Sevgiliye verilen hediyenin de vergisi var

 

14.02.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sevgiliye verilen hediyenin de vergisi var

Ekrem Sarısu - ekremsarisu@yaklasim.com - 14 Şubat 2010 Pazar - Posta

Soru: Sevgilime bir otomobil hediye ederek sürpriz yapmak istiyorum. Sevgililer Günü’nde verilen hediyenin vergisi var mı? Metin T.

Cevap: Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de 14 Şubat, ‘Sevgililer Günü’ olarak kutlanıyor. Sevgililer Günü’nde, çeşitli kutlamaların yanında, sevgililerin birbirlerine hediye vermesi de alışkanlık haline geldi.

Aziz Valentin’den günümüze kutlanıyor


Sevgililer Günü için değişik efsaneler mevcut. Bunlardan birine göre, üçüncü yüzyılda, Roma imparatoru II. Clausdius bekar erkeklerin, evli ve ailesi olan erkeklere göre daha iyi asker ve savaşçı olduklarına karar vererek, genç erkeklerin evlenmelerini yasaklar. Rahip Valentin imparatorun bu kararına karşı çıkarak, gizli gizli gençleri evlendirmeye devam eder.
Bunu duyan imparator, 14 Şubat 273’te Rahip Valentin’in kafasını kestirir. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra Vatikan, Valentin’e ‘aziz’ unvanı verir. Zamanla da Valentin’in ölüm günü olan 14 Şubat, Sevgililer Günü olarak kutlanmaya başlar.

Sevgililer Günü ekonomide canlılık yaratıyor

Sevgililer Günü’ndeki hediye alışkanlığı, ekonomiye canlılık getiriyor. Büyük mağazalar günlerce önce çeşitli kampanyalar düzenliyor. Televizyon, radyo, gazete ve dergilerde özel reklamlar yayımlanıyor.
Sevgililer Günü için yapılan alışverişler, dinlence ve eğlence yerlerindeki doluluk, ekonomide canlılık yaratıyor. İnsan sevgisini ön plana çıkararak insanları kaynaştırması ve yaklaştırması ve ekonomide yarattığı canlılık, Sevgililer Günü’nün hoş ve güzel tarafları.
Ancak, hediye alan sevgililerin zaman zaman karşılaştığı vergi sürprizi de sevimsiz ve nahoş tarafı. Çünkü, sevgiliye verilen hediyenin vergisi olup olmadığı, çok insanın aklına bile gelmez. Ancak, sevgiliye verilen hediyenin de belli koşullarda vergisi var.

Belli tutarı aşmadığı sürece sorun yok

Sevgiliye verilen hediye, belli koşullarda Veraset ve İntikal Vergisi’ne tabi. Veraset ve İntikal Vergisi’ni, hediye veren değil, hediye alan sevgilinin ödemesi gerekiyor. Hem de Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi ile vergi dairesine beyan ederek. Başka bir ifadeyle verginin mükellefi, hediye veren değil, alan sevgili. Ancak, her alınan hediye de vergiye tabi değil. Değeri belli tutarı aşmadığı sürece, alınan hediye için beyanname verilmesi ve vergi ödenmesi gerekmiyor.

Fiyat sınırı 2 bin 535 lira

Aldığı hediyenin değeri 2 bin 535 lirayı aşmayan sevgililerin vergi ödemesi gerekmiyor. Çünkü Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’na göre, bu tutara kadar olan ivazsız (bedelsiz) intikaller vergiden müstesna. Yani vergiye tabi değil. Örneğin, 2000 lira değerinde altın kolye hediye edilen sevgili, vergi ödemeyecekken, 20 bin dolarlık pırlanta takım kolye hediye edilen sevgilinin vergi ödemesi gerekiyor.

Bir ay içinde beyan edillmesi gerekiyor

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 668

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sevgiliye verilen hediyenin de vergisi var