20 ay askerlik borçlanması için 4.867 lira ödemeniz gerek

 

16.08.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

20 ay askerlik borçlanması için 4.867 lira ödemeniz gerek

Ekrem Sarısu - ekremsarisu@yaklasim.com - 16 Ağustos 2010 Pazartesi - Posta

Soru: Babam 1 Ekim 1961 doğumlu. SSK’dan 2400 günü var. 20 ay da askerlik yaptı. Askerliği öderse ne zaman emekli olur? Ödemez ise emeklilik şartları nedir? Hacı Bayram GALİP

Cevap: Babanız yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabi. Askerliği borçlanıp, 600 gün daha prim ödeyerek, ödemesini 3600 güne tamamlaması halinde, 60 yaşını dolduracağı 1 Ekim 2021’de emekli olabilir. Askerliğini borçlanmazsa 1200 gün daha prim ödeyerek, prim ödemesini 3600 güne tamamlaması gerekiyor. 20 ay askerlik borçlanması için 4.867.20 lira ödemeniz gerekir.

Personele verilen Ramazan erzakının ücret gibi vergilendirilmesi gerek


Soru: Ramazan ayı münasebetiyle şirket çalışanlarımızdan bir kısmı oruç tuttuğu için şirkette çıkan öğle yemeğini yemiyor. Hakları geçmesin diye oruç tutan personele, yemedikleri yemek bedeline yakın tutarda erzak çuvalı vermeyi düşünüyoruz. Bunun için yapacağımız faturalı harcamaları gider yazmamızda bir mahsur var mı? Sadi DEDEOĞLU

Cevap: Oruç tutan şirket çalışanlarınıza vereceğiniz erzak harcamalarını defterlerinize belli usulde gider yazabilirsiniz. Çalışana verilen erzak, aynı olarak sağlanan menfaat olduğundan aynen ücret gibi vergilendirilerek gider yazılabilir. Vergilendirme erzak harcamasının KDV’li bedeli net ücret gibi dikkate alınıp, brütleştirilmek ve brütleştirilen tutar üzerinden de Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesintisine tabi tutulduktan sonra gider yazılması gerekiyor.

Hizmetlerinizi birleştirin

Soru: 1 Mart 1994’te Bağ-Kur’lu oldum. 1 Şubat 1997’de SSK’ya geçtim. 15 yıl sigorta, 3600 iş günü prim ödemesi şartlarına uyarak, tazminat alarak kendi isteğimle işyerimden ayrılabilir miyim? 15 yıl sigorta şartı için sigorta ve Bağ-Kur birleşir mi? Mehmet BAŞAR

Cevap: Hizmetlerinizin birleştirilmesini talep edin. Primi ödenen son yedi yılda SSK’ya fazla prim ödediğinizden hizmetlerinizi birleştirdikten sonra, SSK’da yaş haddinden emekli olmak için aranan 15 yıl sigorta ve 3600 gün prim şartlarını sağlamış olacağınızdan, kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilirsiniz.

BAĞ-KUR VE MEMURLAR DA DOĞUM BORÇLANMASI YAPABİLMELİ

Soru: Bazı televizyonlarda Bağ-Kur’luların da doğum borçlanması yaparak erken emekli olacağı şeklinde alt yazı geçtiklerini gördüm. Yeni bir kanun mu çıktı?
Bağ-Kur’lular da doğum borçlanmasından yararlanabiliyor mu? Bağ-Kur’luyum. İki doğumum için borçlanma yaparak 4 yıl erken emekli olabilir miyim? Şeker NAZ/Edirne

Cevap: Doğum borçlanmasından sadece 4/a’lılar (SSK) yararlanabiliyor. 4/b’liler (Bağ-Kur) ve 4/c’liler (memurlar) doğum borçlanması kapsamında olmadığından borçlanma yapamıyorlar. Kanun koyucu yasayı hazırlarken Bağ-Kur’luları ve devlet memurlarını doğum borçlanması sonrasında sosyal sigortadan mahrum kalmadıklarını düşünerek kapsam dışı bırakmış.
Bu düşüncede haklılık payı oldukça yüksek. Özellikle sigorta başlangıç tarihinden sonraki doğumlar için. Çünkü Bağ-Kur’lu doğum yaptığında, primini ödeyerek sigortasını kesintisiz sürdürebiliyor. Doğum sonrasında sigortasız geçen günü olmadığından borçlanacak boş günü yok.

Memurlar da doğum izninden sonra göreve başlayarak çalışmalarına devam ettiğinden sigortasız geçen ve borçlanılacak günleri bulunmuyor. Bazı memurlar çocuklarına bakmak için bir yıla kadar ücretsiz izin alabiliyor.

Ücretsiz doğum izinlerini de borçlanma hakları olduğundan, ayrıca doğum borçlanmasına ihtiyaçları bulunmuyor. Fakat sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar için aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Gerek Bağ-Kur’lular, gerekse memurlar için sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumları için borçlanma yapamamaları büyük haksızlık.

Anayasa’nın kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı. Bu durumun bir an önce düzeltilerek, Bağ-Kur’luların ve memurların da kapsama alınarak doğum borçlanmalarına özellikle de başlangıç tarihinden önceki doğumlar için borçlanma yapmalarına imkân tanınması daha adil ve eşit bir uygulama olur.

Anneniz Bağ-Kur’u kapatıp sigortalı bir işte çalışmaya başlamalı

Soru: Annem 1984’te 30 günlük SSK girişi yaptırmış. 2002’ye kadar hiç prim yatırılmamış. Nisan 2002’den beri dükkan çalıştırıyor. Bağ-Kur’u eksiksiz yatıyor. 1963 doğumlu annem, en kısa sürede nasıl emekli olabilir? Dükkânı satıp Bağ-Kur’u SSK’ya çevirsek ve sigortasını yatırsak nasıl olur? Baki ÖZER/Mersin

Cevap: Anneniz 31 Ağustos 2010 itibarıyla faaliyetine son verip, 1 Eylül 2010’dan itibaren sigortalı bir işte çalışarak 1260 gün prim ödemesi halinde, SSK’da 20 yıl sigorta, 5000 gün prim ve 41 yaş şartlarına tabi olur. Anneniz 1984 ile 2002 arasında doğum yapmışsa, bir doğum için borçlanma yaparak 720 gün kazanarak prim ödemesini 5000 güne tamamlar ve 1 Eylül 2010’dan itibaren prim ödemesini 1260 güne tamamlayacağı Mart 2014’te emekli olabilir. Belirtilen tarihler arasında doğum yapmamışsa, Bağ-Kur’a 23 ay daha prim ödedikten sonra Bağ-Kur’dan çıkıp, sigortalı bir işte çalışarak 1260 gün prim ödeyerek, ödemesini 5000 güne tamamlayacağı Şubat 2016’da emekli olabilir.

65 yaşı doldurmanız nedeniyle görevinizden ayrıldığınızda emekli ikramiyesi alabilirsiniz

Soru: 2013’te 65 yaşıma girdiğimde üniversiteden 13 yıl çalışmış olarak ayrılacağım. (65 yaş koşulu nedeniyle) Çalıştığım bu süre için tazminat hakkım söz konusu mu? H.ÇETİN

Cevap: 65 yaşınızı doldurduğunuzda yaş haddinden ayrılırken emekli ikramiyeniz ödenir (öğretim üyesi iseniz yaş haddiniz 67’dir). İsterseniz emekli keseneklerinizi de toptan ödeme adı altında geri alabilirsiniz.

Ancak bu takdirde süreleriniz sigorta süresi olarak dikkate alınmaz. Şayet bir başka kurumdan emekliyseniz (SSK, Bağ-Kur) keseneklerinizi de almanızda yarar var.

Bir başka kurumdan emekli değilseniz, keseneklerinizi almadan ayrılmanız ve isteğe bağlı olarak 4/b’ye (Bağ-Kur) 2 yıl prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 15 yıla tamamlayacağınız tarihte Emekli Sandığı’ndan emekli olabilirsiniz. (15 yıl prim ve 61 yaş şartlarına tabi olarak).

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 776

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

20 ay askerlik borçlanması için 4.867 lira ödemeniz gerek