Gayrimenkulün veraset vergisi emlak değeri üstünden ödenir

 

13.09.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Gayrimenkulün veraset vergisi emlak değeri üstünden ödenir

Ekrem Sarısu- 13 Eylül 2010 Pazartesi - Posta

Soru: Babamdan miras kalan birkaç parça gayrimenkulümüz var. Veraset ve intikal vergisi beyannamesini 15 Ekim 2010 tarihine kadar vermemiz gerekiyor. Veraset beyannamesini son güne bırakmamak için hazırlıyoruz. Ancak, gayrimenkulleri veraset beyannamesine hangi değer üstünden yazacağımız hususunda tereddüde düştük. Çoğunluk, gayrimenkuller rayiç değeri(günün alım satım değeri) üstünden beyan edilecek diyor. Bir iki kişide emlak vergi değeri üstünden beyan edilecek dedi. Emlak vergisi ile rayiç değer arasında 5,6 kat fark var. Cezalı duruma düşmemek için; Gayrimenkullerin veraset vergisini, günün satış değeri üstünden mi? Yoksa emlak vergi değeri üstünden mi? Yoksa başka bir değer üstünden mi ödememiz gerekiyor?

Arzu HAFÇI

Cevap: Cezalı duruma düşmemek için gösterdiğiniz hassasiyetten dolayı kutlamak gerekiyor. Herkes sizin gibi olsa, vergide problemler ortadan kalkar. Gayrimenkullerin emlak vergi değeri üstünden beyan edilmesi gerekiyor. Başka bir ifadeyle, miras kalan gayrimenkullerin Veraset ve İntikal Vergisini emlak vergi değeri üstünden ödeyeceksiniz. Gayrimenkullerin rayiç değeri(günün alım-satım değeri) 5, 6 katı isterse emlak değerinin 50 kattı fazla olsun ceza ödemezsiniz.

Yurtdışı çalışma süresini borçlanarak emekli olanlarda emekli aylığını kestirmeden çalışabilecekler

Soru: Annem yurtdışı borçlanması ile emekli oldu. Daha önce kanun izin vermediği için çalışmaya hakkı yoktu. Fakat yeni çıkan kanunda çalışmaya hakkı olduğunu öğrendik. Tekrar çalışmaya başladığında, emekli aylığından para kesintisi olacak mıdır? Ya da çalışma koşullarına göre değişen imkânları nelerdir? Bilgi verirseniz sevinirim.

Yeliz KURTOĞLU

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 8 Mayıs 2008 tarihinden itibaren yurtdışı çalışma süresini borçlanarak emekli olanların, emekli aylıklarını kestirmeden çalışmaları yasaklandı. Yurtdışı çalışma süresini borçlanarak emekli olanlar, diğer emekliler gibi aylıklarını kestirmeden, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışamamalarının huzursuzluk yaratması üzerine, 19 Haziran 2010 tarihli resmi gazetede yayımlanan 5997 sayılı yasa ile yapılan düzenlemeyle bu haksızlık giderildi. 19 Haziran 2010 tarihinden itibaren, yurtdışı çalışma süresini borçlanarak emekli olanlarda diğer sigortalılar gibi, emekli aylıklarını kestirmeden destek primi ödeyerek çalışabilecekler. Anneniz emekli aylığını kestirmeden bir işte çalışabilir. Bu durumda alacağı ücretten yüzde 7.5 oranında destek primi kesilir. Emekli aylığından herhangi bir kesinti yapılmaz.

Anneniz iki doğumunu borçlanarak Aralık 2010 da emekli olabilir

Soru: Annem 22 Aralık 1970 doğumlu. 2 Mayıs 1985 den beri sigortalı ve de isteğe bağlı günler ile toplam prim ödeme gün sayısı 3600 dür. Çocuk günü adı altında çıkan yasadan faydalanıp erken emekli olabilir mi? Ve de ne zaman olur? Son olarak da emekli olması için, ne kadar daha prim ödemesi gerekiyor? Çocukların doğum tarihleri 1 Mayıs 1983 ve 3 Mayıs 1988 dir.

Yunus KAYAR

Cevap: Anneniz birinci doğumu için borçlanma yaparak 20 gün kazanır. Sigorta başlangıç tarihide 720 gün geri gider ve emekli olmak için;20 yıl sigortalılık süresi 5000 gün prim ödeme ve 40 yaş şartlarına tabi olur. İkinci doğumundan sonra sigortalı olarak çalışmadığı, yani prim ödemediği 720 gün boş günü varsa, ikinci doğumu içinde borçlanma yaparak 720 gün daha olmak üzere toplam 1440 gün kazanır. Ve doğum borçlanmalarıyla toplam prim ödemesini 5000 güne tamamlayarak, 40 yaşını dolduracağı 22 Aralık 2010 tarihinde emekli olabilir.

Askerlik sürenizi borçlanıp 415 gün prim ödeyip 2012 de emekli olabilirsiniz


Soru: 24 Şubat 1962 doğumluyum. 1 Mayıs 1989 sigorta giriş tarihim. Bugüne kadar 4360 gün prim ödemem var. Askerliğimi (20 ay askerlik sürem mevcuttur) borçlandığım taktirde, ne zaman emeklilik hakkımı kazanabilirim? Kalan günlerimi isteğe bağlı ödeyebilir miyim?

Mustafa GERİGİTMEZ

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmış olmalısınız. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 600 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödemem ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. 415 gün daha prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 5375 güne tamamlamanız şartıyla, 25 yıllık sigortalılık sürenizi 1 Eylül 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Prim yeterli 58 yaşın dolmasını bekleyeceksiniz

Soru: 1 Ocak 1955 doğumluyum. İsteğe bağlı Bağ-Kurluyum. Bağ-Kur girişim 7 Temmuz 1987 olup, 15 yıl, 8 ay prim ödemem var. Prim borcum yok. Ne zaman emekli olabilirim?

Mustafa AKDAŞ

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 58 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Genelge çıkmadığından il müdürlükleri doğum borçlanması hakkında bilgi vermemekte haklı

Soru: Doğum borçlanması için müracaat ettim. SSK müdürlüklerinin bu konu hakkında bilgileri yok. İki çocuğu olan bir bayan doğum borçlanması yaparsa hemen emekli olabilir mi? Yoksa yaşını beklemek zorunda mı?

Hafize TOPALOĞLU

Cevap: Doğum borçlanması için Sosyal Güvenlik Kurumu Genelge hazırlıyor. Doğum borçlanmasının ayrıntıları genelgenin yayımlanmasından sonra ortaya çıkacak. Bu sebeple il müdürlükleri bilgi vermiyor. Daha doğrusu veremiyor. Ancak, doğum borçlanması yaparak emekli olup olmamak, sigorta başlangıç tarihine, prim ödeme gün sayısına, doğumları sigorta başlangıç tarihinden önce yapıp yapmadığı gibi pek çok parametreye bağlı. Yoksa doğum borçlanması yaparak emekli olunacak diye bir şey yok. En fala iki doğum için olmak üzere bir doğum için 720, iki doğum için borçlanma yapılarak 1440 gün kazanılabiliyor. Ayrıca doğumlar sigorta başlangıç tarihinden önce ise iki doğum için borçlanma yapanın sigorta başlangıç tarihi 4 yıl geri giderek daha uygun şartlarda emekli olmasını sağlıyor. Ancak doğum borçlanmasının sağladığı avantaj kişiye göre değişebiliyor. Belirttiğimiz bilgileri vermeniz halinde size sağladığı avantajı bildiririz.

Primi 5750 güne yaşı 51’e tamamlamalısınız


Soru: Şu anda 4776 prim günüm var. Primin dolması için 5750 güne tamamlamam gerekiyor. Şu an 30 yaşındayım. Prim ödememi doldurduğumda 33 olacağım. Prim dolunca çalışmasam olur mu? Ve ne zaman emekli olabilirim?

Nazmiye DÜŞÜNCELİ

Cevap: Emekli olmak için ödemeniz gereken prim 5750 gün olduğuna göre, emekli olacağınız yaş haddi 51 dir. Emekli olmak için aranan prim ödemenizi doldurduğunuz da, emekli olacağınız yaş haddi dolana kadar prim ödemek zorunda değilsiniz. Primi tamamladığınızda, prim ödemesini kesip emekli olacağınız yaş haddinin dolmasını prim ödemeden bekleyebilirsiniz. 5750 gün prim ödemek şartıyla 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 871

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Gayrimenkulün veraset vergisi emlak değeri üstünden ödenir