Mirasçılar arasında taksim edilen gayrimenkuller için binde 19.8 oranında harç ödenir

 

15.09.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Mirasçılar arasında taksim edilen gayrimenkuller için binde 19.8 oranında harç ödenir

Ekrem Sarısu - 15 Eylül 2010 Çarşamba - Posta

Soru: 10 yıl önce babamızdan miras kalan gayrimenkuller hala tapuda babamızın adına kayıtlı. Veraset vergisini ödedik. Mirasçı olan üç kardeşimle gayrimenkulleri aramızda paylaşarak, tapularını adımıza kayıt ettireceğiz. Bu işlem için, veraset vergisinden başka vergi ödememiz gerekiyor mu?

Hacı Ali ÖZER

Cevap: Miras kalan gayrimenkuller için, mirasçılar olarak veraset ve intikal vergisi ödemişsiniz. Miras kalan gayrimenkullerin kanuni veya atanmış mirasçılara tapu tescili(intikali Tapu Harcına tabi değil).Ancak, gayrimenkullerin mirasçılar arasında paylaştırılarak, tapuda adlarına tescilinde, emlak vergi değerinin binde 19.8 i oranında Tapu Harcı ödenmesi gerekiyor. Söz konusu gayrimenkullerin mirasçılar arasında paylaşımı ve tapu tescilinde başkaca vergi ödenmesi gerekmiyor.

Öğretmenler Haziran ve Temmuz aylarında emekli olabilir

Soru: 25 Ağustos 1965 doğumlu öğretmenim. 14 Aralık 1987'de göreve başladım 12 Ağustos 1991' de aylıksız doğum iznine ayrılıp 13 Ocak 1992 de döndüm. 23 Ocak 1995 de 2. doğum iznine ayrılıp, 1 Mayıs 1995 de döndüm. Bu izinlerin ödemesi yapılmadı. 20 Nisan 2010 tarihinde okula emeklilik için başvuru yaptım. 31 Temmuz 2010 da emekli olmak istedim. Ben emekliliğimi beklerken okul sözlü olarak emekli olamayacağımı bildirdi. Farklı açıklamalar var. Sizce ben emekli olabilir miyim? Emekli olmam için heyet raporu almam gerektiğini söylüyorlar.

Beril ÇAĞLAYAN

Cevap: Emekli olmak için; 20 tam yıl fiili hizmet süresi ve 45 yaş şartlarına tabisiniz. 20 yıl fiili hizmet sürenizi doldurmuş olduğunuzdan, 45 yaşınızı doldurduğunuz 25 Ağustos 2010 tarihi itibariyle emekliliği hak ediyorsunuz. Ancak, 3797 Sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanunun Ek 1 nci Maddesi; “Son bir yıllık sürenin en az yarısında Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına ait bir kadroda bulunup emeklilik hakkını kazananlardan (son bir yıl içerisinde istifa etmiş veya müstafi sayılmış olanlar dahil), emekliliklerini isteyenlerin emeklilik işlemleri Haziran ve Temmuz ayları içerisinde yapılır. Bu aylar dışında emeklilik işlemi yapılabilmesi için görev yapılan il sınırları içerisinde emeklilik talebinde bulunan personelin sınıf ve branşında öğretmen fazlasının bulunması ve Milli Eğitim Bakanlığının uygun görmesine bağlıdır.” hükmünü içermektedir. Bu hükme göre, Haziran ve Temmuz aylarında emekliliği hak etmediğinizden 30 Temmuz 2010 tarihi itibariyle emekli olamazsınız. 25 Ağustos 2010 da emekli olabilmeniz için de, yasa metninde de açıkça ifade edildiği gibi, sınıf ve branşınızda öğretmen fazlasının bulunması ve emeklilik talebinizin Milli Eğitim Bakanlığınca uygun görülmesi gerekmektedir.

Prim yeterli 15 yıl dolduğunda emekli olabilirsiniz

Soru: 9 Mayıs 1949 doğumluyum. 1 Mart 1999 isteğe bağlı SSK ödemeye başladım. 3600 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim?

Sibel KUÇ

Cevap: SSK da yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 15 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Mart 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayıldığından, isteğe bağlıdan çıkıp, emekli olacağınız tarihi beklemenizde yarar var(prim ödemeniz yeterli olduğundan). Aksi takdirde, 1 Ekim 2008 den sonra isteğe bağlı olarak 41 aydan fazla prim ödediğiniz takdirde, Bağ-Kur şartlarına tabi olarak en az 5400 gün prim ödeyerek emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi borçlanıp bir yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 31 Aralık 1988 tarihinden bu yana Bağ-Kurluyum. Aralıksız primlerimi ödedim. 1966 doğumluyum. 2013 yılında 25 yılı dolduracağım. Yaş itibari ile 50 yaş günümü doldurmam gerekiyormuş. Daha erken emekli olmak için ne yapmam gerekiyor?

Abdülkadir ÜÇKAYA

Cevap: 1 Haziran 2002 tarihi itibariyle 25 tam yıl prim ödeme süresini doldurmaya sizin gibi 15.5 yıldan fazla, 17 yıldan az süre kalanlar, emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Yaklaşık 2 yıl 4 ay daha prim ödeyerek 22 yıl 8 ay olan prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 2016 da 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Şayet askerlik sürenizi Bağ-Kur başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, askerlik sürenizi(18 ay kabul edilmiştir) borçlanmanız halinde, 2015 de 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Faiz işletilmediğinden iade edilen prim tutarları sembolik oluyor

Soru: 15 Mart 2010 da Bağ-Kurdan emekli oldum. 1988 ile 1991 arası 1170 gün de SSK ya prim ödenmiş. 2010 dan da 2 gün varmış. Bunların primleri geri ödenecek diye SSK dan evrak geldi. SSK memuru fazla bir şey tutmaz diyor. Komik bir ödeme yaparlarsa dava açabilir miyim?

Ethem GÜVEN

Cevap: Sorunuzdan, SSK ile Bağ-Kurda çakışan günlerinizin olduğu, Bağ-Kurdan emekli olduğunuzdan, SSK ya yersiz ödediğiniz primlerin iade edileceği anlaşılıyor. SGK’ dan verilen doğru bilgiler doğru. Maalesef elinize sembolik tutarda para geçecektir. Bunun nedeni, primlere herhangi bir faiz işletilmemesi ve ödediğiniz günkü değerleri üzerinden ödenecek olmasıdır. Bu durum yasadan kaynaklandığından dava sonucu değiştirmez. Dava açmanızın gereği ve anlamı yok.

Şirket ortağı ara vermeden SSK’sını devam ettirdiği sürece sorun yaşamaz

Soru: Daha önceden sigortalı olan şirket ortağı, yeni bir şirket daha kuruyor. Yeni yasaya göre bu şahıs Bağ-Kurlu mu olması gerekir? Yoksa SSK sını devam ettirebilir mi?

Sezgin ERDOĞAN

Cevap: Şirket ortağı sigortalı çalışmasına ara vermediği sürece 4/a sigortası(eski adıyla SSK sı) devam eder. Yeni bir şirkete ortak olması 4/b sigortalısı(eski adıyla Bağ-Kurlu) olmasını gerektirmez. Ancak, sigortalı çalışmasına bir gün dahi ara vermesi halinde 4/b sigortalısı olur ve şirket ortaklılıklarından çıkmadığı sürece bir daha 4/a sigortalısı olamaz.

Askerlik sürenizin 190 gününü borçlanmanız yeterli

Soru: 2 Haziran 1987 işe başladım. Halen çalışmaktayım. 1 Mart 1985 tarihinde askerliğimi yaptım. Askerlik borçlanması yaparsam ne zaman emekli olabilirim?

Turhan MUTLU

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerliğinizin 190 günü borçlanmanız halinde sigorta başlangıç tarihiniz 190 gün geri gider ve emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Ve söz konusu şartların üçünü birlikte sağlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(doğum tarihinizi ve prim ödeme gün sayınızı bildirseniz daha net cevap verebilirdik).

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 898

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Mirasçılar arasında taksim edilen gayrimenkuller için binde 19.8 oranında harç ödenir