Müzayedede satılan gayrimenkulün KDV’si

 

20.09.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Müzayedede satılan gayrimenkulün KDV’si

Ekrem sarısu - 20 Eylül 2010 Pazartesi - Posta

Soru: Müzayede salonunda satılan mallarda KDV var mı? Varsa KDV oranı nedir? Örneğin, bir şirkete ait olan gayrimenkul, müzayede salonunda açık artırma yoluyla satılırsa, alıcı bu gayrimenkul için KDV ödeyecek mi? Ödeyecekse KDV oranı yüzde kaçtır?

FAHRİ

Cevap: Katma Değer Vergisi Kanununa(KDVK) göre; müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlar, KDV ye tabi bulunuyor. Ancak, Katma Değer Vergisi Kanunundaki istisna hükümleri buralarda yapılan satışlar içinde geçerli. Şirketin aktiflerinde en az iki yıl süre ile bulunan ve şirket faaliyetlerini yürütmek için kullanılan(gayrimenkul ticareti yapan şirketlerin satma amacıyla elde bulundurdukları gayrimenkuller hariç) gayrimenkullerin satışı KDV den müstesna tutulmuştur. Bu gayrimenkul müzayede mahallinde açık artırma yoluyla satılması bu istisnayı ortadan kaldırmaz. Müzayede mahallinde satılan şirkete ait gayrimenkul; en az iki yıl süresince şirket aktifinde kayıtlı bulunuyorsa gayrimenkulün müzayede mahallinde açık artırma yoluyla satılması işlemi, KDV ye tabi değildir. Alıcı bu gayrimenkul için KDV ödemez. Ancak, gayrimenkul şirketin aktifinde iki yıldan az süredir bulunuyorsa, alıcının yüzde 18 oranında KDV ödemesi gerekiyor.

Evlenen kadın sigortalı kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir


Soru: Eşimin sigorta başlangıç tarihi 1 Eylül 1997 dir. 27 Ekim 2009 tarihinde nikâh yaptık. Kadınlar için bir yıl içerisinde ayrılırsa kıdem tazminatı alabilir hakkını kullanmayıp, 15 yılını doldurup kıdem tazminatını almak istiyor. Acaba gerçekten 15 yılını doldurup kıdem tazminatı alabilir mi? Yoksa evlendikten sonra bir yıl içerisinde çıkıp kıdem tazminatını alması mı doğru olur?

Talip BOĞA

Cevap: Bugün yürürlükte olan yasaya göre, emekli olmak için aranan sigortalılık süresi, prim ödeme şartlarını yerine getirmesine karşın yaş haddini dolduramayanlar, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. Yaş haddinden emekli olmak için aranan 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartını yerine getirenler kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabiliyor. Mevcut yasa eşinizin 15 yıllık sigortalılık süresini dolduracağı 1 Eylül 2012 tarihine kadar değişmezse, eşiniz 3600 gün prim ödemiş olması şartıyla bu tarihte kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. Ancak eşiniz sigorta başlangıç tarihinden beri aynı işyerinde çalışıyorsa, evlilik nedeniyle 13 yıllık kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. Amaç kıdem tazminatını almaksa, evlilik nedeniyle kıdem tazminatı alma hakkını kullanmasında yarar var.

Zorunlu sigorta kapsamında olan isteğe bağlıya prim ödeyemez

Soru: Bir kişi Bağ-Kur kayıt yaptırmadan esnaflık yapabilir mi? Veya bir kişi isteğe bağlı sigortalı olsa, Bağ-Kur kaydını dondurmak suretiyle, esnaflığa devam edebilir mi?

DOĞAN ER

Cevap: Gelir vergisi mükellefiyetini tescil ettirerek esnaflık yapmaya başlayan biri 4/b sigortalısı(eski adıyla Bağ-Kurlu) olmak zorundadır. Bağ-Kurlu olup olmamak kişilerin keyfiyetine bırakılmış bir konu değildir. Kanundan doğan bir zorunluluktur. Bu zorunluluğa uymayan gecikme zammı ve gecikme faizi ödemek zorunda kalır. Ayrıca, zorunlu sigortalılık kapsamında olanlar isteğe bağlı prim ödeyemezler. Bu açıdan Bağ-Kur sigortalısı olmak zorunda olan biri isteğe bağlıya prim ödeyerek Bağ-Kurlu olmaktan kaçamaz.

Doğum son yedi yıl içinde ise borçlanma 1260 gün hesabında dikkate alınır


Soru: Doğum borçlanması son 1260 gün şartına sayılır mı?

Şeref AKDOĞAN

Cevap: Doğum borçlanması ile, doğum tarihinden sonraki sigortalı çalışılmayan iki yıla kadar olan süre kazanılabiliyor(en fazla iki doğum için 1440 gün). Sigorta başlangıç tarihinden sonraki doğumlar için yapılan borçlanmalarla kazanılan günler, doğum sonrasındaki 720 güne sayılır(iki doğum için 1440 gün). Sigorta başlangıç tarihinden önceki borçlanmalarda da, bir doğum için başlangıç tarihinden önceki 2 yıla, iki doğum için yapılan borçlanmayla kazanılan günlerde başlangıç tarihinden önceki 4 yıla sayılır. Şayet doğum son yedi yıl içinde ise, kazanılan günler 1260 gün hesabında dikkate alınır. Örneğin; son yedi yılda iki doğum yapan ve sigortalı çalışmadığı 4 yılı borçlanarak 1440 gün kazanan kadın sigortalı son yedi yılda SSK ya fazla prim ödemiş olacağından, borçlanmayla kazanılan günler 1260 güne sayılmış olur. Ancak, son yedi yıl içinde olmayan doğumlar için yapılan borçlanmada kazanılan günler son yedi yıldaki 1260 gün hesabına sayılmaz.

Hizmet sürenizi kazanmak için aldığınız primleri faiziyle birlikte geri ödemeniz gerek


Soru: Temmuz 2000 de TSK daki subaylık görevimden ayrıldım. Fiili hizmetim yıpranma dahil yaklaşık 20 sene hesaplandı. Ağustos 2010 da emeklilik için müracaat ettiğimde, ayrılırken almış olduğum birikimlerimin karşılığında 58.000 TL para istediler. İstenen paranın anlamını çözemedim. istenen bu para neyin nesi? Emekli olmak için ne yapmam gerekiyor? Aydınlatırsanız sevinirim.

MEHMET

Cevap: Memuriyetten ayrıldığınızda emekli keseneklerinizi toptan ödeme adı altında geri alarak hizmetlerinizi tasfiye etmişsiniz. Şimdi memuriyet hizmetlerinizle diğer prim ödemelerinizi birleştirerek emekli olmak istiyorsunuz. Ancak, emekli keseneklerinizi geri aldığınız için, ortada sizi emekli edecek hizmet süresi yok. Emekli olabilmeniz için, hizmet sürelerini tekrar kazanmanız gerekiyor. Bunun içinde aldığınız kesenekleri faiziyle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumuna geri ödemek zorundasınız. Şayet keseneklerinizi almamış olsaydınız, Emekli Sandığı da bu parayı istemeyecekti. Yapılan işlem ve istenen para doğru.

SSK da dul aylığında eşler arasında yaş farkı sorun yaratmaz

Soru:1942 doğumluyum ve SSK emeklisiyim. Eşim ise 1975 doğumlu ve halen SSK'lı olarak çalışmaktadır. Biz 10 senelik mutlu bir birlikteliğin ardından yaklaşık 2 yıl önce resmen evlendik. Aramızdaki yaş farkından dolayı eşime dul maaşı ödenmeyeceğini duydum. Bu doğru olabilir mi?

İsmi Mahfuz

Cevap: Eşinize dul aylığı bağlanır. Yaş farkı sorun teşkil etmez. Emekli Sandığı iştirakçilerinde, eşler arasında 30 ve daha fazla yaş farkı olması halinde, çocuk olmamışsa ve evlilik tarihi üstünden 10 yıl geçmemişse, eşe yarı nispetin de aylık bağlanır. SSK emeklisi olduğunuzdan bu durum sizi ilgilendirmiyor.

Emekli olacağınız yaş 50

Soru: 10 Eylül 1963 doğumluyum. 27 Temmuz 1987 tarihinde memuriyete başladım. Hangi yıl emekli olabilirim?

Levent TALU

Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 10 Eylül 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 817

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Müzayedede satılan gayrimenkulün KDV’si