay 9 gün tarım Bağ-Kurlu olarak prim yatırdım. Ve halende yatırıyorum. Askerlik borçlanması da yaparsam ne zaman emekli olabilirim?

Erdal BUDAK

Cevap: Askerlik sürenizi(20 ay kabul edilmiştir) borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar geri gider ve emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Askerlik borçlanmasından sonra 5 yıl 1 ay daha prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 763

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Alacağın kazançtan düşebilmesi için yurtdışında dava veya icra takibi gerekiyor