Daire satışlarında arsa payı üstünden harç ödeme devri çoktan bitti

 

21.01.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Daire satışlarında arsa payı üstünden harç ödeme devri çoktan bitti

Ekrem Sarısu - 21 Ocak 2010 Perşembe - Posta

Soru: Hissedarı olduğum dairedeki hissemi 160.000 TL ye ortağıma satacağım. Vergiler dâhil tüm devir masraflarını alıcı ödeyecek. İleride cezalı duruma düşmemem için, Tapu harcını hangi değer üstünden ödeteyim. Alıcı binanın henüz kat mülkiyetine geçmediği dolayısıyla arsa payı değeri olan 20.000 TL nin üstünde örneğin, 22, 23 bin TL den harç ödersek bir şey çıkmaz diyor? Bu doğru mu? Zaten daireyi uygun fiyata satıyorum. İleride bir de ceza ödememek için ne önerirsiniz?

Sabri GÜLERSOY

Cevap: Hissenizi devredeceğiniz alıcının önerdiği: daire satışlarında arsa payı üstünden harç ödeyerek, harçtan kurtulma devri çok gerilerde kaldı. Çünkü; 5838 sayılı yasanın 16 ncı maddesiyle Harçlar Kanunun 63 ncü maddesine eklenen “Kat irtifaklı gayrimenkul devir ve iktisabında harç, devir ve iktisap bedelinin tamamı üzerinden hesaplanır.” şeklindeki fıkra hükmüne göre: arsa payı devirlerinde Tapu Harcı; arsa payına isabet eden emlak vergi değeri üstünden değil, dairenin gerçek alım satım bedeli üstünden ödenmesi gerekiyor. Dairenizin gerçek alım satım bedeli 160.000 TL olduğuna göre, kat mülkiyetine geçilmediğinden arsa payı devretseniz bile, Tapu Harcını dairenin gerçek alım satım bedeli olan 160.000 TL üstünden ödemeniz lazım. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren alım satım harçları yüzde 10 oranında artırılarak binde 15 den, “binde 16.5” a çıkartıldığından, 160.000 TL üstünden binde 16.5 alan, binde 16.5 satan olmak üzere toplam binde 33 Tapu Harcı öderseniz ileride sorun yaşamazsınız.

Organize sanayi bölgesindeki arsa tahsis hakkının devri KDV ya tabidir

Soru: Organize Sanayi bölgesinde şirketimiz adına Kayıtlı ve tapuda tescili olmayan arsa tahsis hakkımızı, organize sanayi bölgesinde faaliyette bulunacak olan başka bir şirkete belli bir bedel karşılığında devretmemiz durumunda, bu devir işlemi için KDV hesaplamamız gerekiyor mu?

Aytuğ VARIŞLI

Cevap: Organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerin kurulması amacıyla oluşturulan iktisadi işletmelerin arsa ve işyeri teslimleri KDV den müstesna tutulmuştur.(KDVK. Md. 17/4-k) Organize sanayi bölgesinde şirketinize adına tahsis edilmiş olan arsaya ilişkin tahsis hakkınızı, bedeli karşılığında başka bir şirkete devretme işleminiz, organize sanayi bölgesi veya küçük sanayi sitesi kurma amacıyla oluşturulan iktisadi işletmelerin arsa ve işyeri teslim işlemi olmadığından, KDV istisnasından yararlanamaz. Arsa tahsis hakkınızı devretme bedeli üstünden fatura düzenleyerek yüzde 18 KDV hesaplamanız gerekiyor

Askerlik sürenizi borçlanmanız yararlı

Soru: 12 Mart 1967 doğumluyum. Bağ-Kur başlangıcım 20 Eylül 1990 dır. Beş yıl prim ödedikten sonra Bağ-Kura ara verdim. 1997 de tekrar Bağ-Kurlu oldum. En son çıkan afta 22.000 TL ödeyerek borçlarımı kapattım. Ve halen Bağ-Kurluyum. Ne zaman emekli olabilirim? 1987 de yaptığım askerliğimi borçlansam faydası olur mu?

Hasan ALİ

Cevap: Tekrar Bağ-Kurlu olduğunuz tarihi yıl olarak vermişsiniz. Sorunuzu 1 Ocak 1997 den itibaren tekrar Bağ-Kurlu olduğunuz varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. 1 Mayıs 2017 tarihine kadar ara vermeden prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 53 yaşınızı dolduracağınız 12 Mart 2020 tarihinde emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerlik sürenizi(18 ay kabul edilmiştir) borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi ve 52 yaş şartlarına tabi olursunuz. Bu kez, 1 Temmuz 2015 tarihine kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 52 yaşınızı dolduracağınız 12 Mart 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Memur ve Bağ-Kurlunun işi garanti düşüncesi 25 yıl primi doğurdu

Soru: 15 Aralık 1965 Almanya Ulm doğumluyum.(Almanya’daki az çalışmışlığımı buraya saymayı gerekli görmüyorum sanırım gün sayım dolmuş veya dolmak üzeridir.) SSK ya başlangıç tarihim 1 Eylül 1986 olup SSK ya toplam 3700 gün prim ödedim. Bağ-Kur başlangıcım 1999 yılı sonudur. Bugüne kadar kimsede net bir bilgi alamadım, biliyorum Bağ-Kur, SSK ya göre daha geç emekli ediyor. Çok büyük haksızlık. Çünkü biz Bağ-Kurlular Dünyanın vergisini ödüyoruz. Ama SSK 'lılar bizden yıllarca önce Emekli oluyorlar. Sizden ricam ne zaman Emekli olabileceğimi hesaplamanız.

Sema TİTZE(KOÇASLAN)/İSTANBUL

Cevap: Eleştirilerinizde haklı olabilirsiniz. Ancak, Kanun koyucu kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan Bağ-Kur sigortalıları ile Emekli Sandığı iştirakçilerinin, iş garantisi olduğunu düşündüğü için, emekli olmaları için 25 tam yıl prim ödeme koşulu arıyor. Buna karşın sigortalı olarak çalışanların iş garantisi olmadığını düşünerek, daha az prim ödemesiyle emekli olmalarına olanak sağlıyor. Ancak, yeni yasa kapsamında ilk defa sigortalı olanlarda sigortalılar arasında belli koşullarda eşitlik sağlanmış bulunuyor. Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma durumundasınız. Bağ-Kurda emekli olmak için; 20 tam yıl prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Bağ-Kurlu olduğunuz tarihten beri ara vermeden prim ödüyorsanız, prim ödeme şartını sağladığınızdan, 46 yaşınızı dolduracağınız 15 Aralık 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Ara vermeden sigortanız devam ederse sorun yaşamazsınız

Soru: 10 Ağustos 1967 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1 Ekim 1993 dir. 2001 yılında limitet şirket ortağı oldum. Bağ-Kura geçmedim. SSK ya prim ödemeye devam ettim. Fakat 2005 yılında muhasebecinin hatasından 20 günlük boşluk oluşmuş. Halen daha sigorta ödemeye devam ediyorum. İleride problem olur mu?

Yaşar KURNAZ

Cevap: Sizin gibi Bağ-Kura süresi içinde kayır ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 1 Ekim 2008ntarihinden itibaren başlatılıyor. 1 Ekim 2008 den sonra boşluğunuz yoksa ve emekli olana kadar ara vermeden sigortalı olarak çalışırsanız sorun yaşamazsınız.

Erken emekli olmak için vergi indirim hakkı almanız gerek

Soru: 1 Ocak 1976 doğumluyum. 1 Ocak 1995 tarihinde sigortalılığım başladı. Doğuştan yüzde 40 özürlüyüm. 4700 gün sigorta primi ödedim. Acaba ne zaman emekli olabilirim?

Vedat DEMİRTAŞ

Cevap: Vergi indirim hakkı almanız halinde, emekli olmak için; 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle sizin gibi 6 yıldan fazla 9 yıldan az süredir sigortalı olan, vergi indirimi hakkı almış 3 ncü derece özürlülere tanınan 17 yıl sigortalılık süresi, 3720 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 17 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Ocak 2012 tarihinde özürlü emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1852

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Daire satışlarında arsa payı üstünden harç ödeme devri çoktan bitti